• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
forski - специалист
Здравейте колеги,имам проблем с горивната камера с която се отоплявам,
камерата е Герканд модел ГК-13 18kw.мощност ако това има значение.
Както вече е ясно от заглавието на темата при отваряне на вратата излизат облаци дим,общо взето е доста неприатно при всяко слагане на дърва после да проветрявам стаята по 10 мин.
Камината е свързана към комин който е разделен на две по-средата със зид.Едното тяло на комина тръгва от мазето а другото от стаята,всяко едно от тях е с диаметър от 12см. Там където камината е свързана с комина този зид който го разделя на две е разбит за да може да се използват и двете тела.От нивото на стаята до върха на комина са около
4-ри метра.Всички врати на стаите в къщата са отворени така че евентуална липса на кислород в помещението където е камината го изключвам като вариант,освен това се проветрява редовно.
Единия вариант за който си мислех е да монтирам вентилатор на върха на комина за да увелича тягата но това е само хипотетично

:?
Ако някой има идеи за решаване на проблема да ги споделя смело и безотговорно :)
toni_g79 - специалист
Пробвал ли си преди да отвориш вратичката да завъртиш клапата за пушека на максимално отоврено,след като сложиш дърва пак си го връщаш на някакво притворено положение.
AntonBM - специалист
Това е често срещано явление – и не само при тези камини, но и всички други и котлите (всички с комин). При горенето комина създава тяга – дърпа въздух от помещенията. Ако те са добре уплътнени с хубава дограма и няма начин да прониква въздух в тях, се получава ниско под налагане в тях. То е в рамките на 15-20 Pa – равнява се на 3-4 kg натиск на входната врата (трудно се усеща). При отваряне на вратичката се нарушава тягата на комина и се получава изравняване на налягането на стаята с външното налягане – през комина се връща въздух към стаята. За да не става така, преди да отвориш вратичката за зареждане с дърва отвори един външен прозорец. Така няма да ти пуши и ще проветряваш по-малко.
П.П. Ако камината е в общо помещение с кухненски аспиратор и той работи, трябва да го спреш докато зареждаш с дърва. Сам се сети защо. :-D
forski - специалист
Пробвал съм колега,преди да сложа дърва клапата на вратата я отварям за няколко минути даже отварям и леко самата врата за да влезе кислород и да издърпа хубаво пушека нагоре в комина.
Файда йок :) ако не е останала само на жарава пак изпушва.
AntonBM - специалист
Отваря се не клапата на вратичката или самата вратичка, а външен прозорец. Така се изравнява външното налягане с това на стаята. Пропушване пак ще има, но много по-малко – то е почти неизбежно.
forski - специалист
AntonBM написа:
Това е често срещано явление – и не само при тези камини, но и всички други и котлите (всички с комин). При горенето комина създава тяга – дърпа въздух от помещенията. Ако те са добре уплътнени с хубава дограма и няма начин да прониква въздух в тях, се получава ниско под налагане в тях. То е в рамките на 15-20 Pa – равнява се на 3-4 kg натиск на входната врата (трудно се усеща). При отваряне на вратичката се нарушава тягата на комина и се получава изравняване на налягането на стаята с външното налягане – през комина се връща въздух към стаята. За да не става така, преди да отвориш вратичката за зареждане с дърва отвори един външен прозорец. Така няма да ти пуши и ще проветряваш по-малко.
П.П. Ако камината е в общо помещение с кухненски аспиратор и той работи, трябва да го спреш докато зареждаш с дърва. Сам се сети защо. :-D
Здравей колега,последния път много ми помогна със съветите за моята прословура система за въздушно отопление :wink:
Има ли смисъл да се занимавам с упражнението да слагам вентилатор на върха на комина.Идеята ми беше да сложа вентилатор горе на комина и да го включвам само когато отварям за зареждане с дърва.
AntonBM - специалист
Много са скъпи тези вентилатори! Те издържат температура от 400° в продължение на 2 часа. Излишна инвестиция. Има и друг начин – с обикновен вентилатори и ежкторно включване на струята под покрива. Все пак мисля, че с отваряне на външен прозорец ще си решиш проблема. За да няма такова пропушаване, аз подвеждам PVC-тръба от вън до пространството зад камината. Така когато се изравнява налягането на стаята с външното проникващият свеж въздух се затопля без да прави студени течения.
bycec - специалист
Ако светлия отвор на вратата е достатъчно голям, може да намалиш височината с някаква ламарина. При мен свалих височината с около 10 см и определено има ефект и пак влизат достатъчно дебели дървета. Когато отварям вратата, първо затварям клапата на "долния" въздух, а когато е слаба тягата затварям и клапата на вторичния и тогава бавно отварям вратата и всичко е о.к.
boltik - специалист
Ами напролет го събори и го изидай по-правилата.А правилата може да ги прочетеш във форумът.
filmatoplo - майстор
По принцип не трябва да е разделен комина на 2 отвора .
  • 1
  • 2

Тема "Горивната камера изпушва при отваряна на вратата-ГеркандГК13" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: