Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mityom - специалист
Преди време бях писал, че ще правя слънчеви колектори и ето, че съм готов - само диф. термостат остана да монтирам. Тъй като търсих из сайта, но не намерих конкретен отговор изкам да ви питам следното - при 2 колектора (2.15м2 и 2.7м2), 200л. бойлер, дължина на трасето 15м в двете посоки, денивелация м/у колектори и бойлер около 3м и разширителен съд 8л. колко трябва да е налягането в системата и разширителя? Благодаря ви предварително, пък като довърша ще кача някоя снимка :)
Antonii - майстор
1,5 - 2,5bar
Като налягането се мери на студен топлоносител.
Ако ползваш вода като топлоносител е добре да е по-високо, а при разствор на пропиленгликол по-ниско.
filmatoplo - майстор
2 бара на системата и 1 бар на съда . Налягането в съда нагласи преди пълнене с течност .Различно от това значи - проблеми - повишаване на налягането без да влиза в съда , или дръпване на въздух в системата .Нали се сещате че при 1,5 на системата и 2,5 в съда системата няма и 100 грама запас течност и ще работи ненормално -налягането в системата в случая трябва да достигне налягане над 3 бара че тогава ще може да преодолее мембраната в съда или ако течноста се свие и намали обема няма да има добавяне на течност и дръпва въздух от обезвъздушители и др.
vanko68 - специалист
Как така 2 бара на системата ,а 1 на разширителния съд ??? Това значи НЕПРЕКЪСНАТО приток на вода към съда! А той не е безкраен май.
filmatoplo - майстор
Да ще влезе 1,5 литра и тази течност ще поддържа баланс .Ако се разшири течността от температурата в съда ще влезе още течност , при истиване ще се върне - като в съда пак ще има резерв 1,5 литра. Ако пък нещо се обърка с помпата и системата остане без циркулация при слънце в съда ще влезе цялата течност .Съда трябва да е с обем колкото цялата течност нужна за системата . И 250 литрови слагам - примерно за 3000 литра топла вода система -толкова течност побира 250 литра .А налягане 3 бара в тръбите и 1,5 в съда - така в съда влиза към 20 литра и служи за баланс . Пичове вземете и го направете както трябва.
Малкия - специалист
:shock:
а как така, колко трябва да е налягането , то си има стойности до които се стига, а за съда , по скоро виж дали 8 литра ще ти вършат работа :?
mityom - специалист
И аз мислех да го направя както казва "топлото" 2 в системата и 1 в разширитела, само не знам дали няма да ми отваря предпазния клапан щото е на 2.5бара при тва положение ще дига ли повече системата при загряване (такъв ми пробутаха в магазина и казаха, че е ок) и стига ли разширителя (пак в магазина казаха така)
И колеги говорим за налягания в студени системи с изкл. помпа нали?
filmatoplo - майстор
Баланса на помпената група за слънчева система е оригинално 6 бара , и съответно ако си го купуваш отделно си купи 6 бара - е ако я зареждаш до 2 бара може и 3 бара клапан да сложиш но сложи шлаух -маркучле в 5 литрова тубичка ако не дай си текне да се събира в нея .
mityom - специалист
Сърдечно благодаря на всички ви! На 2 бара е системата, разширителя на 1, клапана си е 2.5бара и за сега всичко е ок ако прави бели тогава ще го сменям. :-D

Тема "въпрос за налягане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: