Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Филматори, в казармата бяхме голобради момчета, дето от нас искаха постоянно да ковем Ноевия ковчег. Сега проектират света едно модерно таковааааа, ма фалшиво и лъжовно.
Това в никой случай не иде да омаловажи познанията по електроника на който и да е.

Преди няколко месеца, година да е, препоръчах на някого, тука, от тези соц стабилизатори. Човека не остана доволен.
От няколко дни съм боднал един волтмер и установявам, че нищо повече ми не требе от ЮПСа.
Напрежението играе между 226 и 234 волта. Това са крайни стойности и за кратко време. Обикновено 228-230.
g.gushterov83 - специалист
Доколкото си спомням "Стабор"-чето е с 250VA изходяща мощност, което би трябвало да значи, че не стига за запалката. Доколкото съм чел е проектиран специално за лампови телевизори с трансформатор и еднополупериоден изправител за да се гарантира постоянно напрежение за отоплението на лампите.
...Абе за Грейко не става! UPS-а си е UPS, пък има и още едно предимство :wink:
пет окт 19, 2018 9:23 pmg.gushterov83 написа:
Доколкото си спомням "Стабор"-чето е с 250VA изходяща мощност, което би трябвало да значи, че не стига за запалката. Доколкото съм чел е проектиран специално за лампови телевизори с трансформатор и еднополупериоден изправител за да се гарантира постоянно напрежение за отоплението на лампите.
...Абе за Грейко не става! UPS-а си е UPS, пък има и още едно предимство :wink:
Въййййй, ни съм са сетил да меря след ЮПСа!!!!!!!!!! Още утре.
Другото предимство е, че ше ми кара каминката ако запре тока и нема са притиснявам да я набумкам, докат си лежа на изкуствения мечи губер, с благоверната.
andy_forresite - майстор
След UPS ще е същото напрежение.
Миналата година включих за проба един стар Стабор 500ва. Може би е счупен, защото напрежението падна много. Вентилаторчето от 1200 свали на 6-700 об. които се сменяха постоянно.
LazarGanev - "Велик майстор"
На мен ми мирише на плацебоефект. UPS-а по никакъв начин не стабилизира напрежението от мрежата :cool:
g.gushterov83 - специалист
пет окт 19, 2018 9:46 pmLazarGanev написа:
На мен ми мирише на плацебоефект. UPS-а по никакъв начин не стабилизира напрежението от мрежата :cool:
Това не е много вярно. Част от Линейно-интерактивните UPS-и (по-точно тези с автотрансформатор) и всички online UPS-и поддържат изходното напрежение в много тесни граници без значение от изменението на входното. Проблемът тук е, че качествените модели с мощност над 500W, какъвто трябва за да кара Грейко-то, са си сериозни парички.
Evgeniy - майстор
Соц стабилизатора си е едно велико устройство. Имаше едно мостче вътре в зависимост дали е цветен или черно-бял.
Моля имайте предвид следните особености:

Недостатъци на фоторезонансните стабилизатори:

- Тесен диапазон на стабилизация, обусловен от обстоятелството, че в магнитопровода “циркулира” цялата мощност на товара, плюс мощността, необходима за повишаване на напрежението.

- Големи габарити.

- Слаба претоварваща способност. Например, около 30% по-голяма консумирана от товара мощност причинява 30% по-голям ток в намотката и 30% по-голям магнитен поток, при което може да се насити магнитопроводът и стабилизаторът да излезе от зададения му работен режим.

- За добро стабилизиране е необходим 15% минимален товар.
Прикачен файл:
Capture.JPG
Capture.JPG (19.44 KиБ) Видяна 1485 пъти

Май само последното е важно. При 250 ВолтАмпера, 15% са 37 вата. Това е минимална консумация за да има стабилизиране. Значи става.
Последна промяна от Evgeniy на пет окт 19, 2018 11:06 pm, променено общо 2 пъти.
С 400 W на Техногама е Грейковица.
Никога не се е запъвал да я подпали, само акумулатор да има.
Утре му закачам волтметъра.
LazarGanev - "Велик майстор"
пет окт 19, 2018 10:23 pmg.gushterov83 написа:
пет окт 19, 2018 9:46 pmLazarGanev написа:
Това не е много вярно. Част от Линейно-интерактивните UPS-и (по-точно тези с автотрансформатор) и всички online UPS-и поддържат изходното напрежение в много тесни граници без значение от изменението на входното. Проблемът тук е, че качествените модели с мощност над 500W, какъвто трябва за да кара Грейко-то, са си сериозни парички.
Съгласен съм, но за да няма разминаване между теория и практика - нека да говорим за конкретни марки и модели. Вярно е, че са скъпи UPS-ите, с които може да работи една съвременна пелетна горелка - цени над 400-450лв без акумулатора (например Техногама 400 и 600Вт), но много по-важно е, че болшинството от тези устройства не правят нищо по отношение на мрежовото напрежение - нито го стабилизират, нито го заглаждат, нито предпазват от пикове - нищо! Тяхната роля е само при отпадане на мрежовото напрежение, да осигурят качествен заместител, преобразувайки енергията на акумулатора! Казвам това, за да няма подведени, защото парите наистина не са малко - нито на устройствата, нито на платката, която уж трябва да защитават. Ако някой може да даде пример за стабилизиращ UPS, нека го сподели, както и цената му.
ПП. По повод поста на Трифон да кажа - 400Вт UPS няма проблеми да захрани горелки със старите запалки 120-150Вт, но с новите запалки 300Вт горелката дава грешка. Необходим е 600Вт UPS. Може да се ползва 400Вт само, ако се изключи запалката.
Последна промяна от LazarGanev на пет окт 19, 2018 11:18 pm, променено общо 1 път.
Evgeniy - майстор
Втора употреба съм ползвал за приятели на една фирма от Горна Оряховица. Без трите батерии по 12в. цената за NEWAVE 1000Va-800w е 319 лв.
А, имало и по 279 лв Jovyatlas Powermaster М1000.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: