Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kozl - майстор
Махнах лирите в баните, така че да оставя само стърчащите тръби, за да може отворите на плочките за облицовка да са с минимален диаметър.
От едната страна, познато за мен уплътняването на фитинга вътре в тръбата с "О" пръстен.
Обаче от другата страна изкочи нещо де не бях срещал. Първо външния законтрящ пръстен трудно се отдели от гайката с помощта на клещи-гарги и то след охлабване и осигуряване на луфт и защото се подаваше от задната и страна. Да спомена, че при развиване на гайката тоя пръстен се закача за нея и върви с нея и се движи в комплект с гайката, като размазва каналите, които е оставел при стягането.
Втория ми проблем с изваждането на уплътняващата част, защото гайката не минава през нея.
Какво представлява тази част - метална основа от тръбичка с нарязани остри контри за вътрешната тръба и в края уширение тип шайба, служещо за упор към гайката и за притискане на уплътнението към тръбата. В-у металната част се нанизва гумен маншон, който покрива тръбичката и уширението към тръбичката, така че обтръща уширението тип шайба и от двете страни. Този маншон заедно с металната част влиза във вътрешния диаметър на тръбата и същевременно гайката напряга уширената част на маншона към тръбата челно към напречния срез.
Явно тоя фитинг изобщо не е мислен за демонтаж, а въпроса е с кво да го заменям и как :?
Сега и отвътре и от вън по тръбата има стружки от демонтажа. То сигурно ще се наложи и да срежа към 10 мм от тръбата, щото беше изнесена лирата на 25 мм от мазилката, но тва ще се разбере след като е готова облицовката с плочки.
Ядосах се доста, щото ми се видя гаден замисъла на този фитинг и забравих да щракна снимки, а откарах лирите другъде на склад да не ми се пречкат по работната площадка, та в някаква степен усложних снимковия ефект :sad: , поради което наблегнах на обяснителната записка :roll:
VLADO66 - майстор
Най-добрите фитинги на пазара са на HERZ и HENCO. Слагал съм ги на доста места, особено първите и за сега имам само едно прокапване от незатегната гайка.Разбира се, че и тръбите трябва да са хубави.
nilro - специалист
Замени кранчетата,с такива с резба и отделен адаптор
.

Прикачен файл

media-share-0-02-05-46a867bb8257dad86f6d67df09f746b7778bbc01b4bab4bf5eaf752670e25980-53f93cfc-4550-40ac-a9c7-4b42b5179add.jpg
media-share-0-02-05-46a867bb8257dad86f6d67df09f746b7778bbc01b4bab4bf5eaf752670e25980-53f93cfc-4550-40ac-a9c7-4b42b5179add.jpg (94.47 KиБ) Видяна 2902 пъти
jabata - специалист
пон юли 22, 2019 10:49 amnilro написа:
Замени кранчетата,с такива с резба и отделен адаптор
.
Каква е разликата дали кранчето е за адаптер, или с цолова резба? Освен визулно?
Ако самия адаптер е боклук, нищо няма да ти помогне. За мене от опит, мога да кажа HERZ са си много на ниво, и супер лесно се работи с тях, но много важно и тръбите да не са от Praktiker или нещо подобно. Че такива боклуци продават там, не ми се коментира.
kozl - майстор
Въпрос, защото не съм разглобявал такова:

Прикачен файл:
gladiator dnevna.jpg
gladiator dnevna.jpg (71.13 KиБ) Видяна 2704 пъти

Мога ли да сваля радиатора от куките в стената, като развия тази гайка, означена със стрелка?
И необходим ли е някакъв ход по посока на тръба в тръбата за да се откачи сглобката?
Адапторите към полиетилена не ми се барат вече се напатих с тези на лирата, а за там още не съм снабдил с фитинги за подмяна.
andy_forresite - майстор
И аз не съм пипал такова. Прилича с гаечен да напънеш надолу (отвиване) докато с тръбен ключ държиш вентила да не се усукат тръбите. Желателно е изобщо да не се мърда вентила на никъде и като отвиеш ще си стои на тръбите.
вт окт 01, 2019 7:27 amkozl написа:

gladiator dnevna.jpg

Мога ли да сваля радиатора от куките в стената, като развия тази гайка, означена със стрелка?
И необходим ли е някакъв ход по посока на тръба в тръбата за да се откачи сглобката?
Адапторите към полиетилена не ми се барат вече се напатих с тези на лирата, а за там още не съм снабдил с фитинги за подмяна.
Просто развий и прави кото си искаш!
Развитата гайка ще остане като хлабав дингил на онуй дето е завито на радиатора. Не ме питай ко е дингил!
Само днес и само за теб, в бойно и в походно положение.
https://photos.app.goo.gl/R9jpgxGevKuvNJYY8
speka_rs - майстор
вт окт 01, 2019 7:27 amkozl написа:

gladiator dnevna.jpg

Колега, най вероятно ще стане само с тази гайка но въре най вероятно има една тръбичка. Ще трябва да извадите радиатора на дясно не дърпайте много нагоре.
Прикачен файл:
thm_2069683_projekt.jpg
thm_2069683_projekt.jpg (5.72 KиБ) Видяна 2669 пъти
jabata - специалист
По-скоро въобще да не се дърпа нагоре бих казал, че ако се счупи или нарани тръбичката, трябва да се сменя целия кран. Допустимото дърпане нагоре е макс. 0.5 см.... т.е. изисква внимателна работа. Не е трудно, но трябва внимателно да се действа.

Тема "Фитинги за тръби pex-al-pex" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: