• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
DStefanov - специалист
Купих керамичен плот с два газови и два електрически котлона и сега трябва да свържа газовите котлони с бутилка. Въпросът ми е какъв редуцир вентил да купя и каква марка (от гледна точка на надеждност) трябва да търся. По магазините намерих едни на фирма Ивайло, но честно да си кажа не бях очарован от тея самоделки, които все едно аз съм ги правил в някой гараж (да не ми се обижда производителя, ама си е истина :lol: ). Тази фирма предлага за ниско налягане (3kPA) и за високо налягане. Какъв трябва да купя (предполагам за ниско). Ами.....изобщо не е много писано по темата и реших да питам! :wink:
Предполагам маркуча за газ също е по-специален. Например в Практикер ми продаваха един оранжев (8мм) който добре, че не го купих защото опитах да го вкарам във вентила на фирма Ивайло и това се оказа невъзможно. Има ли различни диаметри??? В Практикер консултантите казаха че продават само това??? Абе не са в час явно. Ами това е, ако някой е правил подобно нещо в момента ще се радвам да сподели. :cool:
LazarGanev - "Велик майстор"
Не се бъзикай, това е военен завод, добри са регулаторите.Пазара е пълен със всякакви боклуци с неясен произход, за тези поне знаеш, че са български. Трябват ти точно такива - за 30 милибара, другите не са за битови нужди. И маркуча 8мм си влиза (с повече упоритост) :)
DStefanov - специалист
Не се бъзикай, това е военен завод, добри са регулаторите.
Дано да е така, защото на вид са много, ама много сделани! :lol:
И маркуча 8мм си влиза (с повече упоритост)
Вярвай ми, много се борих и се отказах накрая. Щях да го скъсам! Ако няма друг размер на маркуча, значи нещо диаметъра на щуцера на вентила не е както трябва! :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
Не съм купувал от Практикер, но размера трябва да е 8мм , купувал съм и съм слагал черен маркуч. Потърси на друго място.
Time2Burn - специалист
Нагрей малко маркуча със запалка. Сигурно е било студено като сиго пробвал и маркуча се е бил удървил. :roll:
И провери номера на дюзите на газовите котлони, за да не срещнеш проблемите на които се натъкнах с моите газови котлони. Погледни тази тема http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=12976
Master_Kenobi - V.I.P.
DStefanov написа:
...По магазините намерих едни на фирма Ивайло, но честно да си кажа не бях очарован от тея самоделки, които все едно аз съм ги правил в някой гараж ...
Недей така. Завод "Ивайло" си е класика в жанра! В.Търновският военен завод. Май газовите уреди им бяха ширпотребата, ама са добри. Може и да са "сделани", ама руското си е надеждно! :) (Като не броим автомобилите, де... И пак относително. :))
Tisho - специалист
По принцим повечето щуцери на вентилите са 10мм на печките и плотовете също.Българските вентили не са много за препоръчвани,ако намериш турски на Айгаз или немски само че забравих марката сиви са на цвят вземай от тях колкото за маркуча за пропан бутан българският е черен с оранжева ивица.И искам само да вметна,ако ред.вентила не се ползва известно време и ако е свален от бутилката лостчето, което пуска газта трябва да е в отворено положение в обратният случай залепва мембраната и вентила става за изхвърляне.Весели празници
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Маркучът ТРЯБВА да влиза мнооого трудно. Черен с оранжева ивица. И скоби си купи. Българските редуцир вентили са си ОК. Военен завод ги произвежда. В кутийката на вентила има и гаранционна карта и подробно упътване.
НЕ НАГРЯВАЙ МАРКУЧА!! Що за идея!
Time2Burn - специалист
n_a написа:
НЕ НАГРЯВАЙ МАРКУЧА!! Що за идея!
Да го нагрее малко до затопляне на маркуча, а не да го разтапя и размеква като ПВЦ тръба. Когато им е студено маркучите, кабелите и други подобни се удървят. Виждал съм мостов кабел при температура около 0° само при разгъването да се цепи изолацията и жицата забелва и се подава навънка...

И говориш така, щото не си пробвал :-D
fichtenweg - специалист
Здравейте,

реших малко да поизтупам тази тема от прахта. Ползвам 27 литрова пропан бутан бутилка заедно с редуцир вентила от снимките вече малко повече от една година. След последното зареждане не можах да изкарам газ на котлоните. Първоначално си мислех че бутилката е напълнена по невнимание изцяло с течна фаза, но след като си поиграх малко с вентила газта все пак тръгна, ползвах котлоните около час. Вчера забелязох че малкия отвор на 3тата снимка беше наполовина запушен от нещо като технологичен остатък вероятно при изработката на вентила и след като изчистих отвора газта тръгна като по образец. Днес опитах да пусна която и да е от питите, но без никакъв успех. Каквото и да пробвах не успях да пусна който и да е от газовите котлони.

Сега след като се разтърсих за малко повече информация, поне по цвета изглежда вентилът да е за високо налягане (син) а не за ниско (каквото предполагам трябва да бъде) - червен. Не съм напълно сигурен дали е менте или не, маркировката върху него "АЯ04" ме кара да си мисля че е руски, но пък му липсва обичайната за алуминиевия пръстен гравирана техническа информация. Последно проверих и самия вентил, оказа се че не пропуска изобщо. Ако действително е вентил за високо налягане странно как е изкарал повече от година.

Изображение Изображение Изображение
  • 1
  • 2

Тема "Редуцир вентил за газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: