• 1
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanov_km - специалист
съб фев 09, 2019 1:45 pmEvgeniy написа:
чет фев 07, 2019 11:18 pmivanov_km написа:
Ами сцепих се от търсене на канти от каквото и да е но няма малки, всичките са по 20 литра. Продължавам търсенето разбира се.
Ето ТОВА ще свърши добра работа - 10 литра, изолирано.
Да действително с малки корекции като, че ли найистина може да стане. Не знам присъединителните тръби за гайка 3/4" ли са. Ако са на 1/2" с преход на 3/4" ще стане ли или ще наруша циркулацията на водата?
Evgeniy - майстор
Фабричните ДБ дето ги показах няколко поста назад ги дават да се изпълнят с 10мм тръби и то за няколко колектора.
http://aquatherm-bg.net/index.php?secti ... ges_id=143
ivanov_km - специалист
Ами гледам да направя системата със възможно най-малко присъединителни елементи (муфи, умалители, нипели и т.н.) До колкото знам Бош солар 5000 е с присъединителен размер горе на панела 3/4", серпентината на бойлера също е с присъединителен размер 3/4 в този ред на мисли избрах да изградя системата с тръби 3/4" (гофрирана неръждавейка DN16). За ДБ системата четох в този форум, че с тръба 3/4" по-лесно се осигурява отичането на водата в ДБ съда. При мен денивелацията от ДБ съда до най- високата точка на панела ще бъде около 2,2 - 2,5 метра. В този ред на мисли помпа Grundfos ALPHA2L 25-40 ще ми върши ли работа или да заложа на по-голямата помпа Grundfos ALPHA2L 25-60. Много съм слаб с механиката на флуидите!
Andri01 - майстор
25-40 ще ти е достатъчна.
milenskior - специалист
25-40 е достатъчна.
Тя е с 4 метра напор, а ти имаш 2,5 м денивелация.
ivanov_km - специалист
Благодаря значи ще бъде 25-40 помпата. Какво ще кажете дали на стойка за панел Сънсистем ще мога да монтирам този Бош 5000. Пък било и с малко промени по стойката на място? Ето за тази стойка се чудя: http://clima.alni.eu/shop/%D1%81%D0%BE% ... %B0-1x270/
Andri01 - майстор
Моя СК е монтиран на наклонен покрив. Двете хоризонтални - са алуминиеви"Х" образни профила, а другите 15/15мм. метални. Цялата стойка е моя измишльотина. Няма да има проблем да си я направиш и сам, при тебе ще бъде и по-лесно,нали си на плосък покрив..
ivanov_km - специалист
Ами покрива е на блок и представлява бетонна плоча с два ската с много малък наклон на всеки един скат. Така на око наклона на скатовете е към 4%. Покривът е с изцяло нова хидроизолация от течна гума Акрофлекс и не искам върху нея да качвам резаци, остри ръбове на П образи, електрожени и т.н. Аз смятах, че като закупя материалите стойката ще ми стъпи на поне 80 лв. Та по тези причини гледам да намеря готова стойка, която с минимални преправания да монтирам този Бош 5000. Нямам опит и не съм видял никъде на живо монтиран такъв панел. Тези бошове виждам че по дългите страни на панела имат по два жлеба където със планки се прихващат към стойката. На тази стойка от линка може би ако не съвпаднат държачите на самият панел да ги преместя така, че да паснат на жлебовете на панела. А за планка мога да използвам малко парче от заземителна поцинкована шина и като стягна с болт тя ще защипе на щипка панела. Поне така си предствам така виртуално нещата. :)
filmatoplo - майстор
Стойката си я направи някъде другаде и закачи за тест панела да си сигурен че няма да имаш повече електроженни , пробивни и бояджийски манипулации ,след като е готова стойката я качваш и сглобяваш горе -да остане само захващането на пода ,предполагам ще се захваща с някакви анкери . :wink:
ivanov_km - специалист
О да ще ползвам анкерни болтове мисля да е хвана с 4 бр. анкери ф8/120мм. Даже някой и да ми подари бошовка стойка тя при мен няма да ми върши работа заради вида на покрива и най вече, с това, че трябва малко да обкрача билото заради местоположението на тръбата в която ще прекарам връзките от колектора до бойлера. Никой ли в този форум не е с бош 5000 да метне някоя снимка да видя за какво иде реч. Знам и че на солара и на тръбните разводки трябва да дам наклон поне 4%, което още малко утежнява нещата. Тези колектори като гледам, най-лесно се монтират на обикновен скатен покрив с накло на ската от около 40-45% градуса. На равен покрив е подвеждащо, че е лесно но като се замисли човек е по-трудно. Сещате се 4 крака как се вкарват в една равнина и същевременно как се осигурява наклон на панела от 4% към входа му.
  • 1
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: