Здравейте.Вече четвърти сезон отоплявам един етаж от фамилната си къща с камина прити с ВР-14кв.Към камината са закачени 70 алуминиеви глидера / 68 см.високи / , 100л.бойлер и лира.Горят се само и единствено дърва.Бук-сух.Трудна работа-и съм решил ако не тази зима то следващата да взимам котел.Разгледах из нета,прочетох разни мнения / включително и тук / и стигам до следните изводи-пиролизен котел ще е много добре но цените са ми малко височки,котел като Виадрус например ще ми създава проблеми с нагар въпреки ,че е в ценовия ми диапазон.не зная монтирането на трипътен винтил и подържането на поне 65 гр. температура в котела дали ще намали катраните и нагарите.Иначе мисля да е към 24кв.,все пак ще горя само дърва пък и загуби си има а и малко аванс.Мога да отделя до 1500-1600лв и бих желал вашата помощ за избора си.
- 1
- 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
iulian
- напреднал
13 мнения в "котле"
iulian
- напреднал
Виждам,че няма отговор по въпроса ми / може би е глупаво зададен / ,но ще питам още нещо.Днес водих дълъг разговор с човек който няколко години вече се занимава с парни инсталаций.Та по неговите думи ако ми се вижда скъп атмоса да си взема Мактек.Казва ,че дори да са малко сурови дървата пак няма да имам проблеми.Много е монтирал и са работели безотказно.Има магазин на Топлотехника наблизо и ходихме набързо до там.Имат котел Мактек 29кв. на цена 2000лв.Тва е било моето решение.При въпроса ми не е ли малко в повече като киловати за мен казва ,че само задаваш желаната температура и не се притесняваш.Моля за няколко думи за тези котли.
naskov
- майстор
За мен и Виадруса и Мактека са добри котли. Монтирал съм и двата вида. Работят добре. Знай само, че киловатите, които посочват Мактек са за висококалорични въглища. На дърва ще е около 25% по-малко. За Виадруса производителя си посочва мощност на дърва и мощност на въглища. А дали ще се образува нагар зависи от много неща
Bobivan
- специалист
Продавам ДАКОН-24 кВ,2 години работил,добро състояние:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=22020
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=22020
filmatoplo
- майстор
На времето имам монтирани доста Дакони -то в магазина имаше само такива 24 киловатови .
Та по спомен все за 2 етажа ги монтирахме по 65 квадрата всеки .Тогава радиаторите бяха чугун Калор 3 , а тръбите метални черни заварени с оксижен и по късно с електрожен .Славни години бяха -сега с тия ал вложка тръби сраха на майсторлъка .
Последното метално парно имам заварено на един от хотелите на Здравко биг брадър -5 етажа и по 8-9 радиатора на етаж. 

LazarGanev
- "Велик майстор"
По колко квадрата са тези етажи?
drm
- специалист
Сега да кажа и аз нещо по въпроса.Мактека си е чудесен,наистина нямат ядове,горят каквото им сложиш,почти без претенции.Другото което е имат доста добро регулирано горене,но единственото което не ми харесва е че е ламаринен.Ако имаш възможност вземи си Виадрус.Те са чогунени,нямат никаква електроника по тях и се управляват само от ТРВ,като обикновена печка е.
- 1
- 2
Тема "котле" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература