Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте!
Моля за помощ при следния въпрос: Имам помпа Wilo Star 25/6. монтирал съм я хоризонтално, с надписите отгоре и копчето на скоростите отгоре. Това правилно ли е, ако не как е и защо?
Втори въпрос: Накъде се монтира филтъра - с издадената част надолу или нагоре?

Закачил съм снимка на помпата.

Прикачен файл

00090629_0_rdax_180x238.jpg
00090629_0_rdax_180x238.jpg (15.36 KиБ) Видяна 19161 пъти
EmoZ - специалист
Абсолютно неправилно е монтирана помпата ти, бе чети ги тия книжки към нея.

Инак, много прилична помпа, аз имам 25/4, помпата няма значение как я въртиш, единственото условие е оста на ротора да е в хоризонтално положение (ти си я мнотирал на е... страна, не я пускай поне, сега само ще я завъртиш на 90deg в холендрите и си готов). Филтъра-утайник се монтира на хоризонтален участък от тръбата (виждал съм секакви изпълнения), преди помпата, като утайника сочи надолу по посока на потока.

Успех.

п.п. Защо е правилно е друга бира, може пък да го разбереш, това е помпа с потопен ротор, който е лагеруван в 'хидродинамичен лагер'. Водата която се намира между ротора и статора при въртене на ротора образува 'воден клин'. Затва не бива да я пускаш и 'суха'.
Последна промяна от EmoZ на вт ное 11, 2008 12:02 pm, променено общо 1 път.
В българската инструкция има такова положение-разрешено, в инструкцията от сайта на Wilo това положение е забранено, затова попитах.

Доколкото те разбрах - не съм я монтирал правилно. трябва да я завъртя на 90 градуса, надписите и червеното копче да са обърнати не към тавана, а към стената примерно. Нали така? И филтъра съм обърнал, утайника е нагоре. Бърка ли го така, просто по-трудно се чисти, мисля.
BaiGrozdan - специалист
Здравей.
положението на помпата ти не е правилно.Така както е монтирана трябва да я завъртиш на 90 градуса в ляво или на 90 градуса в дясно - както ти е по-удобно.В инструкцията много ясно е казано"помпата да бъде монтирана свободна от напрежения с хоризонтално разположен вал."
Филтъра и помпата имат стрелки, като посоките им трябва да съвпадат/филтъра преди помпата, изпъкналата част надолу/.
EmoZ - специалист
txt1973 написа:
В българската инструкция има такова положение-разрешено, в инструкцията от сайта на Wilo това положение е забранено, затова попитах.

Доколкото те разбрах - не съм я монтирал правилно. трябва да я завъртя на 90 градуса, надписите и червеното копче да са обърнати не към тавана, а към стената примерно. Нали така? И филтъра съм обърнал, утайника е нагоре. Бърка ли го така, просто по-трудно се чисти, мисля.
Нищо не го бърка, просто не работи филтъра и толкова, по посока на потока и надолу, преди помпата сочи смукателния фланец на помпата (към помпата).

Успех.
Благодаря ти EmoZ, много - за помощта и обясненията. Ще се поинтересувам за принципа и на действие.
Благодаря и на BaiGrozdan за помощта.
EmoZ написа:
txt1973 написа:

Нищо не го бърка, просто не работи филтъра и толкова, по посока на потока и надолу, преди помпата сочи смукателния фланец на помпата (към помпата).

Успех.
Работи, ама събира мръсотията преди него, във нипела между него и спирателния кран, и трудно се чисти. Шибана работа, щото от много майстори така се получава. Аз чистосърдечно си признавам, че не разбирам, само участвах в силовите елементи при изграждането на инсталацията. Иначе мога да мисля, ама кой ли ме слуша.
Инчае съм я пускал помпата 4-5 пъти, не на сухо, на пълна инсталация, по някое време е претраквала, сигурно от въздуха и от монтажа. Ще я обърна на 90 градуса - лесно от холендрите, и филтъра ще обърна на 180, ама трябва да помисля малко, за да е безболезнено.
LazarGanev - "Велик майстор"
BaiGrozdan написа:
Здравей.
положението на помпата ти не е правилно.Така както е монтирана трябва да я завъртиш на 90 градуса в ляво или на 90 градуса в дясно - както ти е по-удобно.В инструкцията много ясно е казано"помпата да бъде монтирана свободна от напрежения с хоризонтално разположен вал."
Филтъра и помпата имат стрелки, като посоките им трябва да съвпадат/филтъра преди помпата, изпъкналата част надолу/.
Бай Гроздане, да попитам:
какво е разположението на вала на помпата на снимката - хоризонтално или вертикално?
BaiGrozdan - специалист
LazarGanev написа:
Бай Гроздане, да попитам:
какво е разположението на вала на помпата на снимката - хоризонтално или вертикално?
Разположението на вала на помпата на снимката е хоризонтално,ама човека казва, че я е монтирал с надписите нагоре, което ще рече вертикално разположен вал/неправилно/.

Тема "Монтаж на циркулационна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: