Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jolobg - специалист
Здравейте!

Налага ми се да изградя външен комин за котел (20 kW) на твърдо гориво, който да бъде подходящ и в случай на използване на метан за гориво. Височината ще бъде ~ 9,5-10 м. Трябва също така да прекарам качващата и връщащата тръби на системата покрай димохода. Разглеждам три варианта:

1. Стоманена (черна) тръба ф 200 с деб 7 мм, изолирана със стъклена/каменна вата заедно с качващата и връщащата тръби на системата (също изолирани) оградени от фасадна тухла;
2. Бетонни коминни тела за димоход изолирани със стъклена/каменна вата заедно с качващата и връщащата тръби на системата (също изолирани) оградени от фасадна тухла;
3. Керамични коминни тела за димоход изолирани със стъклена/каменна вата заедно с качващата и връщащата тръби на системата (също изолирани) оградени от фасадна тухла.
Това последното ми е най-непознато, но изглежда най-добро от страна на тегло и устойчивост на температура и окисление. Не знам само как ще се получи с цената и технологията на изграждане (не искам да ползвам комбинираните комплектни системи)
Моля, за мнения от "старило, патило и учило"!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
:)
Първ си сметни цените на вариантите.
jolobg - специалист
Здравейте отново!
Проучвам ... 4-ти вариант:
- димоход INOX тръба ф 180 с деб. на стената 0,4 мм, изолирана със каменна вата
- качващата и връщащата тръби на системата PPR с ал. вложка (също изолирани)
- цялата система оградена от фасадна тухла.
Идеята на такава комбинация е в случай, че премина на отопление с природен газ (някаккъв вариант) да мога да ползвам комина поне за отвеждане на изгорелите газове и каквото там се отделя.
Моля, за мнения (теоретични и най-вече от опит) относно пригодността на INOX тръбите с деб. на стената 0,4 мм за котел на твърдо гориво (марка "Руски" от '90 г.) и въобще за такова гориво! Това, което ме притеснява доколко стомана AISI 304 (1.4301) с такава дебелина би устояла на самозапалване на саждите и сравнително висока (напр. ~200 град.) температура на изхода на котела.
Благодаря предварително!
Bobivan - специалист
Тургай неръждаейката и ни бой съ!!!Ке устиска!!! :lol:

Тема "Външен комин за локално отопление на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: