• 1
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Котелът ти е много добър за нафта, но не и за газ. В бутилки предполагам, че пренасяш пропан-бутан, който на цена е почти като нафтата.. На метан е двойно по-евтино, но с хубав съвременен котел. Този котел с горелка е допотопна история и не си струва да гориш газ в него. От друга страна няма пазар за такива котли. Помисли за вариант да му монтираш пелетна горелка - колегата naskov има опит в монтаж на горелки Фероли на нафтови котли. Не знам точно как стои въпроса с чистенето на топлообменника, ама може да се заинтересуваш. Ще икономисаш едни 2000лв, с които после да си купиш съвременен стенен газов котел :wink:
Колко квадрата е къщата и колко човека живеят в нея? Струва ми се множко 33кВт, ако ще е газ или пелети :?
syncho - майстор
LP30 е малко по-малко като размери... като качество и функционалност е по-добро, но пък цената му е по-висока.

Понеже докато писах този коментар видях, че и Лазар е писал. Неговото решение също е възможно с горелката на пелети, но там правиш компромис с разхода на пелети и евентуалните проблеми с горелката и некачествените пелети.
Е, вярно че е компромис, ама нали уж чакаме газ :) .
А пък съм имал предвид и това:
Ориентирам се към Bosch Sоlid 2000 с пелетна горелка на IVG.
oksan - напреднал
Отопляемата част на къщата е около 250 кв.м. Строена е в средата на 90-те години когата започнаха да навлизат изолациите и затова е използван 3см стеродур.
В момента не се използва цялата площ и живеем 4 човека, но синовете пораснаха и скоро могат да доведат и снахи.
Лазар е прав, че в момента използвам пропан-бутан, но не виждам защо трябва да си сменям котела, когато КПД-то му е 94% а и съм направил вече инвестициите за горелки.
Проучвал съм въпроса със слагането на пелетна горелка на него, но е обречена кауза.
Мястото което имам е 85 х 140 см.
Влече ме BOSCH Solid 2000 B с пелетна горелка защото лесно може да се възстанови да работи на дърва. Имам камина за която така или иначе купувам дърва и почти винаги имам налични. Добре е човек да има алтернативи защото когато купих Висмана нафтата беше 60-70 ст. а сега .....
94% - да бе да! При 200*С на изгорелите изгорели газове :shock: . Не повече от 84% е КПД
oksan - напреднал
На изходящата тръба за комина мога да си държа ръката. Вярно, че ми пари, но мога което означава, че са около 70-80 градуса.
turistak - специалист
Най-накрая си реших проблемите :partyman:

В мазето пее Пелетерм 30.

Топло, безпроблемно, икономично!

Де да знаех за него преди една година, ама на! Който не чете, пати.

Утре ще сложа снимки да дадете мнение за инсталацията.
filmatoplo - майстор
Айде честито. :partyman: =D> Ферарито къде го дяна .
turistak - специалист
Успях да го продам.
От уважение към Трабанта и с него не може да се сравнява!
Трабанта друса, бръмчи, пуши, но е верен автомобил :prayer:
mtodorov - помощник
turistak каква площ отопляваш с него и какво управление на котела сте направили.Стайни термостати термовентили ? И аз се колебая за пелетерма :).
  • 1
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: