• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Time2Burn - специалист
Нека хората с опит да споделят кой е най - ефективният начин за отопление, сравнения на цени, обслужване, киловати и отопляема площ.
Котли - на въглища, на дърва, комбинирани, на ток. Марка, производител, пазарна цена удобства и недостатъци...

Камини с водни ризи, с въздуховоди, френски тип или друг вид, пелетни камини...

Климатици и климатични инсталации

Отопление на газ естествено с котел

За малко да забравя термо помпите на моя приятел - господин Цолов

Казвайте и други методи защото може да съм пропуснал нещо.
Последна промяна от Time2Burn на пон дек 29, 2008 4:50 pm, променено общо 1 път.
Time2Burn - специалист
Аз лично се отоплявам с камина на пелети и съм общо взето доста недоволен. Именно затова пускам темата за да се ориентирам към по - евтин и по - сигурен начин на отопление.
Пелетната ми камина е доста слабичка, много харчи, иска доста грижи, а и качествени пелети почти не се намират. Цената на пелетите в момента е около 400 лева на тон и продължава да расте. Харча по над тон на месец а реално отоплявам не повече от 50 квадрата. Водата стои на 50° и ако усиля малко разхода се утроява. Задръства се от некачествени пелети и трябва ежедневно основно почистване, пепелта е ужасна, хвърчи навсякъде и цапа адски много.
Ориентирам се към котел Дакон на въглища, чувам добри отзиви за него, ще търся нещо над 30кВ и се чудя колко ли ще ми харчи на сезон, при положение че го си пусна да ми грее цялата къща, около 150 квадрата, сбор от 6 стаи и 2 кенефа. Надявам се да чуя компетентни мнения а и избора ми ще бъде съобразен от следващите постове...
EDI - майстор
С климатици, но темата е необятна.Грубо казано - с три машини отоплявам към 90 квадрата къща.Температури - за спане 19-20 градуса, за през деня 22-23.Машините поддържат без проблем и при -18 градуса и голяма влажност навън, над 25 градуса вътре.Най-голяма сметка до сега - за януари 2008 г. 128 лева за всичко/ всичко ми е на ток/.За времето 20.11 - 25.12.2008 г. сметка за ток 83 лева без готвенето.Машините ми са ТОШИБА 10SAVP-E, ДЖЕНЕРАЛ 09LDС и ХИТАЧИ Е10Н2.Имам много добра топлоизолация на етажа /добра е, защото си я правих сам... :-D /.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ако можеш да се уредиш с гориво и можеш да си платиш котлето и най-вече скъпата горелка, мини на отработено масло. Скъпи са такъмите, но си заслужава.
Ако си заинтересуван, ще си преровя кореспонденцията за адреса. С влизането ми във форума писах на човека, но не пазарувах.
sasooooooooo - "специалист"
Отоплявам се с маслен радиатор с терморегулатор. При 20С в стаята - 20м2, плащам само за отоплението 60 лв. Проветрявам често заради конденз.
filmatoplo - майстор
Само Дакон - НЕ . Вземи си най добрия котел - Атмос комби или др котли като Ерато -Пиротерм или Мактек турски с вентилатор .
Time2Burn - специалист
Предлагат ми виадрус 30 киловата, със помпа и ЮПС за скромна сума от около 900 лева, ама ми казаха че харчел два пъти повече от Дакона, та затова ме насочиха към дакона...
Ако не се лъжа Дакона също е модел на Ерато.
Чаро - Акълия
Аз съм с термопомпа вода-вода. Миналия месец 160лв за нея.
Обаче, съм я взел за цялата къща-360м2, а толя 1/3(един етаж).
Има една циркулационна помпа в системата, която е вързана да върти постоянно. 570 вата което прави около 63лв/ месец само за помпата.
Ще претърпи малко модификации- да сваля с 20-30лв.
Предимствата са, че отоплението е на бутон, чистичко, абе супер е.
Недостатъци за апартамент не става.
filmatoplo - майстор
И двата котела си искат ръчкане постоянно и малко опушват помещението в което са поставени , ако ниската цена може да компенсира горното ок.
lz1wvm - специалист
Аз лично се отоплявам с камина на пелети и съм общо взето доста недоволен. Именно затова пускам темата за да се ориентирам към по - евтин и по - сигурен начин на отопление.
Пелетната ми камина е доста слабичка, много харчи, иска доста грижи, а и качествени пелети почти не се намират. Цената на пелетите в момента е около 400 лева на тон и продължава да расте. Харча по над тон на месец а реално отоплявам не повече от 50 квадрата. Водата стои на 50° и ако усиля малко разхода се утроява. Задръства се от некачествени пелети и трябва ежедневно основно почистване, пепелта е ужасна, хвърчи навсякъде и цапа адски много
.

разхода ми се струва доста голям да не би да има вързан някой голям бойлер или нещо друго.Щото един приятел топлеше сл.колектори през бойлера с двойна серпентина
Поздрави
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Кое е най - подходящото отопление в наши дни?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: