Най - вълнуващия въпрос зимно време.
PIP - майстор
Здравейте,

Още не съм стигнал до парно, но съм на етап полагане на ВиК и тръби за парно, така че за целта ми е нужна информация за мощностите на отоплителната система, за да определя физическите размери на радиаторите.
До сега не съм се имал взимане-даване с отоплителни системи, така че всяка помощ ще ми е добре дошла. Попрочетох из форума и си изградих някаква ‘обща’ представа, но бих искал по-компетентните да ми проверят сметките и да допълнят многото ми липсваща информация.

Къщата е с чист обем за отопление ~700м3. зидарията е изцяло с поротерм тухли, дограмата е дървена 70мм-рамка/28мм стъклопакет с К стъкло. Предвижда се външна изолация.

По моите сметки:
700м3 х 55вата = 38.5квата.
Да речем, че съм се спрял на радиатори:
H=500мм ~ 162вата при 90градуса / 90вата при 60градуса

38.5квата / 90вата(ребро) = 430 ребра

Приятел ме посъветва да ползвам панелни радиатори, тъй като били по-изгодни. Ако сметките по-горе са ми верни значи ли, че алуминиев радиатор с 15 ребра (15х162вата=2430вата) се равнява на панелен радиатор ~ 2430вата? Да припомня, че информацията ми трябва, за да определя физическите размери на панелните радиатори и съответно на какво разстояние да изведа тръбите.
Втори въпрос: гледам че има различни типове (тип 21, 22, 33 линка е произволен) панелни радиатори. Има ли съществена разлика между тях или е най-вече до вкус и място?
Трети въпрос: след като се инсталират повече ‘ребра’ за да се повиши ефективността при работа на ниска температура предполагам е нужно да се предвиди някакъв допълнителен резерв на котлето, за да може да се справи с по-големия обем. Нужно ли е, и ако да, с какъв %? Взимайки предвид по-горните сметки какъв ‘размер’ котел ще ми е нужен? 50кватово котле ще свърши ли работа?
Още не съм решил какъв ще е котела. На газ или на дърва и въглища. Има ли значение при определяне на мощността му? До колкото знам гозовите имат по-добри кпд-та.

Благодаря предварително.
Takezo Sensey - модератор
Радвам се че непрестанните "спорове" за кое и колко , са ти дали представа за нужната информация. =D>

Ако се развие темата ще получиш , много мения и ти ще предцениш кое е вярното и кое да избереш. :)

Нека аз като 100 % аматьор :ops: :ops: :ops: . Да повлека крак с с тезата за 65 вата на кубик , и изчисляване на мощноста на радиаторите при изходяща температура на водата 60-70 градуса. :wink:

Само гледай как Ше ме погнат сега. :flucht:
PIP - майстор
Първоначалните ми сметки бяха х 65вата, но не ме устроиха :lol: а и доколкото разбрах от четенето са по-скоро за къщи без изолация. Другото, което имах предвид беше, че е скоро няма да се наложи да се грее цялата къща, а когато се случи ще е по-висока ефективността. Може и да греша, за това е и темата.
ronik - специалист
На мен ми е интересно какви са разликите в конструкцията между едно 50 квт котле и например 30 квт? Да приемем, че и двете са правени от една фирма. Едното ще има по-голямо... какво от другото, за да се определя като по-мощно?
dalgia - специалист
ronik написа:
На мен ми е интересно какви са разликите в конструкцията между едно 50 квт котле и например 30 квт? Да приемем, че и двете са правени от една фирма. Едното ще има по-голямо... какво от другото, за да се определя като по-мощно?
По-голяма нагревна повърхнина.Ако е стоманен повече ламарина, ако е
чугунен повече глидери.В твоя пример около два в повече.
PIP, за мен са ти вярни сметките.
LazarGanev - "Велик майстор"
Към всички, които имат въпроси, четат тази и смятат да питат за в бъдеще:
Ей това е правилният начин за питене - първо четеш обстойно - натрупан материал - колкото искаш, систематизираш нещата, и тогава питаш умно! На така зададени въпроси всеки спец ще отговори с кеф, защото знае, че го разбират и не говори на вятъра! :-D
PIP, сметките ти са верни. Ще допълня само, че при тази нова къща имаш идеални дадености да си сложиш един хубав кондензен газов котел с 2 или 3 серпантинни бойлера. Газов котел 30кВт би бил напълно достатъчен. Мога да ти препочъчам и конкретен модел, но на лични, че да не звучи като реклама. И до колекторите да пуснеш ф32, че да не стане като в Съседната тема :-D ! Успех !
PIP - майстор
Благодаря за отговорите до сега.
Къщата е на три нива, два етажа + таванско, така че смятах на всяко ниво да има колектор. По принцип предвиждах всеки от трите колектора да се ‘захранва’ през ¾’’ тръба, но ако трябва ще сложа 1цол. Кой вариант е по-подходящ?
Лазаре, нещо ме пообърка с тоя 30квт котел :-D Ако сметките ми са верни няма ли да е малък? Не че умирам за по-голям/скъп, но... Аз обмислях вариант с по-малък газов бойлер, тъй като първоначално ще се грее 70% от първия етаж (вадя гаража и сервизното/котелното) и таванския етаж, а когато се стигне до ползването на втория етаж евентуално да се добави каскадно още един по-малък бойлер. Но това е вариант за далечно бъдеще и в случай, че ми трябваше 50квт котел, ако мога да мина с 30-35квт ще е по-добре. Ще съм много благодарен за конкретни предложения :-D
Някой да има да добави нещо по отношение на типовете панелни радиатори?
Благодаря.
Takezo Sensey - модератор
За панелните радиатори мога само да кажа да избереш "конвекторни" от тези дето имат пластини между отделните платна.
LazarGanev - "Велик майстор"
Панелните радиатори си ги вземи тип 22 - най-използваните две панелки с два конвектора.
При използване на газов котел нормите за необходима мощност на единица отопляем обем са по-ниски, тъй като лесно можеш да си го програмираш да работи на каквато искаш мощност - дори може постоянно да работи на максимална мощност в най-студените дни, докато един котел на твърдо гориво е трудно да го държиш дълго време на максимална мощност. При добра изолация и дограма са достатъчни 45Вт на кубик. Ти си предвидил 55Вт - още по-добре - това означава, че един кондензен котел ще работи в кондензен режим в голяма част от времето и само при голям студ ще трябва да завърташ копчето на температурата над 60°С. По-малкият котел позволява по-икономична табота в преходните сезони, за това ти препоръчах 30 кВт, но можеш да ползваш и следващият размер - 37 кВт. Не знам дали ще бъда разбран, но ще го кажа така - по-големият котел ще работи в кондензен режим (т.е. ще е по-икономичен) и при по-голяма потребявана мощност, но ще дава преразход (заради ON/OFF) при ниска потребявана мощност, малкият котел - обратно. Доколкото разбрах ти няма да ползваш пълна мощност. Имай предвид, че в каскада се връзват само еднакви котли.
Освен това съм почти сигурен, че отопляемия обем го смяташ, като умножиш разгънатата площ по височината, т.е включваш и килера, и тоалетната и др. помещения, където няма да монтираш радиатори, а ще се отопляват индиректно. Имай предвид, че 24 кВт котел е достатъчен за площи до 200кв.м..Ти имаш малко над 200, нали? Така, че според мен 30 кВт кондензен котел те оправя напълно.
За колекторите - щом са три, значи ф25 е напълно достатъчно!
ror - специалист
PIP, селски :lol: , за радиаторите се едно питаш за разлика м/у голф 1,2,3.. някои верно си ги взимат по "убост" :-D
Радиаторите ги взимаш при входяща темп. на водата 50*С или още по-добре 45*С, демек ако за стая имаш изчислени 3кВ, избираш рад. който отделя толко при вход вода 50*С. Това е много важно. Защото по магазините мощността е дадена в повечето случай при 90*С и тре да видиш техн. спесификация. Примерно http://ror.hit.bg/VOGEL%20&%20NOOT.pdf се подкачват само от една страна (дясно) и разположението на тръбите според големината отпада. Има и много полезна таблица за изчисляване "баш" за целта. Ама това можеше и на кафе да ти кажа :lol:

Лазар, твойто име е синоним на марка, така че, "нема нужда а се криеме"
Последна промяна от ror на нед ное 30, 2008 8:04 pm, променено общо 2 пъти.

Тема "Верни ли са ми сметките?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: