• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Морфине, при 20 външна, 24 в къщата са поддържат само от нормалното човешко присъствие, което включва ползването на разни домакински уреди.
Хладилник, телевизор, компютър, осветление, готвене, кафемашина....
До момента още не ми се налага да ползвам каквото и да е отопление.
https://photos.app.goo.gl/NSJy4zT7GwG2yHVa9
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
20,9гр.външна си е живо 21гр.
Допускам разлика малка.
При включване, в продължение на час Фуджитси поддържа +2 гр. над заданието!
След час се връща на заданието.
Но тъй като е монтиран почти на тавана, поне градус нагоре гони.
При външна под +12гр, гони +2 отгоре на задание.
Тез дет си ги сметнал са чисти ватове. От климатик трянва да са делено на 3 или 4 или 5.
Факт е, че при висока външна, климатика бачка ОН-ОФФ, което влошава СОР.
Но пък висока външна го подобрява от друга страна!
Би трябвало да е 4+ поне.
Много ти е консумацията.
Да е четворна разликата външна вътрешна приемам.
При 9 гр. разлика вътр., външна имам 140W средна консумация и работи ОН-ОФФ.
hidrazin - майстор
вт окт 13, 2020 9:15 pmmorfei1 написа:
... с доста четене и смятане, без да съм учил за това...
От там основно тръгват проблемите - липсата на образование.
Съчетано с недостатъчно четене и четене на грешното - предполагам от Интернет и тъпия фейс.
Трябва да си много калпав изчислител/проектант за да стане че тъп конвектор да е ефективен колкото термопомпа(климатик) или с много малка разлика. :-D
:partyman:
P.S. Преди време имаше един Фучко дето се опитваше да ни “агитира” за карбоново фолио.
Малко остана да се опакова с него за да докаже колко било икономично...
P.S.2 Няма как да “разбиеш” основните закони на физиката.
По дяволите, учехме ги още в 7-ми клас.
Сега - образование по фейса... :lol: :lol: :lol:
Може ли да зададеш Low noise, 30гр., вента на макс. и да кажеш колко е консумацията?
morfei1 - специалист
Хидратиран, ма добре, че си ти да ми го кажеш, кат гледам пръщиш от знания, направо си личи колко много си чел навремето. Еля да тролиш, си форумен първенец.
Последна промяна от morfei1 на вт окт 13, 2020 9:54 pm, променено общо 2 пъти.
вт окт 13, 2020 9:41 pmhidrazin написа:
... :lol: :lol: :lol:
Хидра, не се опитвай да промениш мнението ми, което съм формирал с месеци!
Правя изключение само за този ти пост.
Наздраве, докато не съм си променил отношението!

Бе тия още са занимават с играчките...............

Морфи, тоа "троли" много, ма има защо.
cholev - майстор
Стая 12м2 определено конвектор. Френски Атлантик за примерно 150лв. Отоплявам с 12-ка Дженерал изцяло къщата и допълнително два Атлантика 500вата в две стаи по 12м2
Климатика ще се изплати в стая 12м2 след 10години в сравнение конвектора. И за чий ти е това- да ти бучи да ти духа и прочее.
Дали ще се изплати за 3-5-10г., зависи от загубите на стаята.
Пресен тест от снощи.
Старт в 21:20ч. при 21гр. вътр., 10гр. външна, задание 24гр.
Край с нагласен таймер за 7:20ч., т.е. продължителност 10ч.
На 5-тия час погледнах, че е 25гр. в стаята и намалих заданието с 1гр. Сметнах средна консумация 200W за тея 5ч.
Поддържаше 24-24,5гр. , външна 11гр.
Спомена средна консумация 168W.
На моя толкова му е минималната - 170W+-10W, при всякакви условия +15,0,-15гр.
След 5-тия час, тогава гледах, работеше ОН-ОФФ.
170W му идваха много за да не превиши и изключваше!
Около 11мин. работи, 2,5мин. почива.
Последните 2ч. повече почиваше, отколкото работи.
За 10ч. изхарчи 1,75kWh, или средно е харчил по 175W.
При 24-11=13гр. разлика вътре/вън.
От нея зависи колко ще е консумацията.
morfei1 - специалист
Снощи от 19:40 до 07:19 общо разход - 2.19Kw или 188w средно на час разход за климатика. Задание 24C, вентилатора е на Auto.

Това се получава при външна температура
макс темп - 21.7C
мин темп - 14.6C
средна темп - 18.5C

за точно този период от време.

В интерес на истината при настройка на климатика 24C, в стаята според стайния термостат, а и още един - два термометъра.
макс темп - 25.4C
мин темп - 23.9C
средна темп - 24.9C

за точно този период от време. Тоест климатика подръжа 1C отгоре над заданието си. Друг е въпроса, че тия 25C не ги усещам като 25C от радиатора на парното (даже не ми се е налагало да го ползвам на 25C при ежедневно ползване), ма тва е друга тема на разговор.

Мисля, че при мен и теб основното разминаване се получава не в самия разход, който е доста близък след последното ти замерване, а заради начина по който разглежадме външната температура за определен период от време. Аз хващам средната за периода от време, а ти гледаш моментната, но тя не е такава през целия период от време на ползване.
Другото което е аз тази температура я вземам от датчик, който се намира на терасата ми, а не от прогнози за времето или някоя станция, която се намира в региона ми на незнайно колко километра.
andy_forresite - майстор
В колкото по-студено откъм топлотехнически х-ки помещение правите сравнителните измервания, толкова по-ясно ще се очертае превъзходството на климатик пред обикновен електрически уред за отопление. Вие сте се опаковали със стиропор и вата отвсякъде, отоплявате при двуцифрени външни температури, рък-бъзък уредът се чуди да се включи ли, да не се ли включи и засичате разход на ел. енергия. Все едно с бензинов автомобил с ГИ да карате на къси пасове, в 80% от времето термостатът не е отворил и да гледате икономията в пари, вместо да минете 1000 км наведнъж и тогава да броите изгорелите/спестените левове. Нали знам в нас с една 12-ка недоправена в две стаи ледник колко харчи духалка 2 киловата или радиатор с масло 2400W и колко климатика с максимална консумация 1.06 киловата. Климатикът повече от 5 лева на ден не може да изгори та да става каквото ще навън, а електрическия обикновен уред ще помпи на 2 киловата колкото не му е мило. Сестра ми е навъртала близо 300 лева ток за тези две стаи с радиатор Теси, ама я да ги навърти с климатика. Повече от 150 лева просто не може да се изразходят. Даже реално 100-110 лв., защото се размразява по таймер за щяло и нещяло.
Един климатик ако се включва през 2,5 минути и дебне градусите 11 минути, то през тази 1 минута от тия 2,5 ще харчи ток само докато почне да се осъществява цикъла на Карно. Та тоя СОР от 3-4 може да го видите само при непрекъсната работа на двата уреда. Има ли спри/тръгни вече разликата намалява. И затова отдавна казахме че е по-добре един конвектор втора употреба за тази стая 12 кв.м. вместо хилядарка за нов климатик. Още повече че се искат някакви 17 гр. Даже ако е северна - още по-добре. Хем климата няма да става на ледена висулка, хем лятото няма да има необходимост от охлаждане.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Конвектор или климатик за стая 12 кв. м." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: