• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
k_georgiev1956 - специалист
Здравейте, моля за съвет. каква камина да избера за моята строяща се вила. С разширителен съд или със "затворена" схема. Колвбая се кое е по-добро.
Четох доста във форума, но не видях ясно изразено становище.
Поздрави!
Master_Kenobi - V.I.P.
k_georgiev1956 написа:
С разширителен съд или със "затворена" схема.
И затворената система има разширителен съд. Пък и въпросът ти се решава от само себе си, зависи дали системата е гравитачна, или не. Ако не е - нямаш избор.

Изобщо, какво питате?! Това ли е най-същественият въпрос за една новоизграждаща се инсталация? :? Ако е това - да ви имам проблема! :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
Не че въпроса е формулиран правилно, ама ми се струва, че Master_Kenobi трябва да си изясни за себе си разликите между гравитачна, отворена система с помпа и затворена система с помпа, че за няколко минути втори умен отговор прочитам. В подкрепа:
МнениеПуснато на: Вто Сеп 23, 2008 12:44 am

Как така отворена система с помпа? Нещо не вдявам... Confused
tysonlkr - специалист
k_georgiev1956 написа:
Здравейте, моля за съвет. каква камина да избера за моята строяща се вила. С разширителен съд или със "затворена" схема. Колвбая се кое е по-добро.
Поздрави!
Камините не са ли едни и същи за отворена и затворена система :?
Системите са различни, но няма специални камини за единият вид и за другият :roll: Доколкото знам една камина с водна риза става както за едната така и за другия вид система :wink:
Избираш си я по мощноста и външният вид ;)
montoya - майстор
tysonlkr написа:
k_georgiev1956 написа:
Поздрави!
Камините не са ли едни и същи за отворена и затворена система :?
Системите са различни, но няма специални камини за единият вид и за другият :roll: Доколкото знам една камина с водна риза става както за едната така и за другия вид система :wink:
Избираш си я по мощноста и външният вид ;)
Във всичките камини е написано, че не се препоръчва там където ще се изгражда система под налягане. Просто са от много тънко тенеке направени и ако нещо не сработи както трябва стават като футболни топки.
Иначе по темата - камините нямат разлика, тя идва от това какъв вид система ще избереш да изграждаш.
popovvv - специалист
Съгласен съм с Мontoya, че камини трябва да се използват само в отворени състеми, почти всички производители го подчертават в указанията за ползване.Каква ще бъде камината ще определи изчислената необходима мощност.Търси се модел който да удовлетворява изчисленията.Така че ако приемете нешето/и на проуизводителите мнение/, ще Ви трябва и обикновен/отворен/ разширител.
Master_Kenobi - V.I.P.
LazarGanev написа:
...Master_Kenobi трябва да си изясни за себе си разликите между гравитачна, отворена система с помпа и затворена система с помпа...
Що ли ми се струва, че за едно и също пишем и само терминологията ни куца. :?
k_georgiev1956 - специалист
Здравейте,
Благодаря на всички за становищата и се извинявам за неточния въпрос.
Питането ми е относно СИГУРНОСТТА при двтата типа водна риза!!!
Вчера получих отговор. За съжаление по много тъжен начин. Наш брат по съдба от Враца си е направил камина с водна риза и предполагам от "затворения тип". Вече не между нас.
Днес реших да си направя камината с въздуховоди. Във форума има противоречиви мнения. По-значимия проблем който се посочва, е че миризми и цигарен дим преминават в другите стаи.
Но по-добре жив и опушен, отколкото .....

Поздрави на всички.
romanpm - майстор
k_georgiev1956 написа:
Здравейте,
Наш брат по съдба от Враца си е направил камина с водна риза и предполагам от "затворения тип". Вече не между нас.
Днес реших да си направя камината с въздуховоди. Във форума има противоречиви мнения. По-значимия проблем който се посочва, е че миризми и цигарен дим преминават в другите стаи.
Но по-добре жив и опушен, отколкото .....
Поздрави на всички.
:) Наборе , КПД-то е ниско аз имах такава на която бързичко прегоря ламарината защото температурата е много висока за разлика от водната риза ! :? И сега си монтирам сам такава . От опит се знае че и бойлери гърмят зависи как се свързват :wink:
tinalex - специалист
Аз мисля,че спокойно можеш да си направиш отворена система без никакъв риск.При добро проектиране и изпълнение няма опастност.Бих препоръчал ПЕ-АЛ тръби,манометър на видимо място,разширителен съд на топло и антифриз в системата.Човека от Враца,бог до го прости е имал система с метални тръби,поне това видях от снимката.И ако няма UPS ,подръка една пръскалка с оцет за всеки случай.Че явно не е шега работата.
  • 1
  • 2

Тема "Каква камина да избера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: