Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Зравейте, прочетох няколко подобни статии, но така и неполучих отговор за себе си ,а именно: Възможно ли е отопление с вакумно-тръбни колектори?
Имам 2 вакумно-тръбни колектора с общо 45 пури(обикновенните), с които затобляме 2 бойлера по 120л всеки.Имам още 2 колектора (50пури -общо) които засега седят кротко на тавана. Въпросът ми е възможно ли е с 4те колектора 95 тръби да се подпомага през зимата/деня отоплителната система на къщата и по какъв начин? :?
Отоплителната система се състой от около 60глидера и лира в банята - общо около 25-26л вода.
Master_Kenobi - V.I.P.
Vilkata написа:
Зравейте, прочетох няколко подобни статии, но така и неполучих отговор за себе си ,а именно: Възможно ли е отопление с вакумно-тръбни колектори?
Или ни будалкаш, че си чел, или като четеш не разбираш. Не знам кое от двете е по-лошото! :?
Накратко - не, не става! По ред причини!

Виж една от последните теми по въпроса.
Прав си ,явно несъм чел всико ,но нали затова сме хора -да грешим .
:rain: Противна работа,мислех че ще свършат малко работа.
Явно и тази година ще карам на дръвца,а другата живот и здраве ще пусна една газчица.
LazarGanev - "Велик майстор"
Това е верният отговор!
Bobivan - специалист
" Въпросът ми е възможно ли е с 4те колектора 95 тръби да се подпомага през зимата/деня отоплителната система на къщата и по какъв начин? "

Да,разбира се!!!През ясните слънчеви дни които през някой години и на някой места са доста малко....Примерно,при нас този януари беше снежен,студен(до - 20)мъглив и със само 1 слънчев ден!!!
Но ако сте във Сандански,Велинград,под Бургас-инвестирайте смело...
Bobivan написа:
Да,разбира се!!!През ясните слънчеви дни които през някой години и на някой места са доста малко....Примерно,при нас този януари беше снежен,студен(до - 20)мъглив и със само 1 слънчев ден!!!
Но ако сте във Сандански,Велинград,под Бургас-инвестирайте смело...
От София съм. Спомням си че по-миналата зима имаше почти постоянно слънчево глеене и бойлерът постоянно имаше топла вода.
Колекторите ги имам ,но незнам с някакъв топлообменник ли се прави? Наясно съм ,че когато е облачно нямам шанс да стоплят каквото и да е! :sun: Явно няма да стане. :cold:
cvj
Абе пич, това е като като да имаш кола без гуми и да питаш мога ли да я карам. Може -само си купи гуми. След като загряваш 200 литра, с другите можеш да загрееш още толкова. След като загрееш бойлерите до определената температура, останалото време докато има слънце какво правиш-нищо. затова може да измислиш един топлообменник (сега има бойлери и с три серпентини), и щом температурата отиде над зададената да започне да ти затопля водата за парното. Въобще варианти много. Ти имаш най-важното-колектори и радиатори. И тогава ще започнеш да си подпомагаш с дръвца в някои много облачни дни.
LazarGanev - "Велик майстор"
Абе пич cvj, голямо влизане във форума правиш - няма добър ден, няма "добрутру"! Да те питам и аз - ако имаш 4 гуми, можеш ли да караш кола, та да има с к'во да закараш есенеска джибрите на казаня? Можеш, ако си купиш, нали? Знаеш ли през кои месеци са ефективни слънчевите колектори? Ш'ти кажа - от април до октомври. А кога се отоплява човек - пак тря'а ти кажа - от ноември до март. Ай с'я прочети другата тема и ако имаш да кажеш нещо смислено го кажи там, за да е събрано всичко по темата на едно място! Ама обосновано, ако може!
2v6 - майстор
Vilkata написа:
...
От София съм. Спомням си че по-миналата зима имаше почти постоянно слънчево глеене и бойлерът постоянно имаше топла вода.
Колекторите ги имам ,но незнам с някакъв топлообменник ли се прави? Наясно съм ,че когато е облачно нямам шанс да стоплят каквото и да е! :sun: Явно няма да стане. :cold:
Най-ефективното, лесно и с най-малка инвестиция е да направиш в една стая водно подово и през деня да прекарваш антифриза от колекторите през него.
Ако ти хареса колко грее - добре. Ако не ти хареса - пак добре, защото ще разбереш точно какво можеш да получиш от тези колектори, без да даваш пари на вятъра.
ribnikolaevi - майстор
А след като направиш това, сподели с нас резултата. :prayer:

Тема "Възможно ли е отопление с сл.колектори?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: