Най - вълнуващия въпрос зимно време.
saint056a - специалист
Здравейте,
изчетох доста във форума но нищо конкретно за моя случай.
Ще си правим локално парно в апартамент ново строителство. Та тръбите (с алуминиева вложка)са вече положени в пода схема звезда към всеки радиатор отделна двойка. Системата е направена с излаз на една от терасите там да е газовото котле. Впоследствие с баща ми решихме да направим възможност да използваме и камина, в хола до комина да пуснем 2ка тръби (разстояние 3,5-4м) до тръбите на единия радиатор и през тях да се отопляват и другите стаи.Сега положихме тези тръби в пода( само хола няма подова замазка още) и те са твърди медни като остава само да ги запоим. Почнах да се притеснявам дали би имало проблем от входа на камината през тези медни тръби да стане нещо на спойката (мисля че се наричаше мека спойка)?
И другия въпрос разбрах че е доста желателно да влиза свеж въздух в камината отвън. Четох че някой слагали гофрирана тръба Ф24 за целта. Ако ние сложим по пода такава тя ще е дълга поне 3,5 м. Има ли смисъл от толкова дълга тръба имам чувството че няма да вкарва свеж въздух?

Третия въпрос е, че ще се се свържат медни тръби и алуминиеви радиатори. Това допустимо ли е? Ще има ли електролиза в този случай?
Малко объркано го обясних, надявам се ме разбрахте.
popovvv - специалист
Kолега не сте много изчерпателен в обясненията на това което ще правите, но веднага се набива на очи следната грешка.Тръбата в която смятате да включите медните тръби сигурно е Ф16 и ще се окаже с малко сечение да захрани останалите радиатори.Трябва да сте наясно по какъв начин ще се разделят водите от камината и газовия котел, защото когато работи котела топлата вода не трябва да влиза в камината и обратно.Ако котела е с вградена помпа за водата, ще се наложи да монтирате още една помпа за камината.
Ако жилището е с добра дограма е добре да се сложи тръба за външен въздух за да не пуши камината.Относно връзването на мед към алуминий не се притеснявайте така се прави навсякъде.
пп. Не се притеснявайте за спойките ще издържат.
saint056a - специалист
Здравей popovvv
не съм много сигурен сечението на тръбите какво е, като отида ще проверя. Направих една схема. В коридора има нещо като разпределител и от него тръгват по две тръби в гофрирана тръба към всеки радиатор.
Относно камината и газовия котел не смятаме да ги ползваме заедно а само поотделно. Смятаме да сложим спирателен кран от страната на камината. Благодаря за другите отговори :)

Прикачен файл

Untitled.jpg
Untitled.jpg (30.89 KиБ) Видяна 7997 пъти
naskov - майстор
Газовите котли работят със затворен разширителен съд, а повечето камини не издържат налягане и трябва да са с отворен разширителен съд. Мислил ли си по този въпрос?
LazarGanev - "Велик майстор"
И аз да наблегна на забележките на колегите:
1) От камината трябва да захраниш колекторите с ф22Cu
2) Схемата трябва да е такава, че при затваряне на крановете за изолиране на камината, отворения разширителен съд трябва да остане от страната на камината, т.е. да се изолира и той .
saint056a - специалист
За разширителния съд имам идея да се сменя в зависимост от избора на котел/камина, а този избор би се правил макс. веднъж годишно.

тръбите от хола до този "събирател" са Ф16 и не могат да се подменят вече, но мисля че биха захранили поне 2 радиатора?
filmatoplo - майстор
Газов котел може да работи на отворена система - лично съм го видял в Симионово София на една вила на познати . Разширителния съд е останал от старото парно с дърва - сега металните тръби са изрязани и заменени с ал вложка фи-20 . Съда е в тавана - 60-80 литра на вид.
LazarGanev - "Велик майстор"
Сигурно има кран, който не си видял. Котелът има датчик за налягане и падне ли под 0.4бара, котелът се изключва - това е една от многото защити.
filmatoplo - майстор
От котела до съда има 3-4 мтера височина ама знам ли , иначе новата тръба ходи до него. :?
popovvv - специалист
До Saint 056a,
Диаметъра на тръбата от хола до колектора е малък, може би ще загрее два радиатора, но камината ще завира, което на практика означава, че няма да можете да я ползвате.Ако все още не е късно по добре е да прокарате две нови тръби Ф22 мед до колекторите, където да монтирате и крановете за спиране на водата.Отворения разширител може да се монтира над камината, но ще е проблем къде да изведете преливната тръба.Не мога да разбера какво имате предвид с подмяната на разширителните съдове, ако смятате да заменяте този под налягане с отворен и обратно в зависимост от това кой отоплителен уред ще се ползва Ви заявявам, че това е невъзможно защото затворения разширител се монтира ниско до самата камина, а отвореният трябва да е най- висока точка в системата.Добре ще е да начертаете подробна схема на това което смятате да правите, защото ми се струва,че има доста объркани неща.

Тема "Три въпроса за локално парно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: