Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Имам парно в къщи . Ползвам го с вода а тя става на червена каша. Как да избягна тази ръжда ? Чувал съм за антифриз но ми се струва скъпо да налея 90 -100 литра . Има ли алтернатива ?
tinalex - специалист
Масло.Но най-добре антифриз.Заслужава си.
LazarGanev - "Велик майстор"
А защо си заслужава?
peshev-ko - специалист
90-100 литра??? :x Я го раздели 1:4! 1 литър антифриз -4 литра вода.
Май не е толкова скъпо... :?:
90-100 литра??? Я го раздели 1:4! 1 литър антифриз -4 литра вода.
Май не е толкова скъпо..

Чак пък 1:4 . Не слагате ли по малко концентрат? Примерно 1:10 .
Попитах, защото общото мнение като че ли клони към това, че идеалният вариант е да си заредиш системата с антифриз, а в това няма нищо вярно, освен ако не става дума за вила - тоест да има възможност за замръзване. Водата е най-добрият топлоносител, а колкото до котления камък - няма място за притеснение - съвременните системи са с малък литраж, той се отделя от водата еднократно и водата след това е мека, без котлен камък. Колкото до "червената каша", при наличието на антифриз, най-много кашата да стане кафява. За маслото не искам да коментирам!
tinalex - специалист
LazarGanev написа:
А защо си заслужава?
Защото освен етиленгликол антифриза съдържа и антикорозионни добавки.
Да, съдържа такива добавки, в противен случай би бил изключително корозионен. Да не забравяме, че се прави от същите съставки, от които се прави и спирачната течност - едва ли някой се съмнява в нейното корозионно действие. Точно корозионното действие на антифриза е накарало някои производители на газови котли да забраняват използването на антифриз в отоплителната инсталация! Ръжда и утайки се отделет основно в стари инсталации, изпълнени с черни стоманени тръби и чугунени радиатори. При съвременните отоплителни инсталации от полиетилен или ППР, оборудвани с алуминиеви или панелни радиатори, затворен тип, единствен източник на ръжда може да е чугунения котел. Ако се налага - по-добре инсталацията да се промива от време на време, отколкото да се пълни с антифриз.

Тема "Антифриз или друго в парното ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: