• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
detronik - специалист
Здравейте на всички,
Всеки път като вляза в раздела отопление и ми се свива сърцето, щото първо се набива "ще правя парно" :sad:
Аз пък се отказах :cry:
Бях решил да направя в новия апартамент локално парно с камина на твърдо гориво. Изчетох всичко тук по въпроса(огромни благодарности на всички дали толкова много инфо). Чувствам се готов и технически грамотен за направата на нещото, обаче...има обаче!
Вече 10 год. съм на твърдо гориво с печки тип "чудо". Ползвам от турските-кафевите и съм много доволен, затова и реших пак да се спра на твърдото гориво. Хем е по-евтино (като ползваш и въглища), хем топлинката е незаменима. Ако експлоатираш кюмбетата както трябва е и чисто. Та това са аргументите ми ЗА дървата и въглищата.
Обаче дотук с тях!
Почти всички, които ползват камина с водна риза ми казват да не се хващам на хамалогията. Мен това не ме притеснява-носене на дърва и въглища. Обаче не ставало на въглища-само на дърваа. Освен това постоянно да я дебнеш да не изгасне, да не кипне "чайника" и т.н. После, камините при допълване с дърва пушели, ремонт през година се налагало и т.н.
НАИСТИНА ЛИ Е ТАКА БЕ ХОРА :sad:
Аз така се бях нахъсил...
Та сега се отказах...
Апартамента ни е 2 спални - 9 и 12 м2 и дневна 25 м2.
А, да кажа че е ново строителство и че съм от Варна - още една причина да искам твърдо гориво - влагата.
Та по същество, решил съм сега да сложа 2 печки "турско чудо".
Една в дневната и една в спалнята. Детската с климатиче. Друго не ми идва наум.
Така ще изкарвам зимата с не повече от 1.5 тона въглища(в най-лошия случай, нормално с 1 тон) и малко дръвца.
Само проблема ми е как да поскрия кюмбетата зад нещо по-красиво, че хич нямат вид.
Моля ви дайте малко акъл как тази кръгла кафява и недотам красива печка да я вържа със съвременните интериорни решения-мисля окачено таванче на направя, бар-плот и т.н.
Мислех някак като камина да я маскирам ама не ми ражда главата как.
Ще бъда изключително благодарен на всеки, който може да помогне, пък токувиж съм и почерпил :-D
Благодаря ви добри хора!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Камините са проблемни основно заради тънкия материал от който са направени горивните им камери.
И още, турското чудо е добре изчислено за разлика от българското и заради това има по-високо КПД.
И още, скриеш ли печката и скриваш излъчваната топлина.
Оправията е, да иззидаш плътно около нея "камина" с акумулиращи свойства.
pipbel - майстор
n_a - много точно казано. Така е.

detronik дай простор на въображението си и не забравяй после да постнеш снимка на полученото творение.
Успех
Чаро - Акълия
Малко се съмнявам, че с чудо е по- чисто от камина. Само хамалогията е по-малко. Аз ползвах такова, и с едно зареждане караше 16-20 часа!! Големо чудо са тия печки.
Мислех на моето да му направя т.н. водна риза (по-скоро медни тръби м/у кофата и кожуха) и да му вържа 1-2 радиатора.
popovvv - специалист
Мненията, че камините не горят въглища, не са вярни защото моята я паля вече 3-та година с въглища.Близо 1-на кофа само в/у скарата и запалване с горно горене.След достигане температура на водата 70-75гр. я затварям почти напълно и така гори около3-3,5ч в зависимост от вънщната температура.Когато изчистя нагара от камерата ламарината е като нова.Наистина ако се горят само дърва е много разправия и тогава стаята наистина се опушва от честото зареждане.Ако камината е в кухнята, където поради готвенето честото боядисване си е практика нещата се уреждат изцяло.
Относно облицоването на чудата препоръчвам гипс картон с оставяне на отвори за въздуха както при камините.Акумулирането на топлина в зидария около печката ще намали бързият топлообмен и е възможно стаите въобще да не се стоплят.
Takezo Sensey - модератор
Аз съм с Прити АМВ12 , камера за вграждане .

За първа година я паля с "дървени" (лигнитни) въглища , много рядко се случва да изпуши.И то основно заради това е вратата е много голяма.
Присъединиелния размер на кюнците е 150 мм. правих ги по поръчка ....много яко "дърпа" .
Зверче си е .
Комина е много добър , но при ниско атмосферно налагане и външна температура на 14 градуса , понякога но много много рядко има "смушения" в горенето.

Особенно съм доволен . Е сега има малко "опушено" около обшивката с гипсокартон , но след 3 години мисля че е нормално.И това е по скоро от циркулацията на въздух отколкото от пушек.

Ето и една грозна снимка.

Прикачен файл

kamina.jpg
kamina.jpg (55.22 KиБ) Видяна 15796 пъти
BaiGrozdan - специалист
popovvv написа:
Относно облицоването на чудата препоръчвам гипс картон с оставяне на отвори за въздуха както при камините.Акумулирането на топлина в зидария около печката ще намали бързият топлообмен и е възможно стаите въобще да не се стоплят.
Каквито и отвори да се оставят, струва ми се, че ще се загуби голяма част от топлоотдаването.Вариант е да се сложат вентилатор/и/ за принудително обдухване, но има един проблем-шумът.
Относно зидането съм напълно съгласен.Ако ще е зидария около "чудото"-варианта е зидана печка с огнеупорни тухли между две стаи, ако мястото и условията позволяват.

popovvv написа:
Мненията, че камините не горят въглища, не са вярни защото моята я паля вече 3-та година с въглища.
Какви въглища ползвате-брикети или донбаски?
EmoZ - специалист
Че са грозни - грозноватички са тия печки, прав си, че не се връзват много с интериора, ама пък вършат работа.

Според мен най-добре е, ако можеш да ги поизтърпиш, докато решиш проблема с отолението по друг начин.

Каквото и да направиш ще си затрудниш зареждането, и както са ти написали ще компрометираш топлообмена.

Успех.
detronik - специалист
Да, проблем е тънкия материал, не само на камерата ами и на водната риза. Проблем били и заварките на стоманените водни ризи. Трябвало да се пази - да не се подава бързо въздух и съотв. да се разгори бързо, понеже рязко се променяло напрежението в местата на заварката тогава се късала водната риза по шева.
popovvv, каква е твоята камина?
Казаха че трябва да бъде цялата от чугун, за да горя въглища.
Не става стомана, не става стомана+чугун, става само чугун.
После ме плашиха с куп камини които не могат да се "затварят" както трябва, т.е. не спират добре притока на въздух в гор. камера и ако набухам въглища няма гасене и било рисковано да заври.
Та, ако може кажи ми марка и модел.
Един приятел има котел. При него може да напълниш 2 кофи въглиша и да кара с горно горене цяла нощ. Питах се дали няма такива печки. На принципа на чудото с казанче или поне подобно зареждане за горно горене.
Продавачите на камини абсолютно отричат да има такива животни, щото отричат въглищата.
Така като се гледам май само си търся причина да се убедя отново за парното :)
А после ще кажа какво ми роди главата за скриването, пук вие ще кажете бива ли така :-D
joe007 - специалист
Не препоръчват въглища за ламаринените камини защото в изгорелите газове на кюмюра има много серен диоксид и при кондензиране се получава сярна к-на,която много съкращава живота на камината.
Ама никой производител не се напъва да слага топлоустйчива ламарина(ХМФ примерно).Защо да прави стока която като я купиш ще я забравиш. :x
P.S. При брикетите(легн.върлища) сярата е най-много,при черните най-малко.
Последна промяна от joe007 на чет дек 11, 2008 7:46 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "Как да скрия печката на твърдо гориво???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: