• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Чаро - Акълия
vlad0 написа:
Въпроса ми беше по повод на това че в някоя от темите колега беше написал че тая помпа му гълта 60лв. на месец, което ми се стори доста :?
Може мое мнение да си чел. Така е, но става въпрос за циркулационната помпа. Лапа, щото не съм довършил автоматизацията...
vanko68 написа:
Ако отоплява къщенце 400 м2 си е нормална сметка за помпата.
Термопомпата е горе-долу за такова къще...

При чилъра имаш вентилатор, той също дърпа малко ток отгоре.
Сондажната помпа обаче не хаби толкова. Тя работи само с компресора, а неговия режим зависи от ВОИ и изолацията на сградата.
КОП-а на всичките тия машини, които го имат, са го смятали без да включват точно тези помпи и вентилатори. И съответно те го намаляват. Но пак си заслужава. Самия факт че има преобразуване над 1....
Ти си преценяваш, но най-ефективна е отворена вода-вода, след нея е земносвързаната и накрая е въздушната ТП. Бъди сигурен, обаче, че и въздушната ТП ще се конкурира с отопление на газ или твърдо гориво. И земносвързаната е най сложна за изпълнение. Много смятане ще падне...
А като цена най-евтина ще дойде въздух, а другите две :? може и да са равни...зависи как си с водата...
kuuuuuul - майстор
Ето и колегата vlad0 мисли, мисли и пак до същия въпрос като мене стигна,то е ясно коя с-ма е най-добра но да ли е толкова по-добра колкото е по-скъпа,дайте някакви конкретни цифри,cacho имаш опит с вода-вода дай ако можеш разход месец по месец,веднъж спомена 800 и нещо лева/не разбрах за колко месеца/ което ми се вижда доста за най-скъпия вариант,2v6 пък е наясно с другата с-ма.
Мисля че вашите данни могат да помогнат на всички които се интересуват от въпроса.
Благодаря Ви предварително. :prost: :prost:
2v6 - майстор
kuuuuuul написа:
Ето и колегата vlad0 мисли, мисли и пак до същия въпрос като мене стигна,то е ясно коя с-ма е най-добра но да ли е толкова по-добра колкото е по-скъпа,дайте някакви конкретни цифри,cacho имаш опит с вода-вода дай ако можеш разход месец по месец,веднъж спомена 800 и нещо лева/не разбрах за колко месеца/ което ми се вижда доста за най-скъпия вариант,2v6 пък е наясно с другата с-ма.
Мисля че вашите данни могат да помогнат на всички които се интересуват от въпроса.
Благодаря Ви предварително. :prost: :prost:
За Ноември, миналата година, моята въздух-вода изхарчи 80 лв. На ниските цени газта при същите условия беше около 200 лв.
vlad0 - специалист
Благодаря много за отговорите, явно не съм разбрал за коя помпа става въпрос. Сега остава да стискам палци да има достатъчен дебит с подходяща температура.
Имам обаче още един въпрос - "отработената" вода може ли да се връща в кладенец който е на 10-15 метра от сондажа и е дълбок 7-8 метра, в смисъл дали има опасност да се препълни?
vanko68 - специалист
Няма опасност от препълване.Карай смело.Това е идеалния вариант-да върнеш отработената вода в съседен сондаж или кладенец.
Чаро - Акълия
kuuuuuul написа:
...дайте някакви конкретни цифри,cacho имаш опит с вода-вода дай ако можеш разход месец по месец,веднъж спомена 800 и нещо лева/не разбрах за колко месеца/ което ми се вижда доста за най-скъпия вариант...
За февруари имам 160лв. 800лв от средата на Октомври до 1 Март. Това е с 60-70лв на месец само от циркулационната помпа. Пак да напиша, топля среден етаж(120кв.м) от голяма неизмазана къща (виж тук- http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=9099 ). Само този етаж се топли. Стените са тухла- неизмазана, 10см вата и картон. Духа през контактите :lol:. Нямам входна врата- едно ОСБ на релса... и под 22гр вкъщи не пада.
ror - специалист
а каква е системата СОНДАЖНА ТЕРМОДВОЙКА
Чаро - Акълия
ror написа:
а каква е системата СОНДАЖНА ТЕРМОДВОЙКА
vlad0 написа:
да се връща в кладенец който е на 10-15 метра от сондажа и е дълбок 7-8 метра
Същото... системата е отворена, но водата се връща, а не се излива в канализацията, която я отнася незнайно къде.
kuuuuuul - майстор
2v6 имаш ли данни и от другите месеци ,че така само за един месец не може да се направят изводи? :?
2v6 - майстор
kuuuuuul написа:
2v6 имаш ли данни и от другите месеци ,че така само за един месец не може да се направят изводи? :?
Имам, но не за студените. Защо не можеш да направиш извод само за 1 месец :?:
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 16

Тема "Отопление с термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: