Най - вълнуващия въпрос зимно време.
georgi82 - специалист
Здравейте на всички,след много лутане и четене реших да се обърна кам вас за съвет, това лято ми предстои подмяна на радиаторите вкъщи,всички са чугунени тежки грозни и най-вече съдържащи адски много вода която съответно трябва да се грее.Дилемата ми е следната панелни или алуминиеви от изчетеното до сега разбрах, че на практика алуминиевите са вечни но пък за сметка на това доста по-скъпи,панелните с по кратък живот но за сметка на това по евтини, а като качества приблизително еднакви но по магазините (от Враца съм) всеки ме убеждава в неговите си виждания само и само да си продават стоката и с думите "абе маани ги тие нищо не разбират" (за конкуренцията).Значи предполагам от значение е и котлето то е Viadrus 40,7 кВ отоплявам 11 радиатора 2 бойлера и 2 лири като само 2 от радиаторите са панелни всичко останало е чугун и така на практика греем стотици литри вода май за нищо.Цялата къща е с дограма и изолация отстрани предстои ми и изолация на подпокривната плоча за което пак ще попитам за съвет, което е малко встрани от темата но все пак ако някои иска да даде съвет(аз съм се ориентирал към неопор или EPS върху пло4ата и отгоре замазка) че тавана се използва като и за това срещам най различни мнения едни ми викат отватре фибран други отгоре каменна вата но тя пък скъпа и за това аз сам решил отгоре със неопор или по плътен стиропор.

Помагайте кой с каквото се сети че едва се намразнах в тоя живот :)

Предварително благодаря на всички!
kiss9402 - специалист
Здравей !
Определено те съветвам от личен опит да си вземеш алуминиевите радиатори какъвто и модел да са те са много по-добри от панелните/ламаринени/ разбирасе ако имаш парички :lol: . Да се аргоментирам- алуминият е материял в пъти повече по-топло проводящ/отнемащ топлината от водата/ т.е. загрява по-гързо има и определено време на акомулация ако си настроил правилно топлиния датчик на помпата на помпата. След това алуминият напрактика е вечен, защото не гние. Трето алуминиевите събират по-малко вода в сравнение с другите. За добър ефект е добре да сложиш и термо глави/още ме е яд че не сложих :wallbash: /рагулирането на температурата става точко както го искаш, а от там и въглищата са по-малко :lol: .

А относно изолацията: това е следващата ти грижа. Аз я правих с каменно минерална вата щото нямам таван. А на другата къща я правихме с фибран и върху него арматурна мрежа от тая за плочки дето се ползва големита квадрати и после замаска. Мога да ти кажа, че има значителен ефект и спад в горивото !

Поздрави :supz:
srusev - специалист
Колега най си е хубаво с вент.конвектори, ама ако нямаш буфер ще ти е нужен, а иначе и панелните не са лоши за тв.гориво.
А в твоя случай незнам какъв кахър имаш от тези чугунени, аз лично не бих ги махал имам няколко, които си топлят много добре.
kiss9402 - специалист
Туко що намерих тази информация:
http://lokalno-parno.narod.ru/Panelni.pdf - Панелни радиатори
http://lokalno-parno.narod.ru/Aluminievi.pdf - Алуминиеви радиатори

с малко сметки си преобразуваш всичко. Мисля че това ще те обеди,а за колегата с по-грноя пост чугунените радиатори топлат суперр ама ако си абониран към ТЕЦ Бобов Дол :lol:
-нищо лично ама галтат много H20

Поздрави :supz:
lov - майстор
Всичко зависи от парата дето я имаш. И при двата варианта ще се топлиш еднакво стига да оразмериш правилно елементите.Като за топлопреноса на алуминиевите и панелните мога да споря. Вярно е че алуминия има по добър коефициент но при тези съотношение на дебелина на стената при панелните забрави, че без прецизно мерене ще разбереш че има някаква разлика. Тоест ефекта е пренебрежимо малък. А това с акомулиращия ефект е същото като да имаш повече вода. Относно корозията и там проблема е решим с инхибитори. Най евтиния е калиев бихромат и гарантирам че ще ти запази системата от корозия. Поне за него се сещам в момента и така на око ще ти струва не повече от 30-40 лева. Относно разликата в обема на двата радиатора да има такава но пък ако хептен намалим топлоносителя системата много бързо истива и се губи конфорта. Разлика относно бързината на подгряване трудно ще усетиш. Но като махнеш чугунките ще се питаш дали трябваше да го правиш. Всичко опира до конпромиси относно конфорта.
Едно важно нещо само гледай да спазиш, Преоразмери си радиаторите така че да работиш с по ниски температури на топлоносителя и няма да съжаляваш. Аз бих заложил на панелни точно по тази причина по ниската цена ти дава възможност да компенсираш и пак да останат парички.
Имах един колега на времето лека му пръст. Та той викаше за алуминките красиво ама скъпо. След 20 години не се знае на какво ще се топлим.По добре панелка щото я камилата я камилара. И точно така стана тея панелки го надживяха а той си замина.
Така че точна рецепта едва ли някой ще ти даде.
srusev - специалист
Ако идеята е икономия на гориво по-добре инвестиция в изолация отколкото да сменя радиатори и без намерение да се повтарям, най-голям конфорт има с конвектори.

" А това с акомулиращия ефект е същото като да имаш повече вода." <- подкрепям, като аргумент за чугуна.
LazarGanev - "Велик майстор"
Подмяната на радиаторите няма да доведе до икономия, по-добре си дай парите за изолация. Вярно е, че най-ефективни са панелните, а и най евтини, но освен смяна на интериора друго няма да постигнеш със смяната. Това, че грееш повече литри с чугунените, не значи по-голям разход, а по-голяма инертност. За едно постоянно обитаемо жилище, топлещо се на твърдо гориво инертността понякога се търси умишлено
bobivg - специалист
Какво се има в предвид под ефективност на радиатор?
Съотношение цена и мощност или нещо друго?
LazarGanev - "Велик майстор"
Aз под максимална ефективност на радиатор разбирам максимално топлоотдаване от единица габарит. тоест ако имаме 3 радиатора с еднакви габарити, но единия чугунен, втория алуминиев, третия стоманен (панелен), то най-мощен е стоманения, почти толкова мощен е алуминиевия, а чугунения отдава долу-горе на половина от първите 2 вида, при еднакви условия.
filmatoplo - майстор
То нищо не се губи при топлото, ват дал -ват взел , само ще им смениш красотата . :wink: Ако 2 киловата радиатор го смениш с 2 киловата друг по вид радиатор какво се променя .

Тема "Колеги помагайте!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: