Най - вълнуващия въпрос зимно време.
IJAN - специалист
Здравейте.Значи идеята ми е такава-има ли някаква технология или формула с какъв диаметър тръба да се свързват радиаторите след колекторите.Например имаме 6 радиатора с различна мощност всеки т. е. с различен брой ребра.Искаме да ги свържеме паралелно след колекторите.При условие че няма да пускаме всеки радиатор като отделен кръг ,а искаме да пуснеме 2 магистрали - за топла и студена вода.Интересува ме с какво фи тръба се тръгва от колекторите и така до последния радиатор.В системата е с включена помпа.Възможно ли е въобще с 2 те магистрали да се обслужат 6 те радиатора и с какво фи трябва да бъдат те и дали трябва да се намалява диаметъра на тръбите към последния радиатор
LazarGanev - "Велик майстор"
А защо слагате колектори?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Добър въпрос.
IJAN - специалист
Защото искам да отделя 2 бойлера на отделни кръгове
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако дадеш една схемичка на помещенията ще е по-лесно и реално.
IJAN - специалист
Значи имам радиатор с 14глидера-1,радиатор с 13глидера-2,радиатор с 15глидера-3,радиатор с 16глидера-4,радиатор с 10глидера-5-височината им е 60см.С 2 магистрали топла и студена фи20 дали мога да вържа първите 3 от тях паралелно като отклоненията към радиаторите е фи 16.И с втори кръг пак с магистрали топла студена фи 20 пак паралелно останалите 2радиатора .Или и 5те да ги вържа с 2 магистрали фи 20 паралелно с отклоннения фи 16 към самите радиатори-но не съм сигурен дали ще е ефективна системата. Моля за съвет
ironlady - модератор
Според мен и двата варианта ще работят ако това те притеснява.
Можеш примерно да вържеш последните два радиатора на всяка от двете магистрали с ф16-т.е. ако на линия са ти 5 бр радиатори - връзваш първите 3 съотвенто с отклонения ф16 на линията ф 20, а последните два с ф16. :)
IJAN - специалист
Притеснява ме малко дали системата ще работи -защото е затворена с-ма , а тук специалистите препоръчват с фи 20 максимум 2 радиатора да се вържат.Другото което не разбирам защо последните 2 радиатора да са с фи 16.След като са последни не трябва ли до тях тръбата даже да е по голяма от фи 20, защото ще им трябва по голяма мощност за захранване. :?
IJAN - специалист
Притеснява ме малко дали системата ще работи -защото е затворена с-ма , а тук специалистите препоръчват с фи 20 максимум 2 радиатора да се вържат.Другото което не разбирам защо последните 2 радиатора да са с фи 16.След като са последни не трябва ли до тях тръбата даже да е по голяма от фи 20, защото ще им трябва по голяма мощност за захранване. :?
bad to the bone - специалист
...
Последна промяна от bad to the bone на ср ное 11, 2009 12:12 am, променено общо 1 път.

Тема "Размер на тръбите за отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: