Най - вълнуващия въпрос зимно време.
siscokz - помощник
Искам да науча как да си изчисля и направя сам инсталацията на камина с водна риза като искам да отоплявам апартамент от 80 кв/м. Интересува ме има ли значение как са разположени тръбите за радиаторите. Също така къде трябва да се постави разширителният съд и на каква височина. Идеята ми за парна инсталация включва също така и бойлер със серпентина. Ако може някой да ми помогне, защото като ходя по фирмите да разпитвам все ме обслужват служители, които въобще не са наясно с продуктите които продават и в различните фирми за едно и също нещо ми казват различни стойности. Благодаря предварително за съдействието.
Здравейте!
Сега се регистрирам и попаднах на този въпрос!
Затова ще си позволя да подкрепя същия с молба ако някой знае да даде отговор! И мен ме интересува и ми е важно да открия отговор на въпроса!
Моля за съдействие!
Time2Burn - специалист
Отворена или затворена, колко стаи е апартамента, колко киловата е камината, с какво гориво, колко радиатора ще слагаш, бойлер със серпентина ще има ли?
Takezo Sensey - модератор
1-во камините с водни ризи са предназначени основно за ОТВОРЕН тип система ....за да не станеш медиина звезда като оня пич от Враца преди месец дето му избухна камината.

2-ро ...колко стай , обем на помещенията , колко мощна камина ....

3-то има доста писано по темата в раздел "ОТОПЛЕНИЕ"
Последна промяна от Takezo Sensey на пет ное 14, 2008 9:47 pm, променено общо 1 път.
EmoZ - специалист
siscokz написа:
Искам да науча как да си изчисля и направя сам инсталацията на камина с водна риза като искам да отоплявам апартамент от 80 кв/м. Интересува ме има ли значение как са разположени тръбите за радиаторите. Също така къде трябва да се постави разширителният съд и на каква височина. Идеята ми за парна инсталация включва също така и бойлер със серпентина. Ако може някой да ми помогне, защото като ходя по фирмите да разпитвам все ме обслужват служители, които въобще не са наясно с продуктите които продават и в различните фирми за едно и също нещо ми казват различни стойности. Благодаря предварително за съдействието.
Едно по едно!

1. Определяш отоплителните товари на помещенията. Но не с някакви тъпни от сорта: 'еди колко си вата на кубик/квадрат', а като сметнеш топлинните загуби през ограждащите елементи помещението (външни, вътрешни също ако граничат с неотоплявани помещения стълбище/съседи и др.), таван, под, врати, прозорци.

1.1. Топлинните загуби се определят при температурен пад между температурата в отопляваното помещение и външната изчислителна температура (външната изчислителна температура е различна за различните географски региони)

1.2. Топлинни загуби от инфилтрация (това са загубите от въздухообмен през неплътностите), определят се в зависимост от дължината на фугите на отваряемите крила на прозорци и врати.

Като свършиш това, свиркай за по-натам.

Успех.
Domashen_maistor - специалист
[quote="EmoZ"]
Едно по едно!

1. Определяш отоплителните товари на помещенията. Но не с някакви тъпни от сорта: 'еди колко си вата на кубик/квадрат', а като сметнеш топлинните загуби през ограждащите елементи помещението (външни, вътрешни също ако граничат с неотоплявани помещения стълбище/съседи и др.), таван, под, врати, прозорци.

1.1. Топлинните загуби се определят при температурен пад между температурата в отопляваното помещение и външната изчислителна температура (външната изчислителна температура е различна за различните географски региони)

1.2. Топлинни загуби от инфилтрация (това са загубите от въздухообмен през неплътностите), определят се в зависимост от дължината на фугите на отваряемите крила на прозорци и врати.

Като свършиш това, свиркай за по-натам.

Успех.[/quote]
Сигурен съм, че като направиш всичко това хич нема и да свирнеш, просто ще си го направиш сам :lol: :lol: :lol:
EmoZ - специалист
Eeeee Майсторе :) , то оттам почва бе, после 'ше определи мощността на топлоизточника (камина, котел, к'вот реши човека), после една инсталация ше оразмери, ше избере помпа и така. После 'ше знае как се прави. Културно както си требва :) !

Успех.
Започи да смяташ от 65 вата на кубик :wink: , и 70 % КПД на камината :-D
abc - напреднал
Човекът му е отговорил "Иди изкарай едно висше за топлинен инжинер, пък тогава се върни и питай"

:-D
С руския ще се справиш предполагам : :wink:

в комнате с одной наружной стеной и одним окном одного киловатта (1 кВт) тепловой мощности радиатора достаточно для отопления 10 кв.м. жилой площади;

если в комнате две наружные стены и одно окно, то для отопления 10 кв.м. требуется 1,2 кВт тепловой мощности;

если в комнате две наружных стены и два окна, для отопления 10 кв.м. требуется 1,3 кВт тепловой мощности.

Даешь каждому квадратному метру 100 ватт тепловой мощности!

Существуют точные расчеты необходимой мощности радиаторов, которыми руководствуются специалисты, но для грубой оценки и предложенного простого метода достаточно. При этом методе расчета радиаторы могут оказаться чуть большей мощности, чем необходимо, но зато возрастет качество отопительной системы (возможна более точная настройка и низкотемпературный режим отопления).

Тема "Проектиране на парна инсталация чрез камина с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: