• 1
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
velik_kazakov - напреднал
Фитилчо написа:
Чудно инфо,благодаря.
Ще кодиш сам за Ардуиното ли?
Моята идея е точно да ползвам един Дайкин хиперинвертор 12 киловата да го вържа към топлообменник и в системата. Като падне температурата навън под 2-3 градуса и му падне COP-a да премина на пелетна камина.
За ардуиното - от тук от форума има една тема с код ардуино за термопомпа - от него съм ползвал доста и донаписване на другото. А за топлото и аз съм оставил изводи за камина и помпа да вкарва в буфера когато е много студено да се ползват дърва. Поне за мен няма смисъл от пелети.
На снимката е какво изкара термопомпата и дебитите на водата през подовото и през термопомпата. Снимано е в мазето и с телефон и затова е малко грозна но се чете. Това е при студено подово, не е загрявано преди и са малко ниски температурите на водата из системата. Мисля, че като се вдигне до работната няма да се променят драстично мощностите които изкарва системата.

Прикачен файл

IMG_4354.JPG
Вичи - специалист
valentino14 написа:
здравейте, искам да попитам някой запознат какви кабели да пусна за този модел термостат.
искам да поставя такива в 5 стаи , в които имам подово с тръба ф20 на херц.
дължина на кръговете от 55 до 90м.
въпроса ми е какъв кабел да пусна до помещението където е ТП(въздух-вода)

http://i.ebayimg.com/00/s/NjAwWDYwMA==/ ... n/$_12.JPG

http://i.ebayimg.com/00/s/NjAwWDYwMA==/ ... 4/$_12.JPG
Ако не е късно. Наистина не ти трябват стайни термостати за водно подово, по - добре управлявай по температура.Ако все пак си решил да ги купуваш:

1. Купи ги директно от Китай, вероятно са по - евтини http://www.aliexpress.com

2. Освен, кабелите, които ти описаха колегите, остави си канал и до пода.Термостата има втори датчик и показва и неговата температура. Кабела му е около три метра , като го монтираш в замазката ще ти показва и температурата в пода - не, че има файда, но ще я знаеш и ще впечатляваш гостите си.

3. Този модел е за подово електрическо, ще ти върши работа, но внимавай като купуваш термоглавите. По принцип при електрическото при достигане на температурата отпада сигнала, при падане - включва. Нормално отворените глави при сигнал затварят , трябват ти н.з. Или обратно, просто имай го предвид.
filmatoplo - майстор
Търся изолационни подложки за водно подово, от тези релефните, ако някой знае от къде да се купят на нормална цена да сподели. За качеството държа да са от гол стиропор, дебелина 30-40 мм.
mindless - специалист
Не знам колко ще ти е полезно, но преди повече от година, когато проучвах от Аустротерм ми върнаха следния отговор:

"Във връзка с Вашето запитване за PPG плоча за подово отопление искаме да Ви информираме, че нашите дистрибутори не ги поддържат на склад, но винаги, ако ги поръчате при тях, можем да им ги доставим.
Ориентировъчната цена е 12,50 лв./м2 без ДДС."

т.е. цената може да не е актуална, въпреки че не са се променили много неща от тогава.

Иначе става дума за тази плоча.

Информация за дистрибуторите има в сайта.
filmatoplo - майстор
За такава плоча става дума, остава да се намери на добра цена, такава че клиент да се навие, общо взето е на мен да ми лесно и човека да си направи красива снимка преди замазката. Търсенето продължава.
EnergySolutions - напреднал
Тани написа:
ilkonick написа:
Тани написа:
Аз ли бъркам нещо или ....

При наличието на водно подово не е ли безсмислено ползването на радиатори?
Безсмислено е, но това си е желание на клиента
Ще се радвам и на още мнения , защото съм решил да си правя водно подово в цялата къща и не смятам да слагам радиатори .

За да си "вържеш гащите" реда е следния:
1. Изчисляват се топлинните загуби на къщата.
2. Ако искаш подово, се определя площта на която може да се разположи. След това се намира топлината мощност, която можеш да получиш от пода и се определя, дали ти е достатъчна. Ако не е, тогава се добавя радиатор, конвектор или какъвто и да е друг вид допълнителен източник.

С други думи, наемаш проектант. Цените никак не са високи, направо са смешни. Дава ти нужните решения и ти спестява много излишни разходи. Не съм сигурен, дали няма да те излъжа, но цените вървят между 2 и 4 лв на кв.м. РЗП.
vrangelov - специалист
filmatoplo написа:
За такава плоча става дума, остава да се намери на добра цена, такава че клиент да се навие, общо взето е на мен да ми лесно и човека да си направи красива снимка преди замазката. Търсенето продължава.
Здравей filmatoplo,

Предлагат се някакви по-евтини, като тези >>>Цък<<< за около 12 лева, но са от гол EPS. Не си представям как ще се сложи паропреградата върху тях. Никак. Под тях може, но тогава замазката ще контактува директно с EPS-a.
Стандартните са почти на двойна цена, като тези >>>Цък<<<, но цената ми струва добра.

EnergySolutions написа:

За да си "вържеш гащите" реда е следния:
1. Изчисляват се топлинните загуби на къщата.
2. Ако искаш подово, се определя площта на която може да се разположи. След това се намира топлината мощност, която можеш да получиш от пода и се определя, дали ти е достатъчна. Ако не е, тогава се добавя радиатор, конвектор или какъвто и да е друг вид допълнителен източник.
...
Здравей EnergySolutions,

Смяташ ли, че радиатори с термоглави могат да се използват пълноценно, като заместител на стайни термостати и задвижки, за регулиране на температурите в стаите. Предполагам ще има доста по-добър комфорт на съвсем малко по-висока цена.

Виждам, че големите фирми за подово не препоръчват мрежа върху тръбите, но изглежда масово се слага. Какво ви е мнението за това, на тези, които слагате подово. При Rehau или Unupor или някой от големите бях срещал, че изрично отричат мрежа върху тръбите. Аз затова попитах колегата velik_kazakov, дали е слагал мрежа.

Поздрави!
filmatoplo - майстор
Благодаря и аз тези гледах ,в краен случай ще се ползва както обикновено - плосък фибран или стиропор ,найлон, метална скара и тръби вързани с миши опашки :).
EnergySolutions - напреднал
Не виждам причина да не слагаш мрежа. Обикновенно слагаме 5х5 см поцинкована. Така се заздравява замазката и по-никакъв начин на пречи на системата. Даже може да се каже, че до някъде съсзадаваш термомост, което в случая е добре :wink:

На въпроса за термоглавите, може да се използват. Според мен зависи от конкретния пример. Ако използваш инсталацията само за отопление и ако имаш по 1-2 радиатора в стая е по-доброто решение (лично мнение) . Аз като цяло съм привърженик, на по-простите решения. По малко дефекти дават. Със сигурност обаче ще препоръчам стаен термостат ако имам 5-10 радиатора и няколко зони на комфорт. Просто зависи от конкретния случай.
radius - майстор
Найлона ( паропреградата) между замазката и XPS-a с каква функция е?
  • 1
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: