• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, видях тази схема на слънчева инсталация http://sunenergy.dnsalias.net/bg/instal ... stem1.html и понеже топлотехниката не е силната ми страна, се чудя дали ще е ефективна тази инсталация, ще се осъществи ли циркулацията на термосифонен принцип с този топлообменник, ефективен ли е топлообмена и ако е така дайте малко инфо пластинчати топлообменници-цени,доставчици.
romanpm - майстор
:)Затоплянето ще е с нисък КПД според мен , защото ще има голямо водно съпротивление :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Термосифонно - забрави - пластинчатият топлообменник има голямо съпротивление! Требе си помпа.
2v6 - майстор
STROIKO написа:
Здравейте, видях тази схема на слънчева инсталация http://sunenergy.dnsalias.net/bg/instal ... stem1.html и понеже топлотехниката не е силната ми страна, се чудя дали ще е ефективна тази инсталация, ще се осъществи ли циркулацията на термосифонен принцип с този топлообменник, ефективен ли е топлообмена и ако е така дайте малко инфо пластинчати топлообменници-цени,доставчици.
За циркулацията няма проблем. Може да има проблем със скоростта на циркулацията.
Какво искаш да загряваш? Каква денивелация може да осигуриш?

Скоро купувах един GEA - 1.3 м2 обменна повърхност, под 600 лева беше. Съпротивлението може да е по-малко от серпентина на бойлер :idea:
Да поясня, топлообмена ще е вода-вода, както е показано на схемата, водосъдържателя 120л.мога да осигуря max.0.6m денивелация. Разбира се загряването не се налага да е моментално.
2v6 - майстор
STROIKO написа:
Да поясня, топлообмена ще е вода-вода, както е показано на схемата, водосъдържателя 120л.мога да осигуря max.0.6m денивелация. Разбира се загряването не се налага да е моментално.
Какъв колектор мислиш да ползваш?
Бойлера монтиран ли е? Какви връзки има?
Защо си се насочил към външен пластинчат топлообменник?
Една медна серпентина за такъв малък обем ще излезе по-изгодно.
маречков - специалист
Имам един излишен климатик 9-ка и ще експериментирам. Та дали мога да ползвам питата от вътрешното тяло на климатика за топлообменник, просто да я извадя и да й направя един кожух?
"Какъв колектор мислиш да ползваш?
Една медна серпентина за такъв малък обем ще излезе по-изгодно."

В крайна сметка колко ше ми стува един топлообменник примерно 18-20кW пък дори да се наложи циркулацията на втория кръг да е принудителна. Дайте една ценова листа на топлообменници и да видим кое в крайна сметка е изгодно и кое не е
LazarGanev - "Велик майстор"
Цената е много относителна и зависи от марката. Наскоро поставях един между 28кВт котел и инсталацията - беше около 400лв.
2v6 - майстор
STROIKO написа:
"Какъв колектор мислиш да ползваш?
Една медна серпентина за такъв малък обем ще излезе по-изгодно."

В крайна сметка колко ше ми стува един топлообменник примерно 18-20кW пък дори да се наложи циркулацията на втория кръг да е принудителна. Дайте една ценова листа на топлообменници и да видим кое в крайна сметка е изгодно и кое не е
Мощността не е единствения параметър :idea:
За една и съща мощност може да се избере топлообменник за 600 лева при едни условия, а при други условия за 200 лева.

Във фирмите предлагащи такива топлообменници няма да ти дадат ценова листа, а ще те консултират (разбира се безплатно) какъв топлообменник ще ти върши работа за определените условия.

Питай за тези два топлообменника - и двата са за 20 kW :idea:

Прикачен файл

WP4-40_WW_2009.03.09.GIF
Проектиране топлообмен водa-вода 20 kW
WP4-40_WW_2009.03.09.GIF (13.6 KиБ) Видяна 13079 пъти

Прикачен файл

WP3-20_WW_2009.03.09.GIF
Проектиране топлообмен водa-вода 20 kW
WP3-20_WW_2009.03.09.GIF (14.56 KиБ) Видяна 13079 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Пластинчат топлообменник" | Включи се в дискусията: