• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 514
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Христо Христов - напреднал
Някой отоплява ли се с котел на пелети?Каква марка, модел, цена, разход?За камините тук има противоречива информация, а за котлите?
:?
Takezo Sensey - модератор
Уж разхода на пелети , е 1 тон за 1-2 месеца .
Онзи ден един пич ме убеждаваше .
Последна промяна от Takezo Sensey на вт яну 13, 2009 2:52 pm, променено общо 1 път.
Master_Kenobi - V.I.P.
Надявам се темата да стане сериозна, а не с мнения на някой нещо чул, друг видял-недовидял, трети много не разбрал, ама да каже...

Пелетните котли се очертават като добра алтернатива на класическите с твърдо гориво или на газ. Имат си и противници, разбира се. Нека да видим тук практическите наблюдения от работата им.

Не ползвам такъв котел, но темата ме интересува и се надявам да бъда полезен с по-конкретни практчески данни след 3-4 седмици.

Благодаря предварително за сериозните мнения. :)
joropet - напреднал
Малко off topic информация.

През 2006 си купих италианска пелетна печка от марката Extraflame, модел Прециоза - мощност 6 kw. С нея се отоплявах 30 м2 стая, в старото ми жилище и като цяло мога да кажа, че съм доволен от нея.

Разхода и ориентировъчно е около 15 кг за 24 часа, като се зарежда сутрин и вечер. Почиствах я на 3,4 дни, като процеса се състоеше от изхвърляне на пепел и почистване на стъклото.

Проблема при тази печка бе горивото. Освен, че едва ли не се намираше с купони, качеството му бе, а и в момента е под всякаква критика. Произвежданото в БГ е толкова влажно, че не може да се запали по предвидения начин и трябва да се акушира не печката. Другия проблем е спирането на тока, тъй като печката принудително извежда газовете и съответно ако нямаш UPS може да се изтровиш.

Иначе е като мебел, създава съшо доста уют. Надявам се да е от полза написаното по горе.

Поздрави!
Takezo Sensey - модератор
Само да допълня Жоро ...

Вече има и Български , по евтини ....100 % копие на оригиналите .
syncho - майстор
Ние имаме монтирани 2 броя по 350кВ. За сега не мога да ви кажа как се държат като разход на пелети, защото собственика гори и трици, които му остават от производството на продукцията му. Казва, че му гълта доста трици, но то си е и доста мощност, а и те не са пелети все пак :)

Ако имам нова информация, ще я споделя.
Time2Burn - специалист
Един колега беше писал за Понаст - чешки котли. Разхода за 80 квадрата му бил 3 тона. Да допуснем че е възможно - много искам да събера пари и да си купя един такъв котел. Цените са им доста сериозни
http://www.ekoeffect.com/
LazarGanev - "Велик майстор"
Time2Burn написа:
ъъъъъъ, я, аз къде съм????
Точно на мястото си Time2Burn, добре дошъл отново!
:2thumbs:
kuuuuuul - майстор
И аз се загледах в тези котли и възникна следния въпрос.
Какво има в повече от един обикновен котел което да струва толкова много,хамалогия макар и по малко пак си има,но да видиме какво ще кажат *патилите* макар че не вярвам някой който е хвърлил толкова пари да се интересува да ли му е евтино. :irre:
filmatoplo - майстор
Мултитерм тия хора ми четът мислите , шефа на фирмата щеше дами се обажда при монтаж на такъв котел в Сарафово да ида да го видя ама несе обади -беше почти към края на зимата .Едва ли собственика е засякъл колко гори за сезон щото такъв цял не е карал .Е ако толкова много настоявам и нее тайна може да ми кажат кой е клиента да ида да видя как гори котела - то зависи и от качеството на горивото - към Бургас кой знае дали го има и на каква цена.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 514

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: