Най - вълнуващия въпрос зимно време.
PCL82 - майстор
Здравейте,
предстои ми изграждане на отоплителна инсталация с камина с водна риза прити 15+5кВт. Изходите на ризата са 1".Купил съм помпа Вило двускоростна 67/43Вт (степените са по спомен).

Имам да захраня 3 алуминиеви радиатора Н 60 с
21 глидера по 190Вт/глидер=3990Вт
20 глидера по 190Вт/глидер=3800Вт
19 глидера по 190Вт/глидер=3600Вт

Най-удобно ми е попътно свързване. Куших по съвет на продавача тръба PEX-Al 20mm с идеята да захраня и трите. Но като прочетах после във форума, видях че на този диаметър се дава 5,5кВт. И разбирам че не излиза.

Въпросът ми е мога ли да захраня двата радиатора от 20 и 19 глидера от тази 20мм тръба. Разстоянието до по-отдалечения радиатор е около
20м в едната посока.
Питам от къде идват 5,5кВт/20мм като максималната мощност, която даден диаметър може да пренесе ще зависи и от скоростта на водата.
Takezo Sensey - модератор
PCL82 написа:
Питам от къде идват 5,5кВт/20мм като максималната мощност, която даден диаметър може да пренесе ще зависи и от скоростта на водата.
Тия 5.5 квт. идват от повечето моИ постове :wink: Прочетено тук и там из нета .

Но са точни като данни при скорост на водата 14 литра/мин. ( или нещо подобно беше)

При по "високи" скорости ...уж било повече.

ps.: гледай сега как Ше ме погнат LazarGanev , 2W6 , EmoZ :-D
Antonii - майстор
Колега аз през ф22 прекарвам 22квт,но примен е късо трасето около 5метра.
Значи това каква мощност може да се прекара през дадено сечение зависи и от дължината на трасето.
Но това вече е в сферата на проектирането и се съмнявам някой уважаващ себе си инженер(проектант) да ти го каже на изуст.
Аз мога да ти кажа, че при определени условия може да се прекарат и 100квт през тръба ф16. :)
Но според мен тая тръба може би ще ти свърши работа.
popovvv - специалист
До PCL82,
Разгледайте тези две таблици.Едната е сравнителна м/у стоманени, медни, PEX-AL.Пример, на 1/2" стоманена тръба отговаря 18мм медна или 20мм PEX-AL.Във втората са дадени диаметрите на захранващите тръби в зависимост от мощностите които захранват.Обърнете внимание, че диаметрите за една и съща мощност зависят от температурата на топлоносителя.Прочетете внимателно графа 03-06 тя се отнася за попътно свързване.

Прикачен файл

untitled.jpg
untitled.jpg (89.02 KиБ) Видяна 13755 пъти

Прикачен файл

yhrtyjhug.jpg
yhrtyjhug.jpg (38.66 KиБ) Видяна 13755 пъти
PCL82 - майстор
Като смятам плътностите на потока топлина за различните диаметри получавам за 20мм макс 6кВт. Като взема предвид голямата дължина на трасето (20м в една поска) и точка 03-07 излиза че най- добре е до всеки радиатор да пусна 20мм тръби.
popovvv - специалист
Ако захранвате радиаторите лъчеобразно/всеки поотделно/ Ф16 ще е достатъчно независимо от голямата дължина.Не ми е много ясно как само в едната посока до най отдалечения радиатор е 20м.Може би не избирате рационално местото на камината, но за да Ви се даде съвет е необходимо някакво планче на жилището.Общоприето е мнението, че лъчеобразното свързване е за предпочитане, което не значи, че попътното не се използва, но при тази голяма дължина може да имате неприятности с обезвъздушаването.Преценете дали в жилището не може да се избере место почти еднакво отдалечено от всички радиатори.В това место да монтирате два колектора/за топла и студена вода/, които да захраните с две магистрали със сечение удовлетворяващо сумарната мощност на радиаторите, а от колекторите лъчеобразно да захраните всеки радиатор.
PCL82 - майстор
Камината съм я предвидил в кухнята, за да не запам стаите , които са с килими. За сметка на това удобство имам по дълги тръби до стаите.

В банята ще са разширителният съд и лира, в мокрото лира и бойлер.
за тях съм заложил тръбите.

Прикачен файл

parno.jpg
parno.jpg (11.58 KиБ) Видяна 13640 пъти
filmatoplo - майстор
Моето разположение е точно такова - от печка Прити-10 киловата ми тръгват медни тръби фи-18 по перваза над пода на скоби . към всеки радиатор отклонявам на фи-15 , преди последния радиатор редуцирам пак на фи-15 и към бойлера и лирата също - разширителния съд е над лирата на единия горен изход . Пълня системата от студената вода преди да влезе в бойлера с тетка и кран към медта .
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз бих тръгнал от камината с ф25 до първия радиатор, от там до втория с ф20 и до третия с ф16.
PCL82 - майстор
За какви тръби важат тези диаметри? Радиаторите са големи виж първия пост.

Тема "Диаметър на тръби / мощност" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: