Най - вълнуващия въпрос зимно време.
anton_ss - специалист
Ще правя и аз локално парно.Мисля да отоплявам 2 стаи ,баня и бойлер със серпентина.От прочетеното в този форум си изчеслих-хол:48м3,спалня-31м3,баня-16м3.По коеф.0,80 си сметнах КW на радиаторите ,но в магазина ми казаха,че щом апартамента е панел и без изолация трябва да се смята по0,90?!Правилно ли е?Към 5 kw.ми излиза за хола !А за печка предлагат Екватор на Дипломат-14kw.Тия добри ли са?
anton_ss - специалист
Някой няма ли представа 0.6 , 0.7 , 0.8 или 0.9 са коеф.За стая с обем 48м/3 колко Kw радиатор?Филтър пред помпата задължителен ли е?Как да разбера колко Kw може да е радиатор ламаринен 3 панела,имаше ги по училищата преди години с р-ри 140/65 см.
Bobivan - специалист
Филтъра е ЗАДЪЖИТЕЛЕН,както и 2 крана край него!!
popovvv - специалист
До Anton ss,
За да се отговори на въпроса ви са нужни повече данни, като в коя част на страната е сградата, вид на топлоизолацията/ако има/, вид на дограмата, изложение на стаите, етаж на който се намира и др.
Представям Ви моето изчисление за следните условия:
-температура до която се затоплят помещенията 20гр.
-минимална външна температура -15гр.
-изолация си избирате по ваша преценка от долната таблица:
изолация : добра ; средна ; лоша
хол48куб.м. 2600вт ; 3800вт ; 5200вт
спалня31куб.м 2000вт ; 3000вт ; 3900вт
баня16куб.м. 1100вт ; 1700вт ; 2300вт
Модела радиатори за който питате са стари и не могат да се открият данни за тях.Сравнявайки ги с турските радиатори от серията 33 мощността на посочения размер е 3-4 квт.
anton_ss - специалист
Благодаря за дадените стойности.Да питам и друго.Може ли,след изхода на камината -1ц,и след термометър,обезвъзд.да мина на ф20полиет.с ал.,да вляза в банята от кухнята,там е камината,и в банята да сложа колекторите.Това с цел да няма много тръби зад камината .За по-добра визия.Ще се намалят ли Kw,от този преход от около 2м./1ц-ф20-колектор/Четох мнения за пренос на Kw през различни ф/
popovvv - специалист
В повечето случаи пространството около и над камините се оформя с гипскартон по вкуса и предпочитанието на собственика.Отбелязвам, че това не е трудна работа, и предава много по добър вид на не много красивите печки-"камини".В този случай обема зад облицовката се използва за разполагане на колекторите, а при мен даже и на разширителния съд, преливната тръба на разширителя съм извел ниско до пода на банята като излишната вода изтича направо в подовия сифон.Зад облицовката може да се разположи и помпата.След като при вас разстоянието до колекторите е малко Ви препоръчвам да изпълните магистралата до тях с мед ф 22/няма да е скъпо/.По този начин получавате два бонуса:
-при прегряване на камината няма опасност от разрушаване на магистралата на топлата вода
-няма да се чудите как да закрепвате помпата защото тя ще виси направо на тръбите.
Абсолютно сигурно е че мед ф22мм ще проведе необходимата Ви мощност.След колекторите инсталацията се изпълнява с тръби PEX-AL.
Takezo Sensey - модератор
Для выбора тепловой мощности радиатора, достаточной для каждой комнаты, в климатическом поясе Москвы можно следовать простому правилу:

в комнате с одной наружной стеной и одним окном одного киловатта (1 кВт) тепловой мощности радиатора достаточно для отопления 10 кв.м. жилой площади;
если в комнате две наружные стены и одно окно, то для отопления 10 кв.м. требуется 1,2 кВт тепловой мощности;
если в комнате две наружных стены и два окна, для отопления 10 кв.м. требуется 1,3 кВт тепловой мощности.

Даешь каждому квадратному метру 100 ватт тепловой мощности!

Существуют точные расчеты необходимой мощности радиаторов, которыми руководствуются специалисты, но для грубой оценки и предложенного простого метода достаточно. При этом методе расчета радиаторы могут оказаться чуть большей мощности, чем необходимо, но зато возрастет качество отопительной системы (возможна более точная настройка и низкотемпературный режим отопления).

...ето , не ми се превежда сега , но е на руски и мисля че ще се справиш... :wink:
popovvv - специалист
До Anton ss,
Имайте предвид че "камините" тип Прити и Екватор излъчват топлина в стаята в която са разположени и е възможно да не се монтира там радиатор.Имам наблюдения и за двата модела.Прити са с водна риза от ламарина 2,5мм, с П образна форма и воден език.Ризите на Екваторите са тръбни, а откъм кожуха са иззидани с огнеопорни тухли.Екваторите имат по добро топлоизлъчване от самата камина.Поради тънката ламарина на ризите на Прити при някои модели се забелязва шум подобен на завиране.
anton_ss - специалист
Идеята за затваряне около камината с гипскартон е много добра ,но с тия малки размери на кухнята ...всеки сантиметър е ценен.Виждал съм на живо изпълнение за каквото питах /след изхода на камината се минава на ф20 до колекторите/казаха ,че нямали проблем,но след каточетох тук се претесних.Popovvv,вече съм на ясно за Kw,а какво е воден език на прити?A настоявам колекторите да са в банята и за това,че там искам да направя и кран за пълнене и друг за изпразване на системата . Не на последно място е и това ,че от там е най удобно да подведа кръга за хол и спалня.Същто и за разшерителния,бойлер.Ще е голяма плетеница.
montoya - майстор
Някъде от форума попадах на линк с мощност при старите радиатори
За радиатор с размери 1400х600мм. тип 33
темп. 90/70 - 4249кв.
темп. 55/45 - 1705кв.

Тема "Кои са,найстина правилните коефициенти?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: