Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivankrivodol - напреднал
Интересува ме (сега го намислих и не съм търсил) - дали има някакъв, да го наречем термоклапан - да пропуска отопление към серпентината на бойлера, само ако температурата на водата в отоплителната система е над определено ниво (градуси). Че така както е в момента, ако има затоплена вода, а времето не е студено и "парното" е намалено изстива водата в бойлера. Разбира се ако не затворя крановете, но ми се ще да става автоматично. :)
brum - майстор
Авто термостатът върши точно това което описваш. И идеята му е такава - пропуска охладителната течност над определени градуси. Някой по-запознат ще каже дали има аналог за това което търсиш ти.
ivankrivodol - напреднал
Да, автотермостатите вършат това и принципно може да се приспособи за тая цел, но търся дали има някакви готови решения. Не ми се вярва аз пръв да се сблъскам с подобен проблем.
Takezo Sensey - модератор
E тук ще намериш "твоя" уред : (диференциален термостат се казва )

http://www.intiel.com/news_archiv_bg.htm
null - специалист
А по-просто според мен е трипътен вентил с термо глава.
Идеята е, че на входа на серпентината се прави "байпас" и само когато циркулиращата вода е с температура над определена стойност се пуска през бойлера. Чисто механично е. Мисля, че това най-точно описва това, което се пита в началото. Струва към 70лв.
При мен бойлера е в банята. Няма как да пускам допълнителни кабели, да къртя ... Не бих си сложил електрически клапан и такъв диференциален термостат. Нещо не сме приятели с тока ...
ivankrivodol - напреднал
Последното предложение май е най- подходящо и за мен. Има ли някъде линк към някой търговец или производител на такъв прибор за да се ориентирам в материята ;-)
илко илиев - специалист
вижте в някой магазин за резервни части за перални има ел клапани които отварят при различни температури и е много по евтино и лесно за монтаж ,тоест и са на различни градуси в зависимост за каква пералня е..аз използвам за пускането на помпата нормално отворен регулатор за градус от пералня вятка който ми включва помпата на 45-50 градуса и също и на толкова я изключва и по този начин радиаторите през ноща ми остават топли. и ако има жар ида се вдигне пламък и тя пак се включва.това струваше преди 2-год 5-лв.
dron4o - специалист
става и един термо клапан с една електрическа термо глава за него (мисля че се продават направо комплект) и термостат който да реголира.Като същия се поставя на изхода на котела а клапана при бойлера.
filmatoplo - майстор
купи си (контактен термостат 30-90 градуса ) 25 лева захваща се на топлата тръба отвън , свързан към помпата . Нагласяш го на 55 градуса и като котела или печката вдигне тези градуси помпата сработва така при нейното спиране водата в бойлера няма да се охлади под 55 гр .Ти нали не смяташ да се топлиш с вода под 55 градуса :)

Тема "Има ли такъв уред?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: