• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
извинявам се за може би тривиалния въпрос, но може ли да сложа камина тип горивна камера с димоотвод фи-180 в комин 130-130 зидан с тухли. Знам, че ако искам камината да работи нормално комина трябва да е 200-200, но в някои магазини за камини ме убеждават, че няма да има никакви проблеми с тягата. Вече не знам на кого да вярвам. Иначе комина е свисочина около 5 м, а камината - без водна риза. Ако не става с камина дайте съвет за някоя готина печка с вид близък до камина.
2v6 - майстор
ivan_sv написа:
извинявам се за може би тривиалния въпрос, но може ли да сложа камина тип горивна камера с димоотвод фи-180 в комин 130-130 зидан с тухли. Знам, че ако искам камината да работи нормално комина трябва да е 200-200, но в някои магазини за камини ме убеждават, че няма да има никакви проблеми с тягата. Вече не знам на кого да вярвам. Иначе комина е свисочина около 5 м, а камината - без водна риза. Ако не става с камина дайте съвет за някоя готина печка с вид близък до камина.
Ако ползваш затворена камера няма проблеми.
За тази цел обаче трябва да предвидиш въздуховод за захранване на камината.

Прикачен файл

fireplace_1.JPG
fireplace_1.JPG (11.51 KиБ) Видяна 6313 пъти

Прикачен файл

fireplace_2.JPG
fireplace_2.JPG (14.57 KиБ) Видяна 6313 пъти

Прикачен файл

fireplace_3.JPG
fireplace_3.JPG (23.74 KиБ) Видяна 6313 пъти
Master_Kenobi - V.I.P.
Свежият въздух отгоре в горивната камера ли се подава? :?

Прикачен файл

fireplace_3_151__.JPG
fireplace_3_151__.JPG (24.87 KиБ) Видяна 6276 пъти
2v6 написа:
ivan_sv написа:
Ако ползваш затворена камера няма проблеми.
За тази цел обаче трябва да предвидиш въздуховод за захранване на камината.
Това е добре, но имат ли горивните камери, които се продават масово специален отвор за вкарване на допълнителен въздух? Необходим ли е някакъв компресор или помпа?
Iliev Labs - специалист
Добре де, този комин ползван ли е досега и как?
Ако не ти, някой преди теб?..
2v6 - майстор
Master_Kenobi написа:
Свежият въздух отгоре в горивната камера ли се подава? :?
По-скоро отпред по средата - обдухва стъклото. Един приятел има такава. Подава се допълнително и въздух отгоре за доизгаряне.
2v6 - майстор
ivan_sv написа:
Това е добре, но имат ли горивните камери, които се продават масово специален отвор за вкарване на допълнителен въздух? Необходим ли е някакъв компресор или помпа?
Не е необходим компресор, помпа или вентилатор.
Необходим е отвор на външна стена, откъдето да влиза пресен въздух.
Масовите български камини нямат тръба за въздуха за горене.
Всички камини с вратичка (затворена камера) имат някакви отвори за въздуха. В този случай просто въздуховода трябва да се изведе някъде около камината. Ако камината е до външна стена дори няма нужда от въздуховод.
Transporterr - специалист
2v6 написа:
Масовите български камини нямат тръба за въздуха за горене..
на Дявач камерите имат специален отвор свързан с лоста на клапата
[quote="Iliev Labs"]Добре де, този комин ползван ли е досега и как?
Ако не ти, някой преди теб?

комина е ползван с обикновенна печка, зидан с тухли единички, висок е около 5 м, в блок, на вътрешна стена, към него няма включено нищо друго.
Аз имах проблем със стария комин. След като огранича потока на въздуха с клапата на камината, в най-горния край на комина задръстването е страшно.
Резултата - не мога да отворя вратата на камината без да пуши в стаята.
Втори резултат - беж на покрива със снега да отпушваш комина.

Решението съм го купил и ми предстои монтаж - коминни тела с вътрешен размер квадрат - 200х200, обмазка от вътре и топлоизолация на стърчащата част над керемидите.

При мен ситуацията е като на третата картинка от горе на долу -
http://www.gerkand.com/navigator.htm
  • 1
  • 2

Тема "камина-комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: