• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bibiqn - специалист
Според вас от какво значение е нагара по водната риза?Днес установих нещо.До вчера трудно вдигах над 65С в системата.Днес изстъргах нагара по в.риза и сега температурата в системата е 70градуса без да се товари.
Takezo Sensey - модератор
У наше село му викат Катран - смес от изгорели газове и влага в недобре изсъхлали дръвца :wink:
Изолира пламъка ...трябва да се чисти .

Най често е от "преоразмеряване" на системата .
Демек , включване не повече консуматори от колкото може да ти поеме каминката . :idea:
Притвори леко крановете , увеличи скороста на помпата - идеята е по този начин да повишиш темперарурата в системата.И налепите по лесно да "прегарят" и по лесно да се почистват . :idea:

Помпата трябва да работи на "2" , ма'ни я тая "1"-ца , все едно я няма.
И не си играй , много с превкючватела :!:

Сменай скоростите след като помпата е излючена .Превключване под "товар" , прави едни , много хубави искри м-ду пластините :wink: (които ти не виждаш ) . В следстие на което , някоя степен може и да не ти включва вече. :!:
bibiqn - специалист
Пробвах с увеличаване на скоростта,но като ли че по бързо изстива водата.За сега я оставих на 1 степен и всичко е ок.Просто притворих малко крана на 1-вия радиатор.Но мисълта ми беше че има огромна разлика,когато няма нагар по ризата.
Takezo Sensey - модератор
Има да , но няма отърване от това :wink:
popovvv - специалист
Bibiqn, и при мен когато камината натрупа катрани и сажди мощността и пада.Поради тази причина тази година си купих телена четка и ежедневно изтърквам ризата с нея, коства ми не повече от 2-3 мин.Така катраните и нагара остават тънки и периодично прегарят и се самоотлюпват.Когато имам повече време със шпакла старателно изтъргвам всичкият нагар от ризата, тази процедура е по- неприятна.Ако камината ти е с воден език върху него се отлага голямоколичество пепел ,която също намалява много мощността.С една дума, ако не се чисти редовно камината не могат да се очакват добри резилтати, независимо от горивото което използвате.
fbr - майстор
Никакъв нагар не се образува в моя котел ,освен че полепва пепел .която и с парцал се изчиства.Даже в дни като сегашните ,когато се подържат високи температури на водата,ризата става с керемиден цвят.
bibiqn - специалист
popovvv,ризата ми няма воден език ,а е само П образна собствено производство :).На пролет мисля да я отворя и да и сложа и език,но незнам как точно да изглежда и къде точно да го сложа.Ако твоята има език моля прати някоя схемичка горе долу къде се намира и с какви размери е.Благодаря.
bibiqn - специалист
фбр,според мен нагара се получава именно в ниската температура която потдържам.Повече от 70 градуса не съм вдигал от съображения за сигурност.Водната риза е правена от 2мм ламарина и ме е страх да не стане беля.Скоро мисля имаше фатален край с камина с водна риза.
bibiqn - специалист
Хайде бе хора,кажете как точно изглежда тоя език на водната риза и къде точно се намира.
BaiGrozdan - специалист
bibiqn написа:
Хайде бе хора,кажете как точно изглежда тоя език на водната риза и къде точно се намира.
Намира се точно под отвора на димоотвода/кюнеца/,във вид на тъп ъгъл, с върха нагоре, заварен между двете страни на водната риза.
  • 1
  • 2

Тема "Нагар!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: