Най - вълнуващия въпрос зимно време.
masterrichi - специалист
Здравейте искам консултация за водно отопление.Холът ми е с осмоъгълна форма с размери 10/10 метра диагонали и дължина на едната стена 3,85 метра,около 67м2 е площа.Мисля да си направя водно отопление с ПВЦ маркуч с алуминиева фложка 20мм.Ще го правя на 4 кръга на разтояние между навивките 20см.Като под маркучите поставя фибран 2см. и отгоре го запечатам с замаска.Чакам мнения относно моя проект.Благодаря

Прикачен файл

парно.jpg
парно.jpg (143.8 KиБ) Видяна 9120 пъти
Последна промяна от masterrichi на нед фев 01, 2009 1:53 pm, променено общо 1 път.
masterrichi - специалист
Водата ще я задвижвам с отделна помпа от котела,която ще е с термостат
Последна промяна от masterrichi на пон фев 02, 2009 8:11 am, променено общо 1 път.
axial - напреднал
...разтояние между навивките 20см.

1. Моя съвет е стъпката ти да е 10 см, 20 см. е по-подходяща стъпка за спалнята...
2. За по-равномерно разпределение на топлината започни навиването на тръбата през 20 см, обръщаш посоката и връщаш обратно между вече навитата тръба. Така се получаве 10 см. стъпка.
filmatoplo - майстор
Добре замислено като идея , само това пресичане на тръбите на кръст с различни нива как си го измислил . И навивките на всеки кръг ти започват от периферията към средата като прогресивно температурата ще намаля до началото на следващия кръг - може да усещаш промеждутаци от по 50 сантиметра с ралична температура на усет с краката .Навий така ако ме разбереш -почваш по края кръга като пропускаш место за една навивка и като стигнеш края на даден кръг завиваш и полагаш обратно . Ако имаш външни стени , в този участък стъпката я направи 10 см 2 навивки , после 2 със стъпка на 15 см и така увеличи до 20 см. Пода и цялата периферия по перваза на 10 санти изолирай - както каза с изолация .После готова скара 4 мм с око 10-10 . Колектори сложи с дебитомери - да балансираш всеки кръг и термоклапани да регулираш стайната температура .Помпа сложи минимум -32-60 ако е само тази площ .Какъв котел и с какво ще регулираш температурата на водата макс- 45 градуса.
Чаро - Акълия
Не виждам смисъл от нова тема. Можеши и там да питаш, с идеята онази тема да стане изчерпателна.

Послушай филматопло- положи тръбите на двойна спирала!
Ако го направиш по твоя начин, ще имаш разлика в Т на пода.
Разминаването на тръбите :?
2 см фибран нещо ми малее. Долното помещение (ако има такова) отоплява ли се?
Идеята ти е интересна, но мисля че ако го разделиш по нормалния начин ще е по-добре.
На тези 10 метра замазка ще трябва да сложиш поне две компенсационни фуги! На кръст през средата. При така наредени тръби :? как мислиш?
filmatoplo - майстор
Я вземи и направи така , шестоъгълника го раздели на кръс на 4 равни части - от дясно по средата да ти влизат тръбите за всеки кръг . Първа тръба захранва и излиза- горна дясна половина, втора тръба захранва и излиза -горна лява половина , трета тръба захранва и излиза -долна лява половина , четвърта тръба захранва и излиза -долна дясна половна от мислената четирилистна детелина . Така никъде не се пресичат тръбите и всеки кръг е с равна дължина , равно температурно разпределен и ти се очертават местата за делатационна линия за разделяне на разширяване на замазката . :)Драсни една схема по моя идея и пусни за оглед - аз ако можех да пускам снимки .
masterrichi - специалист
При стъпка от 20 см.за този хол на 4 кръга,ще ми иде тръба около 300м.И мисля отгоре да слагам теракота,притесняваме дали няма да има температурни разширения и да ми го напука.А това с разделянето на 4,е много добра идея ще го начертая и ще пратя снимка.
Чаро - Акълия
Ako не те притесняват 200-300 лв сложи повече тръби. Стъпка 10-15см. Ще свалиш Тна водата с някой градус при по-гъсто положени тръби.
Ако не мислиш да сгъстиш тръбите, сложи поне по-дебелшка замазка. За да постигнеш по-плътно нагряване.
Като го разделиш на 4 по стандартния начин, сложи фибранче м/у отделните кръгове, да раздели и замазката. Предполагам си изчел, ама да не забравиш- изолация покрай стените!
Пластификатор и фибри в замазката.Ползвай само продукти за над подово( лепило и фугираща смес) и няма да имаш проблем!
naskov - майстор
Едно от най-важните условия за подовото отопление е температурата на топлоноситела, която трябва да е около 42градуса. Как смяташ да я постигнеш? Какво гориво ще използваш? Относно диаметъра на тръбите използвам ф16 и не правя линии по-дълги от 30м

Тема "Водно отопление проект" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: