Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Колеги имам едно питане. Отоплявам къща около 70кв.метра с външна изолация 3см и вътрешна гипсокартон с вата. Котлето витоденс 100 4.7 Мин.мощност 26 максимална. По принцип имам изградени 7.7 метра панелни радиатори тип 22,високи ,500мм от които в момента съм пуснал 5.3 метра тъй като една част от къщата е в ремонт. Инсталацията я регулирам със стаен термомостат китайска куче марка. Бихте ли препоръчали нещо за икономия и като цяло за оптимизиране на системата. Благодаря ви
шоп - майстор
нед ное 22, 2020 10:37 pmvalio12 написа:
Бихте ли препоръчали нещо за икономия и като цяло за оптимизиране на системата.
Включи всички радиатори и карай котела на минимални градуси.
Като цяло икономията идва от топлоизолацията и рекуперацията. 3 см е много малка дебелина за външна ТИ
Да три сантиметра е малко,но преди време аз се подлъгах че имам вътрешна вата с гипсокартон и сложих именно три. Благодаря за отговора.
morfei1 - специалист
3см. EPS STYROPOR смъква загубите до 25%, 8см. EPS STYROPOR смъква загубите до 35%.

3см. изолация не е толкова малко, колкото мнозина си мислят.
През последните 15 години съм налепил няколко десетки декара топлоизолация.
С 3ка единствено съм обръщал прозорци, където не е било възможно да се сложи повече.
В началото работехме с 4ка, за кратко, след което твърдо 5ца.
Преди десетина години хората започнаха да искат 6, 7, 8. Последните пет години рядко под 8, масово 10.
3ка си е шлифер през зимата. Върши работа, не е гола тухла или гола мазилка.

Както каза Шопа- минимална температура на водата, която да осигури комфорта. В момента, за да покрият минималната мощност на котела от 4.7 киловата, радиаторите трябва да работят в режим 62/54/23. Не е най оптималната температура, за котелът. На границата на кондензен режим е, но пък и разходът няма да е с фрапираща разлика. Наблюдавал съм котел, който модулира по Т на водата, зададена 40 градуса, да прави цикли на всеки 4 минути. Засечен е съвсем приличен разход за период от 26 часа, отопление и 160л БГВ.
За да работи оптимално, трябва радиаторите да покриват топлозагубите на къщата при доста по ниски Т на водата, но за това си трябва радиаторна площ. Това е ключът за палатката.
Благодаря за отговора. Тройка външна и вата с гипсокартон вътрешна мисля че не е толкова лошо. По принцип термостата ми он оф той дали става за добрата и икономична работа на котела
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами то за този модел общо взето модулиращи термостати практически май няма.
А 50 градуса зададени на котела добре ли е. Искам и да питам каква ще е разликата ако примерно температурата е 47,50или 55

Тема "Радиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: