• 1
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr - майстор
syncho написа:
п.с. Как ми се иска сега да дойдат тези дето казваха, че търговците все гледали да си пробутат стоката и да ми го кажат в този момент...
Има едно понятие, което са го измислили икономистите.Нарича се икономическа рентабилност.Това е отношението на направената инвестция към получената печалба (в случая е направената икономия при отопление). Ако направим голяма инвестиция, а получената икономия е малка, рентабилността клони към нула. Целта ни трябва да е, с минимум инвестиция, да постигнем максимум икономия. Парите, които ще дадем за отоплителната инсталация плюс лихвите им ,не се ли изплатят от икономия на гориво за 10 години, еб.м ти и буферите, съдовете, пелетите, и всякаква друга арматура.
Последна промяна от fbr на ср ное 02, 2011 4:42 pm, променено общо 1 път.
syncho - майстор
fbr до някъде си прав, но го има и момента с удобството и времето за обслужване.
nikisv - специалист
fbr написа:
syncho написа:
п.с. Как ми се иска сега да дойдат тези дето казваха, че търговците все гледали да си пробутат стоката и да ми го кажат в този момент...
Има едно понятие, което са го измислили икономистите.Нарича се икономическа рентабилност.Това е отношението на направената инвестция към получената печалба (в случая е направената икономия при отопление). Ако направим голяма инвестиция, а получената икономия е малка, рентабилността клони към нула. Целта ни трябва да е, с минимум инвестиция, да постигнем максимум икономия. Парите, които ще дадем за отоплителната инсталация, плюс горивото за 10 годишен период от време, минус сегашните ни разходи за период от 10 години, минус лихвите които бихме получили за парите на отоплителната инсталация ако са повече, еб.м ти и буферите, съдовете, пелетите, и всякаква друга арматура.
Май си прав по добре да си живеем в панелките на централно парно и да си гледаме рахата.
filmatoplo - майстор
Прав си до някъде , защото взаимстваш методиката която се прилага при избор на инвестиция в други сфери.Искам да обясня че , при изграждането на една съвременна инсталация на пелети -компонентите които споменавам са почти задължителни .Колко голяма е 1 инвестиция на 1 буфер зависи от модела и литража 500-1000 лв за обем от 400-1000 литра примерно.В най разпространения случай се монтира (или има место за съд с вместимост от 400-500 литра) за котли с мощност 25-40 киловата .Като цената за буфера от горните литри е 700-800 лв нов.Но -инсталацията трябва да е направена и да се контролира както трябва :wink: -не само тия джаджи да фигурират .
oksan - напреднал
Благодаря на syncho за описанието на Slimpel-а.
Сигурно е читав, но нещо ми е много трудно да го събера, а и представителите им в София нещо вдигнаха цените.
Ориентирам се към Bosch Sоlid 2000 с пелетна горелка на IVG.
Тук във форума gizdo имаше такава комбинация. Интересно ми дали вече има впечатления как се държи? Също ме интересува от къде да си взема врата на която да монтирам горелката.
Ще ти бъда благодарен на всички които помогнат.
syncho - майстор
oksan на теб каква мощност ти трябва, че ми се струва, че никъде не си споменал, ако не се лъжа?
oksan - напреднал
Трябва ми 30 - 35 KW.
Аз си имам и сега котел който работи на нафта/газ. Проблема е, че въпросните горива поскъпнаха доста, а и както се очертава ще продължават да поскъпват. Затова искам алтернатива и то не само една.
LazarGanev - "Велик майстор"
Взе да ми става интересно :) . Я разкажи повече - какво отопляваш и какъв точно е котела, с какво гориво го ползваш? Това "нафта/газ" звучи много общо и подвеждащо.
syncho - майстор
Какво ти е мястото, че не можеш да събереш Slimpel? Питам те, защото те са доста компактни така да кажа. Т.е. минават през врати и т.н., а и могат да се разглобяват. Цените ги вдигнаха производителите, и може би колегите сега са реагирали чак.

Сигурен ли си, че това е мощността, която ти трябва? До момента в този форум доста често се срещат хора със чувствително завишени мощности.
oksan - напреднал
Котела който имам в момента е Vissmann vitola-comferral 40KW.
Имам и двете горелки за газ и нафта. Понеже все още не е газифициран квартала в който живея карам газ с едни бутилки което е доста труден процес и затова понякога ми се налага да слагам нафтовата горелка и да топля на нафта.
По изчисления за отопление на къщата ми са нужни 33 KW.
Мястото с което разполага е 800 x 1400 mm, като искам да запазя и Vissmann-а защото така или иначе Овъргаз ще докарат газ и при нас.
  • 1
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: