Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rum40 - помощник
Ремонтирам банята и искам да си сложа елект.лира. Идеята е за отопление + сушене на хавлии.Мисля да си сглобя такава от обикновенна стоманена лира (има ги на бриколаж и практикер) и да си купя и монтирам отделен подгревател +термостат на лирата.Вътре заради темп. разширение на флуида мисля да използвам антифриз.
Проблема е , че всички нагреватели изключват на ок 90 *C .Пита се как би могло да се поддържа темп.около 60*C ,безопасна за деца.Термостата с който се продават мери темп.на въдуха в помещението, а за да я постигне нагревателя може да работи дълго и по много пъти ако трябва да я поддържа....но винаги със 100% натоварване он-оф.Затова мислих да взема по малък ок 300вата,но и това няма да ме спаси май.Решението ще е в системата проба-грешка.Та питането ми е ако някой е имал такава ел.лира с нагревател
да каже.Отворен съм за всякакви други идеи.
rulom - модератор
Не си спомням колко беше температурния диапазон на тия лири, ама беше доста нисък и това се отнася за температура на течността в лирата, а не на въздуха.
filmatoplo - майстор
има си оригинални нагреватели за лира , със всичко необходимо за регулиране и безопастност,нагревателя е 500-800 вата мощност -КПД на ел знаете е почти 99%
rum40 - помощник
Благодаря за отговорите .Прикачил съм спецификациите на нагревателя който ми предлагат.На други фирми също е в този деапазон.Това е от Рувекс, но са чешки.Във всеки случаи се продават отделно и си се монтират.Друг въпрос че никой не мойе да микайе с кво се пълнят.Нито в Рувекс,Климавента или Дирекс където ги предлагат.А термостата както казах се контролира от темп на въздуха т.е. нагревателя работи на пълно или е изклу4ен напълноне се регулире.Ако е преоразмерена лирата -по голяма от нужното да топли за сметка на голямата площ-пак не е сигурно. проба-грешка системата би кпоказала но колко лири и нагеватели трябва да купя :lol: Това на шега.Друг въпрос е че макар IP44 нагревателя е на контакт.Аз ве4е прекарах един в другия ъгъл IP54, но с капаче.Най добре да е вграден +таимер.
rum40 - помощник
ето го.Имах проблем с прикачването

Прикачен файл

scan0001.jpg
scan0001.jpg (126.98 KиБ) Видяна 7830 пъти
filmatoplo - майстор
Ако намериш някой стар маслен радиатор , вземи му течноста - не съм сигурен дали не беше трансформаторно масло. Напълни го с 200-300 грама по малко за разширение и ръчния обезвъздушител остави леко отворен. Ами проба-успех . :)
rum40 - помощник
става и с друго масло и не само масло, важно е темп коеф. на разширение да не е голям. Но проблема тук е темп на самата лира да разбирам ли че ми предлагаш ако е с масло ще е по ниска? Ква е логиката? :? Около 60-70 ми трябва...

Тема "електрическо отопление за баня - лира (безопасно за деца)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: