• 1
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fox_vt - майстор
Да теорията е добре да се познава за да не се правят експерименти от потребители с цел откриване на топла вода в буквалния смисъл. :-D За съжаление има физични закони които не могат да бъдат заобиколени колкото и да се опитваме. Знаете ли че това дето го дъвчим тука е същото и във енергетиката и във ВиК и още къде ли не особенно проблемно е във инсталации работещи със възобновяеми енергии, слънце вятър и т н, Евгени е наясно със това. Та проблема е как да съхраним енергия-във автомобила акумулатора играе роля на буфер който изглажда пиковете на напрежение които са огромни, тук също ползваме буфери за тази цел.
Трифоне защо си сложил буфер? Защо казваш ама той буфера отдавна е загрял и термоглавата била еди как си, ти вече си в момент на пълен покой на системата. А изключи буфера ако е възможно и остави да се охлади къщата и тогава запали и гледай. Както и да ги сучете щом отвори термоглавата топла вода трябва да дойде от нейде, дали от буфер, дали от бойлер като отворена точка, дали от голямата маса на котела и водата във него. Не случайно питах преди да ми покажеш котел без буфер, със габаритите на торч,и със термоглави как работи със стабилна температура.
И защо си мислиш че газ спирачка е кофти ако мога така да се изразя, въпреки че газ спирачка е за системи он /офф . По графиката примерно показва че средната мощност необходима за къщата е примерно 7 кв а графиката скача до 12 и пада до 3. И вие ми казвате и твърдите че ако държим постоянно 7 кв ще е по добре :yawinkle: . Та нали и при двата варианта средното е 7 кв :prayer:
Шошиш лошо нема човек но виж колко котли има със пид регулатор, явно или не е толкова добър или не си струва инвестицията при положение че и ние държим зададената със точност 0,1 десета за деня. Очевидно не всеки иска във всеки един момент да има точно такава температура, не че е лошо но явно ползите не си струват.
krasen1 - специалист
LazarGanev написа:
Слава богу двете горелки са коренно различни като устройство и принцип на работа :wink:

Слава богу че преди 4г. не си купих Грейко. :)

Преди около месец бях при едно Грейко предало богу дух. Голям нагар Лазаре, голямо чудо, голямо стъргане падна.

Лазаре, измислете решение на проблема- че това тлеене (високо КПД на горелката) e жалка работа. :lol: :lol: :lol:

Честита коледа!
andy_forresite - майстор
Току що приключих с чистенето. Премахнах и нагара по главата където са отворите за въздух. Нямаше много нагар. Почистих дупчиците и изстъргах до гол метал. Пада много лесно с малка шпакла. Половин кибритена кутийка материал изпада.
Имам и термометър на димните газове на 25-30 см от фукса. Засега е 100-110, въпреки че обичайно е 140-150 при 15 кw. Сега е на 10. Отдавам го на почистения котел, горелка и съответното доброто горене и поемане на топлина. А може би и на турболатора, който съм наврял в първия ход. Без него не съм мерил. На седмица се налага да почиствам защото пепелникът се пълни. Пелетите са с 0,6% пепелно съдържание. Веднъж горихме от тях няколко кг, спряхме и претеглихме пепелта с електронна везна. Точно 0,6% - чак да не повярва човек.

Никой ли не иска котел на три месеца за 3750? Като го дам, с парите ще правя изолация, пък после може да си правим наобратно. На който е без изолация няма да го дам, защото няма да е доволен.
LazarGanev - "Велик майстор"
krasen1 написа:
Слава богу че преди 4г. не си купих Грейко. :)

Преди около месец бях при едно Грейко предало богу дух. Голям нагар Лазаре, голямо чудо, голямо стъргане падна.

Лазаре, измислете решение на проблема- че това тлеене (високо КПД на горелката) e жалка работа. :lol: :lol: :lol:

Честита коледа!
Хе хе, проблемът с тлеенето е в задкотелното устройство! Днес получих запитване за 50кВт котел за 200м2 къща - ще тлее не, ами ще тлее! Естествено, че няма да му продам 50кВт котел и човекът няма да има проблеми с тлеене :-D . Ма аз съм си по-любознателен и обичам да разпитвам. Ако някой по-уверен в себе си клиент попадне на някой по-голям "търговец" от мен, той ще си получи каквото желае и после ще стърже и псува :wink: . Ама Торча нали има само един размер котел - една грижа по-малко :cool:
Фокс, на спецовете-практици отдавна им е ясно какви са проблемите по тая система и биха могли да я вкарат в нормален рижим, но баланса по сметките не е на добре, впредвид първоначалната инвестиция. Затова и не са и дистрибутори.
Първото нещо,което купих за моята инсталация, беше буфера. Преоразмерил съм само радиаторите. Котела е подбран да топли ок. 360 кв.м.-27 киловата.
Купих го след буфера. Така мога да топля и 40, без да влизам в кофти режим.
Четох много и прецених, че котела Торч не е по добър от Бош.
Горелката, с това управление, куца много. Анди греши,като си продава котела, след като вече се е набутал. Неговият път е да си оптимизира цялостно компонентите,за по добър комфорт и малки разходи. Топлоизолация. Аз също нямам, но не си продавам котела и горелката.
Факт е, че във вашата тема се случва да има недоволен ползвател, подлъган от високопарните слова в началото на темата, а и от сайта на системата. То това не е и точно система де, ама.......
А ти наистина се оказа просто един теоретик с повечко интелект,насочен в посока, интересна за тесен кръг-политик му викам аз.
Тази тема свърши за мен, след като не мога да помогна повече.
На Анди желая успех!
krasen1 - специалист
Лазаре, обяснете на хората, че тази горелка с мин. мощност от 5kw. не става за сгради от 90-100квадрата. :-D
krasen1 - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
Факт е, че във вашата тема се случва да има недоволен ползвател,.......
Забрави, когато във вашата тема един собственик на Грейко искаше да го хвърля в морето :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
Минималната мощност Красене е разтегливо понятие, зависи от калоричността на пелетите. Както знаеш има много калпави пелети, разни агропелети от какви ли не отпадъци и не всички са с калоричността на дървесните. Пък знаеш Грейкото каквото му сложиш - това гори и не се мръщи, та в тоя ред на мисли с калпави пелети минимална мощност пада и под 3кВт. А иначе 20кВт може да топли и 50м2, може да топли и 250м2 - казвам го от личен опит, имам такива монтажи и няма катрани и налепи, но естествено, че се искат познания
6osi6 - майстор
andy_forresite написа:
Имам и термометър на димните газове на 25-30 см от фукса. Засега е 100-110, въпреки че обичайно е 140-150 при 15 кw.
При 15 kW температурата на Виадруса е 75-80. При 25 kW не знам колко е, още не е станало толкова студено. Мога да ти го дам за 3000 лв. с камъните и железата.
Котела е с добра цена за 3750 лева.
Прикачен файл:
Wmk.png
Wmk.png (166 KиБ) Видяна 1341 пъти
Не знам защо никой още не е поискал да го купи :-?
krasen1 - специалист
LazarGanev написа:
Пък знаеш Грейкото каквото му сложиш - това гори и не се мръщи.....
Горим едни и същи пелети, при мен нагар няма. Грейкото предава богу дух. :)
LazarGanev написа:
А иначе 20кВт може да топли и 50м2, може да топли и 250м2 - казвам го от личен опит, имам такива монтажи и няма катрани и налепи, но естествено, че се искат познания
Решението е буфер - но се оскъпява инсталацията много.
LazarGanev написа:
...... минимална мощност пада и под 3кВт.
Имаш предвит, че когато тлей пада под 3кВт.
  • 1
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: