Най - вълнуващия въпрос зимно време.
doktor4e_to - напреднал
Здравейте приятели и съфорумци! Имам една дилема, която почти съм решил и все пак искам да узнам и вашето мнение. В предни теми съм споменавал за разположението на апартамента, но все пак ще го опиша набързо. Всекидневна, трапезария и кухненски бокс > около 45кв.м. с височина 2.60м и още две стаи /спалня и детска/ на 13кв.м. По принцип съм готов да вложа средства за качественото отопление. Едни ми казват > сложи парно, а други > сложи си най-добрия климатик и забрави за всичко.

Ето един климатик, който евентуално би могъл да ми свърши работа:
Марка: SHARP-JAPAN
Модел: AY-T28SV
Държава: Япония
Вид: Хиперинвертор
Охлаждане: 0,4-2,8-4,2kw
Отопление: 0.5-3.2-7.7kw
Консумация: 0.43-0.48kw
СОР: 6.6
За кадратура: От 35 до 45 кв.м.
Посочената минимална квадратура е желателна на отопление, а максималната - на охлаждане. Квадратурите са при стандартна височина на стаите 2,60 м.
Описание:
Ултрамодерният супер модел на SHARP от 2007г е снабден с куп нови функции,като: >PLAZMACLUSTER; >антибактериална UV лампа; >генератор на кислород; >бутон за йонен дъжд и др. Свръх икономичен и мощен модел.

Вариантите, които са пред мен са следните:
1. Парно + качествени климатици. Предполагаеми (+)-ове и (-)-нуси:
а) + > Ако парното е с две котлета, както мислех едно на твърдо гориво и 2-ро нафтено > то тогава имам удобството при нафтеното котле, че мога да го управлявам от вкъщи /и най-вече жената/. Ще получавам приятна топлина и ще имам много топла вода. Климатиците ще ги използвам основно лятото и зимата, когато ми свършат парите за дърва и нафта;
б) - > минусите според мен са повече от плюсовете, но вие ще кажете: първото е, че ще се оръся с доста средства за инсталация на парното /котлета, тръби, фитинги и да не забравяме труда на майстора/, второто е високата себестойност на горивото за парното, било то дърва или нафта, разход на ел.енергия и за самото парно и за топла вода през лятото, мъкнене на дърва /въглища/ и определено голяма хамалогия за зареждане и чистене на системата;

2. Слънчева система + качествени климатици:
а) + > евтино отопление /в сравнение с парното/ и не чак толкова лоша топлина получавана от климатиците; отново ще имам вода за жената да се къпе без ограничения /120л.бойлер, свързан със слънчевата с-ма състояща се от 1 или 2 панела - според съвета на техниците по монтаж и подръжка/, нисък разход на ел.енергия, причината за което ще бъдат качествените климатици и почти липсващата консумация за затопляне на вода от страна на бойлера;
б) - > високата себестойност на слънчевата система, която обаче с времето се осамостойностява и реално ще има и такъв момент, когато ще съм на печалба от цялата работа в сравнение с парното...за друго не се сещам...;

Ако имате мнение и съвети > приветствам ви с Добре дошли и ще съм ви благодарен.
ror - специалист
аз имам същата дилема, само че парното да е на газ. За климатиците трябва да знаеш, че при -10. -15*С КОР им пада до около 2-2,5 та и повече. Добре е развита темата за климатици тук: http://forum.setcom.bg/index.php/board,60.0.html Климатик в кухня или трапезария не ми се вижда удачно, има много изпарения.
Парно на газ за малка м2 излиза много скъпо като вложение за м2, така и като цена на отопление. Затова си мисля че най-добре е с газови конвектори (но с природна газ), които струват 700-1100лв за стая с таймер-термостат-седмичен програматор и т.н. КПД-то им е много близко до конвенционалните газ котли 92-93%. Плюс за газта е готвенето и топлата вода от газов бойлер, Но, зависи колко ще ми искат за вкарване на газ.
Ако нямаш газ, точка 2 е за теб - Слънчева система + качествени климатици.
А, много важно при избора е, колко ти е топло жилището. В момента при мен без отопление е 18.5*С
Galy - специалист
Включвам се и аз, защото след доста лутане вече реших. Жилището ми е 100 квадрата - хол и всекидневна в едно + 2 спални, баня и тоалетна...на последен етаж съм. Та така...желанието ми беше при всички случаи да имам хубава камина, защото харесвам живия огън по ред причини...после си казах че ако имам камина, защо пък да не я вържа с нещо, за да топли и другите стаи, макар да я паля не всеки ден. Така обаче беше неизменна нуждата и от климатик, който да топли помещенията, когато не паля камината...всъшност основен източник на топлина. (Този който "doctor4e-to" посочва е добър, аз клонях към него също.) Мислех първоначално за въздуховоди...след много четене и смятане се отказах от тях. Очаквам да дойде газ до мен до месеци..година. Трябваше ми вариант, в който да имам 2 кръга - на дърва и на газ. И сега реших, че ще си пусна тръби на всякъде, ще си предвидя кръг и за газ и вместо радиатори ще сложа почти навсякъде конвектори...с идеята по нататък лятото да им вържа и един чилър за охлаждане. А относно топлата вода...тук тъпото е че трябва да инвестирам и в бойлер със 2 серпентини-за колектор и камина, понеже не съм 100 % убеден че ще имам газ, пък и кога...а ако все пак дойде, лятото ще си ползвам колектора, а зимата най-вероятно газта. Та така...както почти винаги става при мен, залагам не на най-евтиния вариант, но пък мисля че ще имам добър комфорт и удобство, пък и удоволствие все пак...нали това е идеята ;)

Май стана много дълго, и объркано...като в главата ми :) относно отоплението

П.С. Оказа се междодругото, че замяната на радиаторите с конвектори няма да е драстично по-скъпо. Имайки впредвид и по-нататъчното им използване и за охлаждане, външния им вид....не виждам смисъл от радиатори!!!
doktor4e_to - напреднал
Лошото е че тук в Поморие не се знае въобще кога ще дойде газта. В Бургас газифицират тук там, но все още не са оправени нещата. Предполагам, че газ в Поморие за близките 5-6 години няма да има. Така че при мен е излишно да се правят системи и т.н. за в бъдеще. Докато дойде ред, така или иначе все ще се прави пак ремонт, така че тогава живот и здраве може да си пуснем системи за газ и т.н.

Определено останах на 2-та точка > слънчева система и климатици. Мисля че не съм сгрешил. А относно климатика в хола, трапезарията и бокса > влагата няма да бъде толкова голяма. Все пак бокса няма да е открит толкова към останалите две помещения, а и там така или иначе ще си има вентилация. Ще го правим и каквото сабя покаже > в крайна сметка не е казано, че като го направиш нещо и край. Винаги може да се поправи...

Тема "парно vs климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: