• 1
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stoy@n - специалист
Честита Коледа и от мен!
Трифон П.Трифонов написа:
Анди, помисли върху другия вариант-Натурела!...
Ще се наложи да пипне и горелката за "натурализирането"....мисля че вентилатора на торча е DC :?
filmatoplo написа:
Тези 34 степени на колко градуса преди зададената температура започва да ги сваля . Например при студен котел 30 гр - задали сме 60 градуса и горелката Торч работи на макс да ги достига ,какво прави по натам .
Ами когато достигне зададената температура запова да понижава мощността отново през 0.5 kW. Доста често през това време температурата се покачва 3-4 градуса над зададената.

:partyman:
шоп - майстор
Честита коледа!

Само по себе си наличието на степени не означава автоматично, че една горелка ще е успешна и с восоко КПД на изгаряне. Линият, която следва алгоритъма на управлението не е права линия и съответно грамажа на горивото, времето и вентилатора не е просто да се изчислят. Затова всяка горелка има само една точка ( степен) при която КПД то е оптимално. Всичко друго над и под този номинал е свързан с влошаване на КПД то

В този ред на мисли, моята горелка няма степени. Настройвам подаването, вентилатора и времето на подаване за не пада дори и едно неизгоряло въгленче в пепелника, пламъка да е спокоен като на свещ и температурата на димните газове да е най-ниска, като за последното и степентта на вентилатора да е възможно най-ниската за да не преохлажда и да не топля гълъбите. Разбира се с ламбда сензор това е много лесно, но и за 1-2 дни наблюдения пак се стига до оптималната настройка. Горелката поддържа +/- 0.5 градуса.

Да рева ли, че нямам 30 и кусур степени?
filmatoplo - майстор
:? Когато достигне ли ,нали уж трябва да модулира предварително и да не надвишава зададената а почти да я достигне това ако главите са отворени,а ако изпреварят започва модулация още по рано .
stoy@n - специалист
filmatoplo написа:
:? Когато достигне ли ,нали уж трябва да модулира предварително и да не надвишава зададената а почти да я достигне това ако главите са отворени,а ако изпреварят започва модулация още по рано .
Като краен резултат средната темпеатура е тази която е зададена +/- 0.1.Имам малко опит с температурни контролери, но те се контролират следейки само една температура. При торча логиката мисля, че следи не само изходящата, но и входящата температура и на тази база определя колко мощност да отпусне. Аз също си мисля, че може да се направи така, че графиката да е по-плавна, но може и да бъркам.
:partyman:
Точно със степените я хвалеха системата в началото на тая тема, а това е май най големия кусур, освен ако никой до сега не е успял да разкрие пълните възможности на контролера.
Някой знае ли точно какво пипват спецовете на Торч, през интернет и кога, защо........?
fox_vt - майстор
И във двете посоки и нагоре и надолу има определено време на изчакване от управлението преди да предприеме действие. Това е защото топленето на къща със термоглави е много хаотичен и непредсказуем процес. Всеки от вас казва че при него горелката работи на една степен без да играе температурата което ако имате термоглави и нямате буфер е абсолютно невъзможно. Няма как да ви трябва една и съща мощност при отворен един или три радиатора, просто някой лъже и това не е торч. По назад в темата шошич май беше писал че това няма да се случи със интуитивно управление от рода на ПИД. Реално и той няма да успее да докара този хаотичен процес до права линия. Това е подгряване на вода което е адски инертен процес предвид топлинния капацитет на водата което също беше писано нееднократно. Управлението торч се стреми да държи температурата във диапазон +-2 градуса от зададеното, ако се загледате на графиката е отбелязано полето, като няма никакво значение до къде пада или скача мощността. Целта е температура не мощност,и на края на деня като погледнеш средната поддържана температура и тя е във рамките на 0,5 градуса за какво си говорим изобщо. Пак да кажа бъдещето е на инверторната технология, никога он/офф няма да е по добрия избор.
Весела коледа на всички.
LazarGanev - "Велик майстор"
Трифон П.Трифонов написа:
Някой знае ли точно какво пипват спецовете на Торч, през интернет и кога, защо........?
Не знам - ръцете им са в джобовете, ама какво напипват при скъсани джобове - само можем да предполагаме :)
andy_forresite - майстор
Натурелолизацията не вярвам да оправи нещата. Ползвам горелката изземвайки управленските й функции. Отворил съм главите, затворил съм трипътния, пълна газ на помпата и фиксирам максималната мощност до степен на почти достигане на зададената температура.
Управлението трябва да се интелектуализира. Познавам човека, който го създал. Така е трябвало и така го е направил. Неговата работа изглежда свършена. Подобрението трябва да включва опита на база исторически данни. След 48 часа работа и определяне на средната мощност, управлението трябва да не сваля под определена степен, защото ще изпусне температурата. Например средна 7. Това значи да не сваля под 5, тъй като всичките опити да задържи температурата през озминалите 48 часа са се провалили. Трябвало е да гони с висока мощност за да навакса. Така управлението ще знае под 5 да не сваля и над 9 да не качва. Един вид да самоналансира - аз го правя ръчно. Но температурата в стаите ми ме може да се посригне, не затварят глави и съответно не втъща студена вода.
LazarGanev - "Велик майстор"
andy_forresite написа:
Например средна 7. Това значи да не сваля под 5, тъй като всичките опити да задържи температурата през озминалите 48 часа са се провалили. Трябвало е да гони с висока мощност за да навакса. Така управлението ще знае под 5 да не сваля и над 9 да не качва.
Ама то това не е ли глупаво - утре ти ще решиш да пуснеш и втория етаж да се топли - да де ама то си знае неговата - над 9 да не качва, и кво праим, чакаме го 1 седмица да се самообучи? После решиш да спреш този етаж, ама то не е преминало такова обучение - айде още седмица... :lol:
andy_forresite написа:
Натурелолизацията не вярвам да оправи нещата. Ползвам горелката изземвайки управленските й функции. Отворил съм главите, затворил съм трипътния, пълна газ на помпата и фиксирам максималната мощност до степен на почти достигане на зададената температура.
Управлението трябва да се интелектуализира. Познавам човека, който го създал. Така е трябвало и така го е направил. Неговата работа изглежда свършена. Подобрението трябва да включва опита на база исторически данни. След 48 часа работа и определяне на средната мощност, управлението трябва да не сваля под определена степен, защото ще изпусне температурата. Например средна 7. Това значи да не сваля под 5, тъй като всичките опити да задържи температурата през озминалите 48 часа са се провалили. Трябвало е да гони с висока мощност за да навакса. Така управлението ще знае под 5 да не сваля и над 9 да не качва. Един вид да самоналансира - аз го правя ръчно. Но температурата в стаите ми ме може да се посригне, не затварят глави и съответно не втъща студена вода.
Нещо яко си противоречиш.
Съвършено управление, пък се налага да му изземваш функциите. Изземваш ги по неподходящ начин.
Какво означава-така е трябвало, така го е направил? Не е трябвало точно така, просто човека така си е мислел-така го е направил. Да седне да си го ремонтира! Не, да напише чисто нов алторитъм и с възможност да се ъпне контролера безплатно .
Анди, някой трябва да ти погледне инсталацията, да я настрои, според възможностите и и повече нищо да не пипаш!
Торча сякак ще те топли, просто си добави топлоизолация!
  • 1
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: