• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
BobyD - напреднал
Аха... хванах... е то с повече колектори инвестицията няма да се избие. Най-много за удобството няколко часа в някои от месеците да не палиш, но това е относително безсмислено...

И последен въпрос: досега бях с 10kW на водната риза печка и никога не е било студено в къщи дори в най-големите студове. Сега ме убеждават, че трябвало да си взема 18кW и от това съм щял да пестя щото по-малко съм щял да паля...

70 глидера са по 135W са 9.4kW и на макс да е пак хартисва... айде да взема 12-13kW за още резерв ама има ли някаква логика в 18те?
шоп - майстор
Никаква логика, взимай си пак десятка.

За отопление в преходни сезони те съветвам да си направиш колектор от бирени кутиики. Евтина и бързо възвръщаща се инвестиция.
ivo_binev - напреднал
Здравейте!
Бих искал да получа съвет , за отопление на едноетажна къща.Иска ми се да взема ел.котле , поради причината че към момента просто нямам къде да складирам пелети.
Та къщата е нова , 25см са външните стени , ще има изолация 10см , плюс картон и вата от вътре.
Таваните също ще бъдат с картон и вата а в подпокривното пространство имам идея също да застеля вата върху плочата но това ще е след време.
Дограмата е 6 камерна , стъкопакета е 4 сезона.
Къщата е 100кв , и целодневно е изложена на слънце - лицето и е на запад.
Инсталациявта ще бъде подово в банята , коридора и хола.А в двете спални ще бъде с радиоатори.
Та чета из интернет и по спецификация , котле на бош 9кв , ще ми върши работа - но това информация на хартия.
Някой запознат дали би ми разяснил как стоят нещата със сметките за ток и дали всичко ще бъде наред с това котле.
Крайната височина на таваните ще бъде 2.50м
Хола ми е 29кв , едната спалня е 16кв , другата 12кв
Ел,инсталацията още не е положена , та ако ще има някви проблеми с кабели и т.н. , ще може да се пресметне предварително.
Благодаря!
нед юни 20, 2021 11:22 amivo_binev написа:
Здравейте!
Благодаря!
Здрасти,
Да ти е яка партидата!
Моля, пак заповядай!
LazarGanev - "Велик майстор"
нед юни 20, 2021 11:22 amivo_binev написа:
Здравейте!
Бих искал да получа съвет , за отопление на едноетажна къща.Иска ми се да взема ел.котле , поради причината че към момента просто нямам къде да складирам пелети.
Човек, ти си само за термопомпа, какво ел.котле?
fbr - майстор
Ако ще караш на ток, няма смисъл от котле. Мятай по един конвектор във всяка стая и си ток. Няма да има разлика в разхода.
ivo_binev - напреднал
Хванах иронията ... да разбирам че ел котле не става така ли?
Проблема ми с твърдото гориво че за да го складирам , трябва 7 месеца да не ползвам гаража , колата да стои от вън и да не си ползвам топлата връзка към къщи.
И какъв е проблема с ел котлето , ако на някой му се занимава да обесни.
Другия вариант,който стоеше бяха климатици .... но там първо , също имам инвестиция поне 8к лв , а крайния резултат според доста мои познати , не е ясен.Все пак искам и някакъв комфорт.
Термопомпа - за съжаление ми е къс джоба за такова нещо , а достъп до газ нямам.
Това с конвекторите ... :-D
При партида 10kW, в големия замръз, ще си грееш виното пак на дърва. Е, колко е пък зимата?!!
При сходни жизнено-битови условия, средният ми енергоразход, през отоплителният сезон, е бил около 5kW/h. Смятай (5х24х30х6)+10% за всеки случай и.......свършиха ми батериите на Елката. Познаваш ли я?!

Обръщаме сопата.
С част от тези много пари, бих си купувал дръвца. Останалите бих пестил за бъдещата инсталация, докато някой по умен от мен ти даде акъл каква да е тя.
Аз избрах пелети, после дойде газта, но не спирам да отделям за топлоизолация. С дървата приключих миналата година- бяха основно, успоредно и резервно гориво.
Топлил съм се на ток, вероятно преди да се родиш. Демокрацията не ми даде възможност за такова удобство.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед юни 20, 2021 4:51 pmivo_binev написа:
Термопомпа - за съжаление ми е къс джоба за такова нещо
А бе много сте ми интересни - за термопомпа ти е къс джоба, пък за ел.котле - не е! Ел котлето 2000лв, термопомпа има за 4000лв, като 1500лв ти се връщат още в края на сезона и на втория сезон вече си на печалба. Инсталацията ти отговаря, какво има да се чудиш - не знам! А ако сложиш бюджета и за климатиците - да не говорим. Не правя реклама, не казвам да си вземеш такава (не ги знам тия) просто го взех от първата страница на търсачката.
шоп - майстор
нед юни 20, 2021 4:51 pmivo_binev написа:

И какъв е проблема с ел котлето , ако на някой му се занимава да обесни.
Месечните смтки са проблема :shock:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Ел. котле - изчисление за разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: