• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
strelec - специалист
Здравейте! Изградих си водната инсталация, но малко късно взех решение да си поставя и бойлер със серпентина, защото при ползване на БГВ в кухнята газовия котел се пали и гасне като луд-15с. работа и 8с. почивка. Такъв е цикъла на работа при температура на водата 45 *С. Въпроса ми е как е по-удачно да ги свържа: последователно бойлера-лирата, или лирата-бойлера, или паралелно свързване? Ако някой има опит в подобно изпълнение, моля да сподели своя опит и да помогне. Благодаря предварително!
Последна промяна от strelec на пет яну 09, 2009 1:12 am, променено общо 1 път.
Takezo Sensey - модератор
По удачно е да сложиш тройник и да ги "вържеш" самостоялено .
Ако не позволява , първо боилера... ( в следствие на което лирата ще ти е почти студена)
kokopi4a - специалист
Пусни си една тръба ф20 до боилера и преди него с тетка разклоняваш и намаляш на ф 16 към боилера и към лирата.Трябва и разширителен съд да вържеш.
sez_djebel - специалист
strlec написа:
Здравейте! Изградих си водната инсталация, но малко късно взех решение да си поставя и бойлер със серпентина, защото при ползване на БГВ в кухнята газовия котел се пали и гасне като луд-15с. работа и 8с. почивка. Такъв е цикъла на работа при температура на водата 45 *С. Въпроса ми е как е по-удачно да ги свържа: последователно бойлера-лирата, или лирата-бойлера, или паралелно свързване? Ако някой има опит в подобно изпълнение, моля да сподели своя опит и да помогне. Благодаря предварително!
Виж това :

Прикачен файл

ПАРНО- БАНЯ.JPG
ПАРНО- БАНЯ.JPG (37.78 KиБ) Видяна 7090 пъти
strelec - специалист
Благодаря за съветите. Тръба с ф20 трудно ще пусна, защото тръбите съм ги вкопал в пода. Към всеки радиатор съм пуснал отделни тръби ф16 (с колекторна кутия). По тази причина до лирата ми стига ф16 и не ми се кърти отново, а и на колекторната ми кутия няма свободно място. Е в краен случай мога да махна кранчетата за източване в колекторната кутия и да пусна допълнителна тръба, но това е ако няма друга възможност. За това ви моля за съветите ви. За разширителния съд - аз съм с газов котел, а той си има вграден разширителен съд 6 л. Системата е затворена - 4 радиатора +лира. При това положение удачно ли е да се слага допълнителен разширителен съд? И системата няма ли да стане отворена? В момента работи с налягане 1-2 атм.
naskov - майстор
След като в котела имаш вграден разширителен съд друг не ти трябва. Ако все пак сложиш още един той също трябва да бъде затворен(мембранен). В противен случай газовият котел няма да работи, защото има нужда от мин. 0,6 атм
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма нужда от разширителен съд, този на котела е достатъчен. Препоръчам ти да не бързаш, а да осмислиш добре нещата, за да можеш да ползваш бойлера и през лятото, когато няма отопление. Има подробности, които трябва да съобразиш, но ще пиша довечера, че сега трябва да тръгвам.

//Добавено:
- Бойлерът трябва да е с голяма серпентина - например 1кв.м.,
- добре е котелът да се преоборудва като едноконтурен с трипътен вентил
- най-добре е да е свързан на отделна линия, а не попътно, за да може през лятото да се подава вода само към него
- добре е да е разположен близо до котела, за да няма загуби и да не топлят тръбите през лятото. Разбира се е важно и да е близо до кухнята и банята за бързо опресняване на водата
filmatoplo - майстор
Моята система е като тази на схемата :) .
strelec - специалист
LazarGanev написа:
- Бойлерът трябва да е с голяма серпентина - например 1кв.м.,
- добре е котелът да се преоборудва като едноконтурен с трипътен вентил
- най-добре е да е свързан на отделна линия, а не попътно, за да може през лятото да се подава вода само към него
- добре е да е разположен близо до котела, за да няма загуби и да не топлят тръбите през лятото. Разбира се е важно и да е близо до кухнята и банята за бързо опресняване на водата
Колеги проблема ми е още актуален, защото банята я оставих (против всякакви логики ще каже някой) за най-накрая от ремонта на жилището. За пролетта най-вероятно, че всеки момент очакваме бебе и не е удачно да я разбивам точно сега.

По съветите на г-н Лазар Ганев:
1.Бойлера ще е най-вероятно хоризонтален "Дипломат";
2.Това за сега не ми е ясно как да стане;
3.Системата ми е така наречената "лъчева"-с колекторна кутия, така че мога да затворя кранчетата към радиаторите и да се подава отопление само към контура с лирата и бойлера;
4.Бойлера мисля да го сложа в банята, която е по диагонал разположена спрямо кухнята, където е газовия котел. Така, че или разстоянието от котела и кухнята ще е голямо, или ако сложа бойлера в мокрото до кухнята той ще е близо до котела и кухнята, но ще е далеч от банята и другото неудобство е с прокарването на допълнителни тръби;
strelec - специалист
filmatoplo написа:
Моята система е като тази на схемата :) .
Това ще рече, че бойлера ти е вързан паралелно с лирата, така ли? Ако е така, какви са диаметрите на тръбите, работят ли нормално лирата и бойлера и има ли някакви особенности и проблеми?
Благодаря на отзовалите се!
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на бойлер+лира?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: