Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Emerald - модератор
Ето такъв казус над който умувам от има-няма 5-10 години. :lol:

Това е маломерния тристаен апартамент на родителите ми. Квадратурата е около 72 кв.м. В стара тухлена 4-етажна кооперация на 3-ти ет.
Съответно, всички помещения са много малки, но хола е направо...нямам думи! Най-малката възможна кутийка.
Да живееш в подобно нещо никак не е лесно, да знаете. :lol:

На схемата съм отбелязала с пунктир сегашните стени, които съм си наумила да премахна. Коридора- непозволителен разкош- дълъг s-образен, който планирам да приобщя (както и вградения гардероб)-макар и визуално, към хола.На практика приобщената част си остава неизползваема, но поне не задушават стените толкова. Проблема е комина, който остава в центъра.

Това е комин, който не се използва като такъв никъде в кооперацията.Дали може да функционира като такъв, един господ знае. И от този факт отдавна се питам...След като така или иначе е комин, какъв е начина да разбера дали евентуално би могъл да бъде ползван за камина?

Изображение
Тани - модератор
Какво те кара да мислиш , че няма да върши работа?
Emerald - модератор
Тани написа:
Какво те кара да мислиш , че няма да върши работа?
:? Ами...не знам изобщо с каква цел тези комини са били създавани. За печки вероятно... Достатъчен ли е отвора на тръбата за камина? знам ли... :? Нямам представа какви са изискванията за комин на камина. Не съм обсъждала въпроса с каминни специалисти, но с доста хора, занимаващи се с ремонти и всички вдигат рамене...Това не е ползвано никога по предназначение все пак.

Имам и другите съмнения...за разположението евентуално на тази камина и за съответния модел...Но това някак бих могла да го обмисля и сама стига да съм сигурна, че е възможно да стане. :?
Тани - модератор
Все си мисля , че камината има по-скоро декоративна стойност! За мен поне отоплението с нея би било нерентабилно!
Emerald - модератор
Тани написа:
Все си мисля , че камината има по-скоро декоративна стойност! За мен поне отоплението с нея би било нерентабилно!
Да, разбира се. Ако се реша на камина, тя ще е само с декоративна функция. Отоплението за родителите ми не е проблем.
Нещо обаче много ме съмнява доколко декоративно би била камина точно там... :lol: Предполагам обаче, че на тях много би им допаднало да подхвърлят някое дръвце в огъня студена зимна вечер.
Emerald - модератор
Още един въпрос... Да предположим, че този комин става за камина, как всъщност камерата на камината се вписва (вгражда) в стената на самия комин?
Ако не се лъжа самата стена на комина е и носеща конструкция. Камерата ли поема тежестта? :? И...вграждането не пречи ли евентуално на съседите отдолу да ползват комина? :?

Къде да търся конкретен специалист, който точно да отговори става или не става (предполагам спец. по камини)?

Нещо от този род си представям.

Изображение
adonis - специалист
При всички случаи този комин има и друго предназначение, щом е поставен на това място- може и носеща подпора да е. Има горивни камери, които са направени да се ползват по този начин-без да се опират на стени и са доста красиви.Какво пречи да се включи към комина и после с декоративни тухли да се тапицира и приобщи към комина, като едно цяло.Пък и мисля, че така няма да грееш стените и ще е по-рентабилно...
Duke_BG - специалист
най-добрия начин да разбереш дали ще ти свърши работа за камина е като извикаш няйкой от фирмите дето монтират камини - те си има уреди за измерване на тягата - не се знае някой по-нагоре дали не е бутнал тоя комин

а на тази снимка като че ли комина си стои отзад - не е задължително да го бутнеш за да сложиш такава камина
masteradmin - майстор
В старите тухлени кооперации всеки апартамент си има собствен комин. Това може да се разбере по това че при тези на първия етаж комина е съвсем малък, а на последния много голям. А иначе за тягата наистина трябва специалист. Тества се с запален весник ама дали е достатъчна ?

Тема "Възможност за камина?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: