• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hhristov - специалист
Завърших най накрая слънчевата инсталация, но няма ефект.
Вчера затопли водата ама колкото за 1 човек. Бойлера е 100 л, а панела е 2 кв. м не е марков, но добре изолиран с вата със алуминиево фолио.
За това искам да питам няколко неща.

Като за начало дайте идея с какво да го затворя този колектор(в момента е с кафяв(имам в предвит не плътен пак се вижда през него) поликарбонат и имам чувството че не пропуска слънце). Бях сложил 5 мм стъкло но незнайно защо се счупи(може би защото го залепих яко със силикон и нямаше накъде да мърда).

Другия ми въпрос е относно налягането в системата. Като го напълних показваше малко под 2 атмосфери(разширителя е на 2,5 фабрично) обаче до сутрина пада на 0. Забелязах че на една връзка малко покапва възможно ли е от това да пада налягането.

И последно горе долу диф. термостат каква температура трябва да показва на колектора при хубаж ден като днес например.

Благодаря Ви. Довечера ще снимам и ще пусна малко снимки.
lenko71 - специалист
При слънчево време температурата отива над 70 градуса ( при работеща циркулация)
kuuuuuul - майстор
[quote="hhristov"]Завърших най накрая слънчевата инсталация, но няма ефект.
Вчера затопли водата ама колкото за 1 човек. Бойлера е 100 л, а панела е 2 кв. м не е марков, но добре изолиран с вата със алуминиево фолио.

Дай повече подробности за панела,самоделка ли е,от какво е направен,какво значи за един човек,дай температури?Поликарбоната не е добро решение,стъкло или стъклопакет.В такова време самоделка от панелен радиатор 1м2.,двойно стъкло бойлер 80л. вдига 55гр. тем. на колектора зависи от тази на бойлера като разликата постепенно намалява с покачването на тем.
hhristov - специалист
Не е точно самоделка но е менте. Незнам къде е правен, но аз го разглобих целия, презапоих го навсякъде с сребърен припой. Изолацията му беше от стиропор, аз я замених с 6 см вата с AL фолио. Медните тръби са върху поцинкована ламарина мисля 7 броя ф10, запоени за 2 тръби ф 20.

Датчика на диф. термостат съм го пъхнал в кутията на панела и вчера показваше 70 градуса, датчика на бойлера съм го сложил на тръбата за топла вода ама нещо не мери както трябва(просто незнам къде да го сложа). На бойлера има термометър обаче за съжаление не показва градуси. Като сложа там датчика показва примерно 37 градуса, което не е вярно защото водата неможеше да се пипне(когато е загрят на ток)
Вчера се беше затоплила колкото да се изкъпе 1 човек без да пуска студената вода и това за цял ден.
Панела е ориентиран 100% Юг. Единственото което е че не е с наклон 45 градуса, а е по склона на къщата който незам може би е 25 - 30.
barekov1 - специалист
Ако топлата вода на входа на бойлера(серпентината) е под 65 градуса, така ще е. Дай снимки!
filmatoplo - майстор
Що се гавриш така със системата -счупил си и крилото и искаш да лети :cry: .
hhristov - специалист
Filmatoplo предполагам имаш в предвид стъклото. Събота съм решил ще режа ново 5 мм стъкло поне стъкла имам бол, ама ме е страх да не се счупи пак че много тежи мамка му.

Снимки ще пусна довечера......
naskov - майстор
Mалък ти е колектора за 100л бойлер-трябва ти още един. Колко метра ти дълга линията? Датчика за колектора се слага на топлата тръба, а не както си писал вътре в колектора. Иначе наклона за лятно време ти е идеален
hhristov - специалист
Ако питаш за дължината на тръбите общо 24 метра тръба съм използвал. Значи се падат по 12 метра в посока.
Може и да е малък, но ще пробвам докато не беше пълена системата и панела беше със стъкло изходящата тръба неможех да я пипна. Тоя шибан поликарбонат не пропуска, интересното е че фабрично ми го дадоха с него, аз реших да сложа стъклото.
naskov - майстор
Ако изолираш линията и сложиш стъкло трябва бойлера да ти се загрее до около 55градуса
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Завърших най накрая слънчевата инсталация, но няма ефект" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: