Най - вълнуващия въпрос зимно време.
k r u m - специалист
Ситуацията е следната преди седмица си взех котел Виадрус Ю22 с 5 секции мощност на дърва 25 кв което ме устройва по мои сметки но ме притеснява комина,значи котела го монтирам в гаража но комина е в съседно помещение днес завърших димоходате използвах железни ттръби ф160 около 2м след което приминах на кюнци от "сръбска печка" както им казват в магазина с цел по лесно почистване.Въпроса ми е следния има ли колеги с такова котле за да споделят опит относно комините , моя в който го свързах е размери приблизитилно 20 на 15см и височина около 10 - 11 м и се притеснявам дали ще тегли, или ще се наложи да ползвам и втори комин защото има възможност стига да измисля как :? Благодаря на всички предварително и поздрави за страхотния форум. :)
emil_v r - майстор
Точно сега нм. малко хора са на комп.
Търпение.
Този аватар ми загуби 5 мин докато чакам да видя какво се появи.
Не може ли тоя дзвер да се показва по- начесто?
2v6 - майстор
k r u m написа:
Ситуацията е следната преди седмица си взех котел Виадрус Ю22 с 5 секции мощност на дърва 25 кв което ме устройва по мои сметки но ме притеснява комина,значи котела го монтирам в гаража но комина е в съседно помещение днес завърших димоходате използвах железни ттръби ф160 около 2м след което приминах на кюнци от "сръбска печка" както им казват в магазина с цел по лесно почистване.Въпроса ми е следния има ли колеги с такова котле за да споделят опит относно комините , моя в който го свързах е размери приблизитилно 20 на 15см и височина около 10 - 11 м и се притеснявам дали ще тегли, или ще се наложи да ползвам и втори комин защото има възможност стига да измисля как :? Благодаря на всички предварително и поздрави за страхотния форум. :)
Комина ще тегли достатъчно, ако има откъде. Трябва да имаш отвор ниско близо до котлето откъдето да влиза външен въздух.
k r u m - специалист
За външен въздух не се притеснявам както писах монтирах котела в гаража който не е добре уплътнен и май ще имам вина и за глобалното затопляне :x ако не изолирам добре изходящите тръби и единия колектор който е на 50см над котела.Основното ми притеснение е че немога да го пробвам в момента не е завършена системата ,а ще е много тъпо да завърша всичко и след това да не тегли и да се наложи да го местя или да правя някакви системи с два комина.А иначе котлето е задигнато на стойка на около 35см от пода има входяща вода и канал и на важното разпробих бетоните плочи по сегашните ми планове и остава мотаж на радиатори и проба която е на около две заплати раэтояние. :-D
2v6 - майстор
k r u m написа:
За външен въздух не се притеснявам както писах монтирах котела в гаража който не е добре уплътнен и май ще имам вина и за глобалното затопляне :x ако не изолирам добре изходящите тръби и единия колектор който е на 50см над котела.Основното ми притеснение е че немога да го пробвам в момента не е завършена системата ,а ще е много тъпо да завърша всичко и след това да не тегли и да се наложи да го местя или да правя някакви системи с два комина.А иначе котлето е задигнато на стойка на около 35см от пода има входяща вода и канал и на важното разпробих бетоните плочи по сегашните ми планове и остава мотаж на радиатори и проба която е на около две заплати раэтояние. :-D
Това че гаража ти не е оплътнен може да не е достатъчно, а даже и да пречи! Хем ще ти е студен гаража, хем може и да няма достатъчно въздух за котела! Най-добре е да влиза външен въздух близо до котела, под входа му. Може през някаква ПВЦ тръба. Ако имаш място за по-малка тръба (примерно ф100) може да сложиш вентилатор. Важно е топлия въздух от гаража да не излиза отнякъде, защото ще създаде обратна тяга на котела.

По принцип за котел с твърдо гориво е хубаво да има отделен от къщата комин. Можеш ли да разчиташ че твоя е добре измазан отвътре и няма да влизат миризми и катран по стаите?
yurig - специалист
Тягата на котела ще ти зависи от височината на комина.Доколкото разбрах комина е изцяло метален при това положение има опасност от конденз вътре в комина който да доведе до бърза корозия на маталните тръби а и на котела също.
spec - специалист
k r u m написа:
... преди седмица си взех котел Виадрус Ю22 с 5 секции мощност на дърва .... Въпроса ми е следния има ли колеги с такова котле за да споделят опит относно комините , моя в който го свързах е размери приблизитилно 20 на 15см и височина около 10 - 11 ...
Аз съм със същия модел. Сечението и височината са напълно достатъчни, но ако разстоянието до билото на сградата е до 3м, то комина трябва да е с поне 30 см по-висoк от него.

Обърни внимание на написаното от 2v6.
Ако нямаш добър приток на въздух за горенето, като отвориш горната вратичка ще се задушиш! - много пуши!!!
И второ: От какво ти е направен комина?
Ако е зидан с коминни тела, рано или късно ще се наложи да зидаш външен. Защото с течение на времето ще се напука и ще започне да мирише, колкото и добре да е измазан отвътре.

Тема "Дайте съвет!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: