k0st4din написа:Здравейте на всички,
просто не знам откъде да започна, но съм в големи приключения.
От миналата година в апартамента на родителите ми сложихме Аурига 25 kw с водна риза.
Начина на работа с тази камина е по-различен от предната, която беще на дърва и топлеше 4ри стаи и за нашите всичко си беше ОК, защото радиаторите чугунени, винтилите от типа отворен - пече, затворен - не пече радиатора.![]()
Но от миналата година сме в приключения (по-точно аз).
Сложиха новата камина, купих чисто нови радиатори, с чисто нови термоглави.
Лично за мен майсторите, са си направили всичко както трябва да бъде, но според нашите не е така и вече 2ра година съм в приключения с тях(родителите).
Защо като запалили камината, ако термоглавата е на мах, всичко работи и пече (лично за мен, те търсят старият ефект на топлина на камината, което няма как да се получи с новата), когато е на 5, а когато термоглавите на някой от радиаторите се намали например на 2 той става студен и за тях все едно не работи.
С този проблем се влачихме цялата минала студена зима и лятото, дойдоха същите майстори, но казаха че са били объркали термоглавите, че ще донесли нови, да ги сменят. - лятото стана работата, всичко се смени.
Така: миналата година поради причината, че едва тази година достигнах до този сайт и всички прекрасни мнения и настройки за тази камина започнаха да ми се изясняват нещата лека, полека, защото и аз съм пълен лаик на тема тръби и парно, но със стандартните настройки пипах някакви настройки (при заключено меню с финните настройки), но някак си успях да наглася камината да изключва, когато външния термодатчик достигне 26 градуса (показва ги на дисплея).
Сега съм отново в приключения, че като пуснели камината, сега била спирала в различни температури - напр. 26,7; 26,9;26,3;27,1.
Не била гаснела точно на 26 градуса.
Аз пак да спомена, че съм пълен лаик имам три конкретни въпроса и ви моля за помощ от ваша страна:
1во - има ли начин сам да си отключа дълбоките(финните настройки) сам или ще ми трябва компютър за да се случат нещата? Ако мога сам, то как да го направя?
2ро - Не ми е ясно тези термоглави, дето са по радиаторите, си имат собствени датчици, които да определят, кой радиатор, кога да работи или нещо се пипа и по камината? (пак тук в друг коментар попитах за този софтуер на Fumis, защото и в официалната им страница казват: - Можете да го свалите от тук. Но като достигна до това тяхно "тук" - софтуер няма. )
3то - Това малко черно кабелче, което се води да отчита температурата и по нея да изключва на направените от мен 26 градуса (да спомена, че не е местен), трябва ли нещо да променям с него - било местоположение, височина и т.н - т.е коя е причината че да не изключва на 26 а да има такива дори и малки аномалии?
За мен не е проблем, но по телефона ме побъркаха, не изгасва, та не изгасва на 26 градуса.
Благодаря предварително
Поздрави
Ще почна от зад напред. Малкото черно кабелче пластмасовия му край е хубаво да не бъде съвсем до камината а малко в страни от нея. Термоглавите по принцип са си автономни и всяка си отваря и затваря в зависимост от температурата в стаята, в която се намира, демек не се влияе от камината. Относно паленето и гасненето, контролера обикновено фабрично е настроен да пали и гаси каината в диапазон +- 1градус от зададения за да има възможност за модулация по температура на въздуха. Допълнително след като достигне градусите и огасне (спира да подава пелети и пламачето долу в ляво до бутона за пускане почне да мига) започва обдухване докато изгорят останалите пелети в кошничката и това вдига допълнително температурата. Относно настройките, къде по точно искаш да влезеш и какво да промениш?