Най - вълнуващия въпрос зимно време.
panalov - специалист
Запалихте ме и мен с това подово отопление, та ще попитам възможно ли е:
Всички маркучи са положени, без тези до продълговата стая- хола ,те са до вратата и чакат под дюшемето.
Понеже така и така ще сменям пода и мислех да закарам маркучите до прозореца за радиатор, но сега питам възможно ли е да направя подово така както съм очертал помещението.Нужни ли са обезвъздушители и къде се слагат.
Маркучите са ф-16 мм. навсякъде а дебелите са ф-22 от котела до колекторната кутия.
Ще е ефективно ли или да си слагам радиатор.
Стаята е 21м2 с югоизточно изложение

Прикачен файл

untitled.bmp.jpg
untitled.bmp.jpg (81.38 KиБ) Видяна 8920 пъти
kuuuuuul - майстор
Изобщо не се замисляй за подовото,само така както си показал навиването на тръбата не е съвсем добре,почваш да навиваш през 30-40см стигаш до средата е се връщаш в изходното положение,прекарай си и тръби по края за радиатори но ги сложи в гофрирана тръба/не се знае кога ще ти потрябват,също така ако можеш да предвидиш къде ще са ти по големите мебели не слагай под тях за изолацията вече ти казаха 2см фибран и замаската да се армира,до колекторите прекарай също две гофрета така че после в тях да минат медните тръби на термо помпата защото после може и по това да се запалиш като мене

Прикачен файл

Picture podowo 015.jpg
ето пример
Picture podowo 015.jpg (82.14 KиБ) Видяна 8845 пъти
panalov - специалист
Термопомпата не се ли слага до котела?
Искам да поясня че няма аз да си го монтирам защото изобщо не разбирам .Маркучите от колектора до вратата на стаята( маркирано с чертата)са положени и пода е с готова настилка..Интересува ме след като се свържат дали тръбва да се слагат кранове , обезвъздушители .
Трябва ли да оставям достъп до снадките или могат да се скрият в замаската

Прикачен файл

untitled.bmp.jpg
untitled.bmp.jpg (46.71 KиБ) Видяна 8818 пъти
naskov - майстор
Всяка снадка е потенциален теч, ако е китайска почти сигурен. Връзки в замаската не е добра идея, хубаво е да имаш достъп до тях. Аз работя с италианските фитинги NTM или TIEMME и досега съм нямал проблеми с тях, но при една авария знаели се :?
kuuuuuul - майстор
колегата е напълно прав,но при свършен факт дано поне да си оставил по-дълги тръбите,че ревизията на снадката да се скрие под някой мебел,всички кранове и обезвъздушители се слагат на колекторите,термопомпата е най ефективна за подовото защото е ниско-температурно и ако я ползваш само за подовото е добре да е до колекторите,трябва и отделна помпа ,трипътен вентил и т.н. :prost:

Прикачен файл

MLNA0011.JPG
помпата още не е сложена
MLNA0011.JPG (35.67 KиБ) Видяна 8758 пъти

Тема "Локално парно+водно подово -възможно ли е" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: