Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stevebradata - специалист
Здравейте искам да попитам следното нещо сменям си домашното котле :) с de dietrich 30 кв , и така и така съм направил мазало искам да попитам дали и да не подкарам и магистралните търби едно време са го направили с търби 2 цола което ще рече около 2 литра на мерът в тези търби :) котлето събира около 60 литра тези търби са подавача около 25 метра и връщаща толкова , та идеята ми е дали ако ги сменя с 1 цол , от тези с амулиниевата вложка ще е добре. Това е като кама по- големите търби ще загреят по бавно но пък ще стинат по - бавно , а по малките бързо се грее бързо стине ? :? ако някои може да даде съвет дали да разбутам тази инсталация или си е прекрасна и само котлето да сменя :)

Ps
ако някои може да сподели и също за избор на мощността на котлето от къде да тръгна хехе имам инсталирани глидери около 20 КВ да речем 22 дали това котленце ще ме устрой е ще включа и боилер със 2 серпентини 150 литров ?
Предварително благодаря за помощта
filmatoplo - майстор
Първо - ще има ли помпа .Второ - не пипай металната развръска , само я изолирай ако няма изол.Котела е добър - конструктивно е за въглища и дърва. Ако цялата тръбна мрежа е от метални тръби -ок , сложи си един четирипътен вентил на котела и си го перкай на 80-90 градуса и си пий спокойно питието- забрави тръбите с ал влошка .
stevebradata - специалист
:-D да помпа има първия етаж е с регулация на твория последните 2 радиатора не можаха да превъртят и заради тях сложих помпата иначе перкаше на самотек :) първия етай е на железни търби тъй като преди къщата беше на 1 етаж и парното беше за нея :) от там до горния етаж е с търби с вложка :razz: магистралните търби са изолирани със стъклена вата и отгоре от тази мрежа пилищарската за да не се размотае парното е правено преди 30 години и изолацията е на мах :) но като сметна сега се грее около 160 литра вода без да броя радиаторите , а ако сменя на 1 цол ще падне много надолу около 70 литрана някъде :) за това ми е цялата идея , иначе се надявам че котлето ще заварти тези радиатори :) и бойлерчето то зимата ще покаже :)
filmatoplo - майстор
Нека си има литраж , нали ние пък се мъчим да увеличим водата в системата с акумулиращи съдове и темподобни -а ти го имаш. Така системата ще има инертност веднъж загряла.
Antonii - майстор
Ако си ползваш цял сезон инсталацията, а не само от време-навреме, няма какво да те притеснява това че ще грееш малко повече вода.
Единственото което можеш да направиш зада си повишиш ефективността на инсталацията е да сложиш(ако нямаш) термостатични вентили на радиаторите и циркулационна помпа с електронно поддържане на оборотите, която е задължителна при инсталация с променлив дебит на топлоносителя.

Тема "подгряване на водата 2 цола търба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: