• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sofeto88 - напреднал
Малко прогрес по системата, днес пробих плочата, и направих отливка с тръба за да минат тръбите за солара,утре ще възстановя хидроизолацията на блока че съседите ако видят ще припаднат :axe: , доколкото за топлоизолацията на тръбите реших да го правя така - външните участъци с изолация ф17 с дебелина 13мм (17х13) и цялата я намушвам във втора шлаухка 42х13. ето няколко снимки, купих и хубава алуминиева лента за накрая :-D лощото е че тръбата ми в плочата е 90мм и незнам дали ще успея да намуша всичкото това през нея.
Прикачен файл:
12873614_1046466848725144_1876459511_o.jpg
Прикачен файл:
12873581_1046466882058474_1285485258_o.jpg
Прикачен файл:
12873526_1046466782058484_1006313163_o.jpg
Прикачен файл:
12499438_1046466832058479_1957828878_o.jpg
Прикачен файл:
12422316_1046466772058485_154627425_o.jpg
шоп - майстор
Перфектно!
И аз по подобен начин с двойна изолация изолирам външните участъци. Вече вътршно-на тавана минавам с единична, но там зимата си е топло 18-20 градуса.
sofeto88 - напреднал
lov написа:
Да точно с алуминиево фолио.Има такова самозалепващо се. Най лесно става като си нанижеш изолацията на нещо по тънко и си ги облепиш .
Изправен съм пред дилема- помпената група която искам да купя, за нея имам идеално място да я скрия зад едни декоративни хънтъри които крият отходните тръби на банята, обаче тя има изход за разшителен съд, вариантите са два или да взема най малкия възможен съд и да го сбия с помпата зад този хънтър(с много много зор ще мога) защото искам елементите да са максималко скрити. или да не използвам отвора за р. съд на помпата и да си го сложа в таванското на студената тръба?
Окончателно тръбния път е12метра в една посока, на 12мм вътрешен неръждавейка, колко литра разширителен съд е удачен за системата?
И другия въпрос, кранове за серпентината да слагам ли след като ще съм с помпена група на 1м от бойлера?
Още един въпрос :-D - разширителните съдове които гледам са два варианта- на 1.5 бара и на 3бара заводско, в началото системата ще работи на 1бар , не искам да я жегвам за да не текне рязко от някъде. налягането да р.съдове може ли да се изпуска?
lov - майстор
Аз съм заврял помпата зад панела на сянка :) Те така от не знам колко си години. Преди това на самоделките бях с помпа от пералня и им бях сложил едно тенеке поне отгоре кат вали да я пази. сега съм лепнал малко алуминиево тиксо колкото да пази поне клемното табло. Никакви ядове така щото помпата китайче Тайфу и си е малко шумна. Есента всъщност я смених но не защото изгоря а ми направи накакъв номер ротора. Мислех даже да отварям тема с проблема. Системата отворена разширителния съд от пожарогасител по моята система с "преливен възвратен клапан'' Напълнена с антифриз оставена на приозвола на съдбата.
И аз имах малки проблеми с гларусите. Има ги не само по морето. Оказаха се паметливи гадини. След като научиха че не е благоразумно да ме наближават на дистанция дет ги стигат съчмите престанаха не само да гризкат изолацията ами заобикалят и покрива. :lol: :lol:
Andri01 - майстор
Да,ама има и такива,дето не са ходили училище-циганета и не са се научили да заобикалят.Аз и затова "вързах "тръбите,да са "мирни" гларусите :).
radius - майстор
Само да кажа, че алуминиевите нагънати въздуховоди ( като за ширм) не са гларусоустойчиви. Изкарал съм един на покрива и го направиха на мармалад в хоризонталната част. Сложих 2 емайлирани колена кюнци и нямам проблеми.
Evgeniy - майстор
Има и усилено алуминиево фолио армирано с мрежа от фибростъкло. Много е здраво на късане, но не знам дали ще е достатъчно гларусоустойчиво. Използват го по корабите.
sofeto88 - напреднал
Системата вече работи от 10 дни, за сега без особени проблеми, имаше няколко теча от калпави уплътнения на гофрето, но след слагането на клингерит всичко заспа ! Направих си изключително прост инструмент за зачукване който върши страхотна работа (да е жив и здрав стругаря) Течния тефлон където съм сложил не е мръднал, много съм доволен. Системата исках да е максимално прибрана и смея да кажа че се справих добре за баня в апартамент.

Ето малко данни от работата на солара.
Настроих интиел 3.1 на делта Т 8Гр, при което забелязвам че имам около 8- градуса загуби по тръбата (12метра в една посока с изолация 13мм и 30мм първите два метра). Бойлера ми редовно е 70градуса в средната част (там е температурния ) при старт 20градуса сутрин, а когато бяха слънчевите дни стигнах 75 на средната част и малко се притесних че ще прегрея , за сравнения с 3кв нагревател на макс степен вдига 60градуса просредата и изключва. Имам леко пристеснение че лятото ще ми прегрява системата но тогава ще го мисля , винаги мога да засенча панела. А изгледа ми е супер- сутрин в 9ч панела е над 40градуса и вечер към 19ч е около 50градуса тоест цял ден го грее.

Ето снимки на борбата с тясното хаха
Прикачен файл:
IMG_20160402_123849.jpg
Прикачен файл:
IMG_20160402_123834.jpg
Прикачен файл:
IMG_20160328_204007.jpg
Прикачен файл:
IMG_20160328_204009.jpg
Изображение
Прикачен файл:
8742371N.jpg
Последна промяна от sofeto88 на съб апр 09, 2016 9:01 pm, променено общо 2 пъти.
sofeto88 - напреднал
ето и завършен вид , За сега съм с чиста вода която за два дни стана черна чак дебитомера не се вижда, скоро ще заредя с пропилен гликол, искам да изчакам още малко да видя за течове и при по сериозно слънце как ще са няляганията
Прикачен файл:
IMG_20160403_154137.jpg
Прикачен файл:
IMG_20160403_085832.jpg
ИзображениеИзображение[/img]
kuuuuuul - майстор
Браво,много добро изпълнение. :prayer: :supz: Ако и бойлера беше по голям щеше да е сипер.Колко пари излезе всичко?
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Помощ за изработка на соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: