• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivo-hd - специалист
КЪМ ТЕЗИ КОИТО ИМ ПРЕДСТОИ ИЗБОР НА КАМИНА, която освен да създава романтика искат и да отопляват жилището или къщата си.

ЕТО НЯКОИ ОТ ОСНОВНИТЕ ПРЕПОРЪКИ:

- Подгответе се за хамалуването, мъкненето на дървата, почистването и постоянното присъствие на пепел
- Трябва ви ИСТИНСКИ КОМИН с керамични пръстени и топлоизолация

1. Камината да НЕ е по-мощна от радиаторите които ще захранва.
2. Да не ползва въздуха от помещението където е монтирана :!:
3. Хубаво е да е конструирана така че да доотнема топлина от отработените газове
4. Да има възможност за двустранно зареждане - лицето откъм хола кефи гостите, докато вие с чувалите и кашоните от банани зареждате камината от към коридора... :wink:
5. Да е 100% безопасна. т.е. да не се взриви дори ако гори, надумкана яко с дъвра, няма ток, UPS-a е развален, а "каминджията" е забравил да отвори спирателните крановете след като е почистил филтъра на помпата.
6. Автоматично да поддържа оптимален режим на горене и да не прави нагар
7. Под камината монтирайте сифон - ако протече (а тя ще протече рано или късно) да не наводни хола

КАК ДА СИ ИЗБЕРЕТЕ МАЙСТОР или ФИРМА?
Покажете горните изисквания.
Кажете на изпълнителя, че след приключване на монтажа ще тествате системата
- да е способна с едно зареждане да поддържа 2-3 часа температура на водата над 60 градуса, при външна температура около 0 градуса.
- при включен абсорбатор камината не трябва да пуши.
- ТЕСТ ЗА БЕЗОПАСТНОСТ - В ТЯХНО ПРИСЪСТВИЕ (на майсторите и на проектантите) ЗА ГАРАНЦИЯ при затворени кранове на ИЗХОДА и ВХОДА НА водната риза да бъде запалена камината (това е най-безумната вероятност, но така стават понякога взривовете и гинат хора) - при интелигентно изпълнен монтаж би трябвало да сработят защитите против прегряване и против взривяване.

АКО започнат да ви ФилосоФстват че така не се прави ...потърсете друг майстор или фирма изпълнител!!!

УСПЕХ :razz:
Последна промяна от ivo-hd на нед мар 08, 2009 1:51 pm, променено общо 4 пъти.
Time2Burn - специалист
Така значи колега, запознат ли си че едно прегряване на водната риза има уникални последствия за нея. И да речем че не сработят защитите какво става? - Пада ти къщата? Умират съседите? Добре измислено, но не забравяй че и ние майсторята си подбираме клиентите? Щом си толкова нахално претенциозен що да не платиш тройно да речем? Или я по - добре върви досаждай на друг с причудливите си желания. Защото тежко и горко на монтажника като му виснеш на главата и му заобесняваш че разбираш повече от него и че ще нагряваш водната риза до 140°... А и да си правиш сифон за камината вече е прекалено. У нас съм с дюшеме, да го разбивам ли да правя сифони???
Transporterr - специалист
Time2Burn написа:
Защото тежко и горко на монтажника като му виснеш на главата и му заобесняваш че разбираш повече от него и че ще нагряваш водната риза до 140°... А и да си правиш сифон за камината вече е прекалено. У нас съм с дюшеме, да го разбивам ли да правя сифони???
в такива случаи сработват вълшебните думи - "оди се пери" и си я напрай сам щом толкуз и разбираш... :-D аман от отворковци дето сичко знаят и могат само...дето трябва друг да го направи.И ако може и поефтинко така ,че то и без друго е фасулска работата ..
rulom - модератор
Интересна гледна точка :shock: :cool: , ама ми е по-интересно като се появят отоплителите какво ще стане :cool: :-D
2v6 - майстор
Time2Burn написа:
Така значи колега, запознат ли си че едно прегряване на водната риза има уникални последствия за нея. И да речем че не сработят защитите какво става? - Пада ти къщата? Умират съседите? Добре измислено, но не забравяй че и ние майсторята си подбираме клиентите? Щом си толкова нахално претенциозен що да не платиш тройно да речем? Или я по - добре върви досаждай на друг с причудливите си желания. Защото тежко и горко на монтажника като му виснеш на главата и му заобесняваш че разбираш повече от него и че ще нагряваш водната риза до 140°... А и да си правиш сифон за камината вече е прекалено. У нас съм с дюшеме, да го разбивам ли да правя сифони???
1. Клиента винаги има право.
2. Колкото повече иска клиента, толкова по-добре за доставчика - колкото е по-голяма доставката, толкова е по-голяма печалбата.

Всяко нещо си има цена, която се заплаща от клиента.
Какъв е проблема да се вземат повече пари от една поръчка?
2v6 - майстор
satansho написа:
Time2Burn написа:
Защото тежко и горко на монтажника като му виснеш на главата и му заобесняваш че разбираш повече от него и че ще нагряваш водната риза до 140°... А и да си правиш сифон за камината вече е прекалено. У нас съм с дюшеме, да го разбивам ли да правя сифони???
в такива случаи сработват вълшебните думи - "оди се пери" и си я напрай сам щом толкуз и разбираш... :-D аман от отворковци дето сичко знаят и могат само...дето трябва друг да го направи.И ако може и поефтинко така ,че то и без друго е фасулска работата ..
Колега моля пращай ми "отворковците" - и те са хора, и те трябва да си намерят майстора...
ivo-hd - специалист
Здравейте на всички,
нямах идея да се заяждам с никой, сори ако така е прозвучало.

Не съм ви колега, по скоро пишман "отворко". :wink:
Поста който направих е в следствие на ходенето ми по мъките докато сглобя работеща отоплителна система.

Момчета, за сифона под камината - препоръчвам го, ако има такава възможност...при мен няма - признавам си, но пък съм предвидил отвор през който ако протече камината водата да изтече в мазето.

Въпросче: Каква защита против наводняване от ТЕЧ препоръчвате да се направи ако трябва да сложите камина с водна риза в хола на скъпарска къща където паркета е от масив и доста по скъп от каминката барабар с каменната и облицовка :?:

Стига да може, една влагоустойчива замазка под камината заедно с една проста дупка към мазето би спестила доста неприятности в бъдеще време ... или не се дразнете - сифон също става...

та по отношение на прегряването - какви 140 градуса? :x би трябвло ако камината вдигне 87-95 градуса нещо да се случи - да свали налягането, и температурата

Както и да е...въпреки че не съм специалист, не ми беше трудно да установя че първия път камината ми беше с неправилен монтаж - бяха ми сложили ПВЦ тръби

Питах разпитвах, накрая намерих други майстори - сложихме медни тръби, и предпазни клапани - помолих ги да направим тест дали камината е безопастна - отказаха, нямали време, пък и от 10 години не са имали проблем с техния метод...

Направих сам теста - вдигнах 100 градуса и .... нищо не сработи - поогледах нещата и установих грешка при монтажа на клапаните - обадих се на производителя за проблема - много интелигентин мъж, съгласи се с мен и сега са с промени при производството с цел безопасност.

Попитах същия производител имали ли са случай с гръмнала тяхна камина - отговори ми че ДА - една баба - монтира ли и камината и забравили затворени крановете вход/изход. Радостната баба слагала дърва в новата камина и проверявала дали са топли радиаторите - свършила дървата а радиаторите студени ... отишла на двора за нови дърва и тогава камината грънала :shock: слава богу бабата нищо и нямало.
Това ме накара да се позамисля кой какво прави и как го прави и има ли 100 % защита при такава ситуация - казвам ви ИМА и може лесно да се инсталира на всякакви маркови камини или самоделни устроиства с водни ризи, на всякакви инсталации - отворени затворени с каквито си искате вентили и клапани, така че да предпази уреда въобще да прегре, камо ли да гръмне, това става автоматично и то без последствия и повреди за камината; наводнения в хола или прегряване или други глупости, както твърдите по горе.

Момчета, всеки може да попадне в такава ситуация, ако загине някой, кой ще е виновен - той ли? Защото е пипал където не му е работата (ако собственика при профилактика врътне някое и друго кранче без да му мисли много-много, забрави да го върне обратно и палне камината е ГОТОВ за БУМ - прав ли съм) или вие, които сте извършили монтажа, но не сте дозащитили един доооста ОПАСЕН уред!!! Оравданието: "Еми аз му казах да не пипа по парното без мене" или "Ето направил съм му инструктаж да не пипа - подписал се е" ЩЕ ВИ НАПРАВИ ЛИ НЕВИННИ?

Всъщност, очаквах подобни изказвания, имаше ги и преди докато разпитвах натам насам...
Последна промяна от ivo-hd на пет мар 06, 2009 6:38 pm, променено общо 3 пъти.
ivo-hd - специалист
И за да не се превърне темата в караница, ще споделя нещо полезно от опита си като ползвател на Локално парно.
В котелното имам ЮПС който върти помпата, но на самата помпа няма никаква индикация дали върти или не - предполагам всички сте имали такъв проблем и установявате работи или не по ...хммм... да речем с пипане, по вибрациите или с долепване на ухо до помпата и да се ослушвате за специфичния но много тих звук от моторчето...

Аз си купих контролна лампичка като за бойлер - (някакви стотинки беше 50-60 ст.) и я монтирах на капака на помпата - модела е ГРЮНФУС - има място в единия ъгъл, правите финен отвор - слагате лампичката, лепите с ПВЦ лепило и готово :wink:

Сега е голям кеф - по всяко време знам включена ли е помпата или не.
Извадих такава контролна лампа и директно на облицовката на камината за да може да я гледаме и когато сме в хола - доста успокоява когато свети :idea:
ivo-hd - специалист
По отношение на изискванията в първия ми пост - така е, изискванията са правилни и основателни -

Искате повече пари, ОК, но не казвате можете ли да проектирате и изпълните 100% безопасна система.
Странно но решението нито е сложно нито е скъпо - бая тестове и ИЗМЪЧВАНИЯ на собствената ми каминка правих докато намеря отговора... е, нямам намерение да го постна точно в този форум, но мога да помогна на доста хора, включително и на такива които имат отоплителна инсталация с камина и водна риза. :-D
... Като се замисля то и на котли би могло да се инсталира, но там доколкото съм чувал (нямам опит с такива устроиства) се монтират предпазни серпентини и прочие, разни буферни съдове с вода (макар че ако затвориш крановете на вх/изход буфера няма да предпази от бум) -
Iliev Labs - специалист
ivo-hd написа:
Странно но решението нито е сложно нито е скъпо - бая тестове и ИЗМЪЧВАНИЯ на собствената ми каминка правих докато намеря отговора... е, нямам намерение да го постна точно в този форум, но мога да помогна на доста хора, включително и на такива които имат отоплителна инсталация с камина и водна риза. :-D
-
:? Недоумявам защо.
Ще ги патентоваш ли тези открития?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "ЗАЩИТА ОТ ВЗРИВ НА КАМИНИ С ВОДНА РИЗА." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: