• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
romanpm - майстор
#-o Протече ми бойлера който е 4 годишен с "мантел" /водна риза , или двойна стена .../ и започна да прокапва разширителния съд . Системата е с антифриз и добре че я усетих навреме :|
Сега се колебая и моля за компетентен съвет , да монтирам пластинчат топлообменник и помпа или да купувам бойлер със серпантини !? Според мен първото !?
Бойлерът се топли от камина , слънчев колектор или на ток :)
koveslav - майстор
Бреййй,голям късмет си извадил! Да не би да ползваш мантела под налягане? Аз съм с мантел на 7 години,за сега няма проблем и то на вода,а не антифриз. На моя бойлер отвън има стикер на който пише,че мантела се ползва само с отворена система,а серпентината може да се ползва под налягане...На коя фирма е производство твоя бойлер? Съпричастен съм,не се шегувам с проблема ти,колега!
romanpm - майстор
koveslav написа:
Бреййй,голям късмет си извадил! Да не би да ползваш мантела под налягане? Аз съм с мантел на 7 години,за сега няма проблем и то на вода,а не антифриз. На моя бойлер отвън има стикер на който пише,че мантела се ползва само с отворена система,а серпентината може да се ползва под налягане...На коя фирма е производство твоя бойлер? Съпричастен съм,не се шегувам с проблема ти,колега!
Май че е от Стралджа , фирма която я няма ... Дебелостенен е , взехме ги неупотребявани с един приятел от купувач който се бе отказал да ги монтира и са стоели няколко години със сл. колектори ...
Системата е отворена !
Мисля че има още живот в него , щото един нов със серпентина тръгва към 700 , а тоя не е пробит и със пластинчат може би ще има по -евтини варианти :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Какво значи не е пробит?Нали каза че е пробит вътрешния съд и водата от водосъдържателя влиза вътре. Знаеш ли каква гняс е там? Мисля, че здравето на хората около тебе е по-скъпо от икономисани 200-300лв. И не си взимай с мантел друг път :)
ktch_1964 - специалист
Демонтирай бойлера ,отвори фланеца ,почисти накипа от вътрешния съд и вкарай във вътрешния съд една пампа на 12в.
След това напълни мантела с вода,гледай вътре от къде ще протече. Отбележи от външната стена на мантела горе–долу
мястото на теча, с шлайфа режеш мантела там където тече като по голям квадрат или правоъгълник и запазваш парчето.
След като се завари дупката се заваря отново парчето и се затваря мантела.
LazarGanev - "Велик майстор"
:shock: А покритието отвътре?
ktch_1964 - специалист
Колегата не е написал какво е покритието,само пише ,че е дебелостен и аз все си мисля ,че няма такова.
Някой знае ли фирма произвеждаща бойлери от гр.Стралджа. Според мен това е някаква самоделка без покритие и е текнала
от шева.
romanpm - майстор
LazarGanev написа:
Какво значи не е пробит?Нали каза че е пробит вътрешния съд и водата от водосъдържателя влиза вътре. Знаеш ли каква гняс е там? Мисля, че здравето на хората около тебе е по-скъпо от икономисани 200-300лв. И не си взимай с мантел друг път :)
Съгласен съм с тая "гняс" която може би може да се промие с почистваща течност за скоростни подгреватели.
Въпроса е мога ли да го спася с пластинчат обменник и после ако се пробиват и за в бъдеще да вземам обикновен бойлер без серпантина :? Има керамично покритие ! Ръждата е малко във водата.
ktch_1964 Бойлера беше без фланец и нагревател . Нагревателя го резнах заедно с парчето около него от стар 1,5кубиков бойлер и е заварен на дъното :cool:
ktch_1964 - специалист
Сигурен ли си ,че мантела ще издържи налягането на водопровода? От последният ти пост останах с впечетлението,че нямаш
фланец и ми е интересно как се почиства бойлера от котленният камък който се натрупва вътре. Аз почиствам бойлерите през
1 година и сменям протекторите които за 2 г. вече са останали на 30% от първоначалния си обем, това запазва бойлера.
Няма да ти описвам какво излиза от бойлера.
шоп - майстор
ktch_1964
учудвам се как имаш времето и нервите през година да прочистваш бойлерите :shock:

При мен всичко е неръждавейка и от 20 ина години съм забравил, че имам бойлери

romanpm, от написаното от теб забелязвам, че си в час и според мен опитай с един външен топлообменник или си направи сам серпентина от гъвкава неръждаема тръба.
  • 1
  • 2

Тема "Бойлер с мантел протече , но вътре ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: