Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Spassow_lbg - специалист
Здравейте,

тъй като имам намерение да си сложа вакумно тръбни слънчеви колектори за сгяване на бойлер, които ужким трябвали да сгряват водата зимата дори при -15градуса външна температура на около 55, 60 градуса.
Вчера само че почти ме разубедиха за ефективността на тези вакуумно тръбни колектори.

Затова искам да чуя и от вас колеги, някой има ли практически опит с такава система и би ли го сподели тука в форума.

Става специално дума за вакуумно тръбни колектори.

благодаря предварително
Spassow_lbg - специалист
Хора никой ли няма вакуумно тръбен колектор и може да сподели директни впечатления от него? :cry:
pipbel - майстор
Съжалявам, не съм специалист да те упътя.
Практически опит за споделяне ще имам следващата пролет, тъй като ми предстои монтиране на соларка със селективни плоски колектори тая есен.
За да се застраховам (зимата главно) съм се спрял на 2 панела с общо 5.4 м2 площ за 200л бойлер, макар че и 4.2 м2 казват са достатъчни.

чувал съм и съм останал с такова впечатление от много ровене по сайтове и форуми че плоските селективни са по-добри като съотнoшение цена/качество спрямо вакуумните налични на пазара.
Spassow_lbg - специалист
мерси за отговора :)
абе имам един много тъп въпрос, занам на какъв принцип е изграден вакумният колектор а селективният какво му е устройството и при какви условия работи (атмосферни условия).
2v6 - майстор
Spassow_lbg написа:
Здравейте,

тъй като имам намерение да си сложа вакумно тръбни слънчеви колектори за сгяване на бойлер, които ужким трябвали да сгряват водата зимата дори при -15градуса външна температура на около 55, 60 градуса.
Вчера само че почти ме разубедиха за ефективността на тези вакуумно тръбни колектори.

Затова искам да чуя и от вас колеги, някой има ли практически опит с такава система и би ли го сподели тука в форума.

Става специално дума за вакуумно тръбни колектори.

благодаря предварително
Виждал ли си това:
http://sunenergy.dnsalias.net/
Spassow_lbg написа:
...
абе имам един много тъп въпрос, занам на какъв принцип е изграден вакумният колектор а селективният какво му е устройството и при какви условия работи (атмосферни условия).
Абсорберите на вакуумните колектори обикновено са със селективно покритие, така че са вид селективни колектори.
Може би питаш какво е плосък селективен колектор?
... това, което съм чувал за вакуумните тръбни колектори е, че наистина са по-ефективни, но докато се задържа вакума, след това губели ефективност, но доколкото разбрах имало метод за ново "вакумиране"... за съжаление, информацията е по-скоро втора ръка, а не от собствен опит...

Тема "Вакуумно тръбен слънч. колектор.На практика както на теория?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: