• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hishika - помощник
Първо здравейте на всички, имам няколко въпроса свързани с поставянето на камина в панелка.

1. Имам закупена камина и помпа, радиатори(от тези старите които са си с апартамента).
Какво ми е необходимо още за да си вържа камината?

2.Какви тръби да си подбера като Ф (от тези белите незнам как им е името) :?

3.Как се слагат накрайниците на тръбите преди да се вържат към парното, има ли някакъв специален инструмент и каква е техниката на слагане :?

Ето какво съм намислил, какво в кухнята е камината а в другите стаи/баня (червените) са радиатори.

Ако има нещо неясно питайте :?:

Прикачен файл

variant 2.jpg
variant 2.jpg (61.42 KиБ) Видяна 4809 пъти
vanko68 - специалист
1-информация за мощността на камината и на ризата й.Информация за съществуващите радиатори-вид,тип,размери,мощности(ако ги знаеш).Помпата също?
2-отговор след изясняване на т.1
3-накрайниците са слагат на ръка,стягат се с гаечен ключ или раздвижен,тръбите се режат със специална ножица,ползва се и калибратор след рязането и пружини при огъването на по-малки радиуси
filmatoplo - майстор
Че си и шегаджия - ако има нещо неясно питайте :lol: Започва се отзад напред , първо се смятат топлозагубите в помещенията , определя се нужната потребна мощност на радиаторите и техния вид , след това се определя мощността на камината и вида . Ти как ги определи по красота ли (не се шегувам). Съпъдстващо по важност са нужните дебити ,тръби , помпа и разширителен съд -както начина им на свързване и место .Сега ако нещо не ти е ясно питай :?:
tyo - специалист
hishika написа:
Първо здравейте на всички, имам няколко въпроса свързани с поставянето на камина...
Колега Хишика, незнам каква професия имаш - какво работиш, но явно няма да се справиш. До този извод стигнах след като ти прочетох въпросите.
Според мен или го можеш или не. Сори :sad:

filmatoplo написа:
Че си и шегаджия - ако има нещо неясно питайте :lol: Започва се отзад напред , първо се смятат топлозагубите в помещенията , определя се нужната потребна мощност на радиаторите и техния вид , след това се определя мощността на камината и вида . Ти как ги определи по красота ли (не се шегувам). Съпъдстващо по важност са нужните дебити ,тръби , помпа и разширителен съд -както начина им на свързване и место .Сега ако нещо не ти е ясно питай :?:
Колега, незнам дали с това си вадиш хляба, и затова го изкарваш толкова сложно. Моята домашна инсталация /камина с водна риза, няколко радиатора и бойлер със серпентина/ съм си я сметнал за 10минути, изработил съм си я съвсем сам за една събота и неделя, и вече 4 години през зимния сезон "ходя по потник" а системата работи перфектно.
filmatoplo - майстор
Да де ама тогава защо има теми - проблем с инсталацията :? придружени със снимки . :wink:
hishika - помощник
Мерси за бързите отговори.

Апартамента е около 100 квадрата, и камината е с мощност да "захрани" целия апартамент. Както камината така и помпата са препоръчани от специалист и бяха купени преди 3-4 години но седяха без да се използват.

Камината е с цял воден "език", набутана е в един ъгъл и утре ще гледам да я снимам, както нея така и помпата (помпата била някаква немска).

Радиаторите са си с апартамента и са сметнати за съответната стая, мисля че за начало ще вършат работа, по натам ще се мисли за нови.

За разширителния съд, знам че има готови за по 40-50лв и мисля такъв да ползвам.

Въпроса беше в това какви тръби да се ползват, как се монтира цялата дивотия, какво става ако угасне тока и помпата не "обърне" водата и такива ти ми работи.

Спомена моя ник и професия, ми ника трябваше да е hishnika, а професия още нямам, уча :lol:
filmatoplo - майстор
Камината за вграждане ли е, или е декоративна - дали ще отдава нужната топлина в стаята в която ще е поставена .Може да се наложи и радиатор в същата стая. За спиране на тока си вземи ЮПС .За схемата и тръбите -покани на бира или ракия оня спец и поумувайте . :wink:
pac_ - специалист
Това отгоре над кухнята,хола ли е-не се вижда добре схемата?Коридора е доста голям,а не се вижда радиатор(радиатори) там?Радиаторите Ти какви са?Ако са от старите(панелни),много не разчитай на тях.Не топлят добре а и може да има "изненада",т.е да протече от някой!Не бъди сигурен,че са сметнати правилно.Снимай ги и дай размерите им за всяка стая където има.Помпата може да е "Wilo"?Какъв модел е?А и каква е тази камина дето ще захрани 100м2 ?Каква марка и какъв модел е?Дай повече информация и ще получиш по-точни отговори! А и без да Се обиждаш-мислиш ли,че можеш да Се справиш с тази задача,ако не Си правил подобна система? Все пак не е шега работата! :?:
hishika - помощник
Над кухнята е хола, но в него няма да има отопление, защото е много голям, дори и камината да е там пак няма да го отопли, има две външни стени и няма смисъл да го греем, защото никой не седим там зимата.

Помпата е GRUNDFOS, ще видите от снимките модела!

Камината е ПРИТИ, но никаде по нея няма нито номер, нито е останала някаква книжка с нея(може и изобщо да е нямала :? ), пак прилагам снимки

Кухнята, кадето ще е камината не е много голяма, така че ще я затопля, даже се опасявам че ще е много топло :lol:

Пак казвам, че радиаторите са от старите, те ще бъдат "продухани", знам че не са надежни, но и на тах ще им дойде времето.
Детска - 200Х70 СМ *широк Х висок СМ
Спалня - 120Х70 СМ *широк Х висок СМ
Баня - Лира с 4 ребра 50X150 СМ *широк Х висок СМ

Надявам се че вече всичко уточнихме, ако е останало нещо кажете :lol:

Изобщо не се обиждам, ще ми помага баща ми и мисля че ще се правим.

СНИМКИ: (малко са разтегнати ама трябваше да ги ресайзна)

Прикачен файл

HPIM9949.jpg
HPIM9949.jpg (40.64 KиБ) Видяна 4684 пъти

Прикачен файл

HPIM9953.jpg
HPIM9953.jpg (51.44 KиБ) Видяна 4684 пъти

Прикачен файл

HPIM9956.jpg
HPIM9956.jpg (34.74 KиБ) Видяна 4684 пъти

Прикачен файл

HPIM9957.jpg
HPIM9957.jpg (37.37 KиБ) Видяна 4684 пъти
Последна промяна от hishika на пет юли 31, 2009 3:31 pm, променено общо 1 път.
hishika - помощник
\:D/ \:D/ \:D/ \:D/ \:D/ \:D/ \:D/

Намерих документите на камината и помпата :razz:

Камината е с мощност 10 КВ, на снимките се вижда всичко, но аз ще го напиша

Модел: Престиж ГВ
Обем на в. риза: 10 л.
Топлинна мощност (кВт)
-на водната риза: 10
-от излъчване: 7
-обща топл. мощн.: 17
Отопляем обем (м3)
-от водната риза: 125